Μεταρρύθμιση των ταμείων προνοίας προωθεί η Κυβέρνηση

Μεταρρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας των ταμείων προνοίας, περιλαμβανομένων της διαχείρισης και εποπτείας τους, προωθεί η Κυβέρνηση και επιθυμεί τη διενέργεια μελέτης σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, με τους κοινωνικούς εταίρους να θέτουν θέμα διαλόγου.

Όπως ενημέρωσε την Επιτροπή Εργασίας ο Διευθυντής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Ανδρέας Χαραλάμπους, στις 13 Σεπτεμβρίου 2016 λήφθηκε απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο για τη λήψη μέτρων για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του πλαισίου για τις επαγγελματικές συνταξιοδοτικές παροχές.

Στο πλαίσιο, αυτής της απόφασης το Υπουργείο Οικονομικών αιτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2017, την αποδέσμευση κονδυλίου €230.000 αποδέσμευση για να γίνει η μελέτη, η οποία δεν εγκρίθηκε. Σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους με επιστολή του στις 18 Ιουλίου 2017 ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης επανέρχεται στο θέμα και παρακαλεί τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη όπως η Βουλή προχωρήσει με επανεξέταση του θέματος.

Το Υπουργείο, ανέφερε ο κ. Χαραλάμπους, επιθυμεί να βρει τρόπους κάλυψης με συνταξιοδοτικά ωφελήματα όσον δυνατό του μεγαλύτερου ποσοστού πληθυσμού.

Στο πλαίσιο της μελέτης θα μελετηθούν τρόποι ενίσχυσης της διακυβέρνησης των συνταξιοδοτικών ταμείων, λαμβάνοντας υπόψη πρόνοιες της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη διαφάνεια.

Η έρευνα θα αξιολογήσει βέλτιστες πρακτικές σε ό,τι αφορά την φορολογική πολιτική και την επενδυτική πολιτική των ταμείων. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα της κατακερματισμένης διάθεσης της αγοράς, είπε.

Σε ό,τι φορά το θέμα της εποπτείας, ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι «ναι, θεωρούμε ότι είναι προς όφελος των δικαιούχων να υπάρξει ενοποίηση με την εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών με σκοπό τη δημιουργία μιας ενδυναμωμένης, ανεξάρτητης εποπτικής αρχής».

Ανέφερε επίσης ότι με βάση μελέτη της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων, έχει ετοιμαστεί προσχέδιο νομοσχεδίου στο οποίο ενσωματώνουμε τα σχόλια των Έφορων, προσθέτοντας ότι «όταν θα τα έχουμε ενσωματώσει θα γίνει και ο ευρύτερος κοινωνικός διάλογος».

Σκοπός μας, διαβεβαίωσε, «είναι να δυναμώσουμε την εποπτική αρχή και να έχουμε μια καλύτερη προστασία για τα μέλη των ταμείων».

Φακοντής: Οι κοινωνικοί εταίροι διαφωνούν και ζητούν διάλογο
Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αντρέας Φακοντής και αναφερόμενος στην μελέτη για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου ταμείων προνοίας είπε ότι «στόχος αυτής της μελέτης είναι η δημιουργία ενός δεύτερου πυλώνα για ενίσχυση των συντάξεων αντικαθιστώντας ουσιαστικά το ρόλο τον οποίο επιτελούσαν μέχρι σήμερα τα ταμεία προνοίας».

«Επί αυτής της πολιτικής φιλοσοφίας οι κοινωνικοί εταίροι, εργαζόμενοι και εργοδότες, έχουν δηλώσει την κάθετη διαφωνία τους», είπε.

«Η όλη διαδικασία η οποία ξεκίνησε εδώ και καιρό γίνεται ερήμην των κοινωνικών εταίρων», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «δεν έχουν κληθεί σε διάλογο».

Ως επίσης, συμπλήρωσε, «και ο νυν Έφορος των Ταμείων Προνοίας, που είναι ο Διευθυντής των Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει δηλώσει ότι τηρεί και αυτός άγνοια για το περιεχόμενο των μελετών οι οποίες έχουν ξεκινήσει».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε επίσης ότι «έχει αποφασιστεί να γίνει μελέτη από το ILO, το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, η οποία θα στοχεύει με βάση πάντοτε το Υπουργείο Οικονομικών, την ενίσχυση της διακυβέρνησης, στην φορολογική πολιτική, στην κάλυψη με συνταξιοδοτικά ωφελήματα όσον δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, να εξεταστεί η επενδυτική πολιτική του ταμείου και να υπάρξει διόρθωση του κατακερματισμού των ταμείων προνοίας όπως σήμερα λειτουργούν».

Ο δεύτερος άξονας, πρόσθεσε, «έχει να κάνει με την εποπτική αρχή. Η Κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει μια νέα ανεξάρτητη εποπτική αρχή κάτι που και σε αυτό οι κοινωνικοί εταίροι, συνδικαλιστικές οργανώσεις που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους, αλλά και οι εργοδοτικές οργανώσεις διαφωνούν και εκτιμούν ότι η εμπειρία έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι πρέπει να παραμείνει κάτω από την εποπτεία του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων».

Ο τρίτος άξονας, σύμφωνα με τον κ. Φακοντή, έχει να κάνει με τη δημιουργία νέου ταμείου προνοίας για τη δημόσια και ημιδημόσια υπηρεσία.

«Μετά την απόφαση ότι δεν θα λειτουργεί πλέον συνταξιοδοτικό σχέδιο για τη δημόσια και ημιδημόσια υπηρεσία από τον Οκτώβριο του 2012 θα δημιουργηθεί και εδώ ταμείο προνοίας», είπε.

Αναμένεται, πρόσθεσε, «να δούμε ακριβώς το περιεχόμενο αυτού του ταμείου προνοίας και είναι μέσα από αυτή τη μελέτη, γίνεται εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης και ετοιμάστηκε ένα προσχέδιο κανονισμών που θα δοθεί και στους κοινωνικούς εταίρους για να δημιουργηθεί το κυβερνητικό ταμείο επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας συνέχισε λέγοντας ότι «ο τέταρτος άξονας έχει να κάνει με την αναπλήρωση των κουρεμένων ταμείων προνοίας».

Υπενθύμισε ότι «ο Υπουργός Οικονομικών με γραπτή επιστολή του στον τότε Πρόεδρο της Βουλής είχε υποσχεθεί ότι θα αναπληρωθεί πλήρως το κουρεμένο ποσό των μελών των ταμείων προνοίας μέχρι 75%. Είχε διασφαλιστεί το 52,5% και άρα η Κυβέρνηση οφείλει να καλύψει το υπόλοιπο 22,5% για να φτάσει στο 75%».

«Με βάση τη νέα απόφαση η οποία μας έχει κοινοποιηθεί η Κυβέρνηση θέτει οροφή τις €100.000 με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός κύρια τραπεζοϋπαλλήλων να μην καλυφθούν πλήρως ως ήταν η υπόσχεση / δέσμευση του Υπουργείου Οικονομικών», ανέφερε.

Ο κ. Φακοντής ενημέρωσε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης έχει ήδη στείλει επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών από τον οποίο ζητάει συνάντηση για να συζητηθεί το ζήτημα.

Ο πέμπτος άξονας, είπε, «έχει να κάνει με την επιπρόσθετη σταδιακή στήριξη των ταμείων προνοίας και ο τελευταίος άξονας έχει να κάνει με την προώθηση της Κύπρου ως διασυνοριακή διαχείριση των ταμείων προνοίας».

Σύμφωνα με τον κ. Φακοντή «η όλη μεταρρύθμιση την οποία επιχειρεί να κάνει το Υπουργείο Οικονομικών γίνεται ερήμην των κοινωνικών εταίρων, κάτι για το οποίο υπάρχει έντονη διαφωνία».

«Ζητείται άμεσα να ξεκινήσει κοινωνικός διάλογος γιατί ο στόχος και σκοπός είναι να θωρακιστεί και να ενδυναμωθεί ο θεσμός των ταμείων προνοίας», είπε.

Πρόσθεσε ότι «τα ταμεία προνοίας είναι αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, είναι αποτέλεσμα συλλογικών συμβάσεων και δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε νομοθεσία που να διαφοροποιήσει αυτό το πλαίσιο».

Κάλεσε «την Κυβέρνηση να ξεκινήσει διάλογο με τους άμεσα ενδιαφερόμενους».

Την ίδια ώρα ανέφερε ότι το ζήτημα θα παραμείνει ανοιχτό «να ξεκινήσει ο διάλογος και να δούμε με πιο τρόπο μπορεί η Βουλή να συνεισφέρει ώστε να ξεπεραστούν οι όποιες διαφορές, αλλά να δούμε ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας».
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους