Το νησί της Αφροδίτης μαγεύει τους εκπατρισμένους

Οι λόγοι που οδηγούν τους ανθρώπους να αφήσουν την χώρα καταγωγής τους προς αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο είναι διάφοροι, ενώ διαφορετικά είναι και τα κριτήρια που έχουν κατά νου για την επιλογή της χώρας μετεγκατάστασης. Στα αλήθεια, όμως, ποια είναι η εικόνα που έχουν οι εκπατρισθέντες για την χώρα μας και για ποιους λόγους επέλεξαν την Κύπρο ως χώρα εγκατάστασης τους; Με βάση την έκθεση Expat Insider 2017 η Κύπρος κατατάσσεται στην 33η θέση, ενώ με βάση τους δείκτες αποδεικνύεται πως η επιλογή της Κύπρου δεν έγινε για τις επαγγελματικές ευκαιρίες που προσφέρει και την ευκαιρίες δημιουργίας επαγγελματικής καριέρας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίστηκαν στις απαντήσεις που έδωσαν 12.500 άτομα, 166 εθνικοτήτων που διαμένουν σε 188 χώρες και περιφέρειες ανά το παγκόσμιο, δίδοντας τη δική τους εικόνα για το τι σημαίνει να είσαι εκπατρισμένος σε μία χώρα, πόσο φιλόξενοι νιώθουν και ποιες οι προοπτικές ευημερίας τους.

Διαβάστε ακόμα: 360: Η θέα από το ψηλότερο ρετιρέ της Λευκωσίας
 
Συγκεκριμένα, για την γενική κατάταξη των χωρών οι συμμετέχοντες στην έρευνα  απάντησαν σε 47 διαφορετικούς παράγοντες που αφορούν όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής τους ζωής και τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζοντα σε πέντε δείκτες. Παράλληλα, η έρευνα τυποποίησε δέκα διαφορετικά  προφίλ εκπατρισμένων με βάση τα κίνητρα που τους ώθησαν να αναχωρήσουν από την χώρα τους και να αναζητήσουν το μέλλον τους σε άλλη χώρα.

Ποιότητα Ζωής
Σε ό,τι αφορά τον δείκτη Ποιότητα Ζωής η Κύπρος κατατάσσεται 33η από σύνολο 65 χωρών, ενώ ειδικότερα στην παράμετρο «επιλογές αναψυχής» η Κύπρος βρίσκεται στην 12η θέση και στην παράμετρο «προσωπική ευτυχία» στην 13η θέση. Στην παράμετρο «ταξίδια και μεταφορές» η χώρα μας κατατάσσεται στην 57η θέση, ενώ στην παράμετρο «υγεία και ευ ζην» στην 38η θέση. Τέλος στην παράμετρο «ασφάλεια και προστασία» η Κύπρος καταλαμβάνει την 28η θέση.

Ευκολία Εγκατάστασης
Στον εν λόγω δείκτη η Κύπρος βρίσκεται στην 13η θέση, ενώ σε ό,τι αφορά την παράμετρο «αίσθημα ότι είναι καλοδεχούμενος» η χώρα μας βρίσκεται στην 12η θέση. Στην παράμετρο «φιλική» η Κύπρος κατατάσσεται στην 27η θέση και «στην ευκολία εύρεσης φίλων» η χώρα μας βρίσκεται στην 16η θέση, ενώ στο θέμα «γλώσσα» βρίσκεται στην 10η θέση.

Εργασία
Στον δείκτη επαγγελματική αποκατάσταση η Κύπρος βρίσκεται στην 61η θέση. Συγκεκριμένα, στην παράμετρο «εργασία και καριέρα» η χώρα μας βρίσκεται στην 63η θέση, στην παράμετρο «work-life-balance» στην 57η θέση, ενώ στην παράμετρο «ασφάλεια θέσεως εργασίας» στην 58η θέση.

Σχέσεις και Έρωτας
Σε αυτό τον δείκτη η Κύπρος βρίσκεται στην τέταρτη θέση, ενώ βρίσκεται στις top πέντε χώρες όπου υπάρχει οι εκπατρισμένοι συνάπτουν σχέσεις από τις οποίες είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι. Συγκεκριμένα, το 68% των ερωτηθέντων που βρίσκονται σε σχέση στην Κύπρο δήλωσαν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από τη σχέση τους, ενώ το 61% έχουν συνάψει σχέση με άτομο από την ίδια χώρα καταγωγής τους. 

Οικονομική κατάσταση & κόστος διαβίωσης
Σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση των εκπατρισθέντων που βρίσκονται στην Κύπρο κατατάσσονται στην 48η θέση, ενώ για το κόστος διαβίωσης η Κύπρος βρίσκεται στην 21η θέση.

Το προφίλ των εκπατρισθέντων στην Κύπρο
Με βάση τα 10 προφίλ εκπατρισθέντων που χαρτογράφησε η έρευνα, αυτοί που επιλέγουν την Κύπρο συνήθως, το 36% είναι η πρώτη τους φορά που διαμένουν στο εξωτερικό, το 28% είναι συνταξιούχοι, το 64% έχουν αποτιμήσει θετικά το κόστος διαβίωσης, ενώ το 58% έχουν θέση ως προτεραιότητα την προσωπική τους υγεία.
 
Διαβάστε ακόμα: McDonald’s: Τοποθετεί μηχανήματα ηλεκτρονικής αυτοεξυπηρέτησης

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους