ΕΒΕΛ: Με συνεργασία η Λάρνακα θα πάει μπροστά

Την εκτίμηση ότι με τη συνεργασία όλων η Λάρνακα θα πάει μπροστά και θα ανατραπεί η φθίνουσα πορεία που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, εξέφρασε το βράδυ της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας Όθωνας Θεοδούλου, κατά τη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηρίου.

Η Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Λάρνακας πραγματοποιήθηκε σε παραλιακό ξενοδοχείο, στην παρουσία, μεταξύ άλλων, του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λακκοτρύπη, του Μητροπολίτη Κιτίου, βουλευτών, των Δημάρχων Λάρνακας και Αραδίππου, του Επάρχου Λάρνακας και της ηγεσίας του ΚΕΒΕ.
 
Σε δελτίο Τύπου του Επιμελητηρίου αναφέρεται ότι στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας «έκανε λεπτομερή ανάλυση της οικονομίας της Επαρχίας Λάρνακας τα τελευταία σαράντα χρόνια, ανέλυσε στατιστικά και εμπειρικά τη σημερινή κατάσταση για να καταλήξει στο θλιβερό συμπέρασμα ότι όλοι οι τομείς της οικονομίας της Επαρχίας, με εξαίρεση τον τουρισμό, κινούνται με αρνητικό πρόσημο».
 
Ο κ. Θεοδούλου «επανέλαβε τις θέσεις του Επιμελητηρίου για την αξιοποίηση του λιμανιού με την κατάργηση του πλαφόν και διατήρηση της βιωσιμότητας του λιμανιού από καθαρά, λιμενικές εργασίες, την αξιοποίηση του χερσαίου χώρου με χρήσεις επωφελείς για την τοπική οικονομία (ξενοδοχεία, συνεδριακό κέντρο κ.α) και όχι μόνο με την κατασκευή διαμερισμάτων και γραφείων».
 
Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας «ανέφερε ότι το αεροδρόμιο Λάρνακας δεν έχει αποδώσει στην τοπική οικονομία όσο θα έπρεπε, υποστήριξε το αίτημα των Δήμων Λάρνακας και Δρομολαξιάς για αντισταθμιστικά μέτρα, ενώ υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν οι παλιές εγκαταστάσεις του αεροδρομίου».
 
Ο κ. Θεοδούλου αναφέρθηκε επίσης σε αρκετά άλλα θέματα που αφορούν τη Λάρνακα μεταξύ των οποίων «η τοπική βιομηχανία που ιστορικά ακολούθησε την παγκύπρια πτώση με επικίνδυνη μείωση της απασχόλησης από το 10,8% του 2007 στο 5,5% του 2016 με εξαίρεση τη βιομηχανία τροφίμων. Είπε ακόμα ότι η απασχόληση στο εμπόριο (λιανικό, χονδρικό) όπου μειώθηκε στο 18% από το 20 - 25% , ενώ ο τουρισμός στη Λάρνακα πέρασε το φράγμα του 11% της παγκύπριας πίττας, τονώνοντας την τοπική αγορά, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται αύξηση των ποιοτικών κλινών με περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης».
 
Αναφορά έκανε ο Πρόεδρος του ΕΒΕ και στον τομέα των κατασκευών ο οποίος κατέχει την τρίτη θέση στην τοπική οικονομία από πλευράς απασχόλησης ενώ η ανάπτυξή του, όπως αναφέρθηκε, δίδει πολλαπλά και ουσιαστικά οφέλη, έχοντας την δύναμη να προσφέρει ώθηση στο σύνολο της οικονομίας. «Η οικονομία της Λάρνακας είναι πολυλειτουργική με οφέλη από διάφορους τομείς όπου δεν υπάρχει ένας τομέας που να δίνει τα περισσότερα εισοδήματα στην πόλη και επαρχία» είπε εκφράζοντας αισιοδοξία ότι «με τη συνεργασία όλων με δυναμισμό και διεκδικητικότητα θα ανατραπεί η φθίνουσα πορεία», πρόσθεσε.
 
Έκκληση ΚΕΒΕ για αυτοσυγκράτηση
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης στο δικό του χαιρετισμό ανέφερε ότι «φέτος συμπληρώνουμε 90 χρόνια Επιμελητηριακού Θεσμού στην Κύπρο και δηλώνουμε ότι είμαστε σε θέση να προσφέρουμε πολύ περισσότερα στον τόπο. Μπορεί η οικονομία μας να ανέκαμψε και να βρίσκεται σε τροχιά αξιοσημείωτης ανάπτυξης, στηριζόμενη και από την πολιτική κινήτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, όμως έχουμε αρκετές προκλήσεις μπροστά μας, που αφορούν την πλήρη επίλυση των προβλημάτων που μας κληροδότησε η πολύχρονη κρίση, αλλά και τη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού πλαισίου της οικονομίας μας».
 
Αφού είπε πως το ΚΕΒΕ αναλαμβάνει σωρεία πρωτοβουλιών στην Κύπρο και στο εξωτερικό, ο κ. Πηλείδης σημείωσε πως «με στοχευμένες ενέργειες και μεθοδικότητα, δραστηριοποιούμαστε προς κάθε κατεύθυνση για να δημιουργήσουμε τις προοπτικές για μια οικονομία δυνατή, ανθηρή και με μέλλον. Για να πετύχουμε όμως τους στόχους μας χρειαζόμαστε και τη συμβολή του κράτους, αφού η όποια πρωτοβουλία και να αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να αποδώσει, αν το κράτος και οι υπηρεσίες του δεν ανταποκριθούν θετικά».
 
Ανησυχούμε, σημείωσε, «από την τάση που άρχισε να διαφαίνεται για υποβολή αιτημάτων από το συνδικαλιστικό κίνημα και κάνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, διότι η οικονομία μόλις βγήκε από τον αναπνευστήρα και δεν αντέχει νέους κλυδωνισμούς. Πιστεύουμε ότι τώρα που η οικονομία βελτιώνεται, είναι η ώρα για τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές που θα εκσυγχρονίσουν πλήρως το οικονομικό πλαίσιο μας, τώρα  είναι η κατάλληλη στιγμή για να ενισχύσουμε τις υποδομές στον τουρισμό, στις επενδύσεις, στην κτηματαγορά, στο εμπόριο, στη βιομηχανία, στις υπηρεσίες και στην αγροτική οικονομία».
 
Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ χαιρέτισε την «προώθηση του ενεργειακού σχεδιασμού της κυβέρνησης», προσθέτοντας πως «με σωστές διπλωματικές κινήσεις, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, καταφέραμε να κάνουμε τη γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της ΑΟΖ, χωρίς η Τουρκία να προβεί σε ακραίες αντιδράσεις» και εξέφρασε την ελπίδα «η ίδια στρατηγική να επαναληφθεί και για τις επόμενες έρευνες για φυσικό αέριο, διότι η τυχόν εξεύρεση μεγάλων ποσοτήτων υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή μας, θα μας επιτρέψει να μετατρέψουμε την Κύπρο σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο με όλα τα θετικά συνακόλουθα για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα».
 
Στο χαιρετισμό του ο Φειδίας Πηλείδης αναφέρθηκε και στα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης που έχει η Λάρνακα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η πόλη «μπορεί να πετύχει περισσότερα στον τουρισμό, στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, στον τομέα των ακινήτων και αλλού» και πως με τη συμβολή του ΚΕΒΕ και άλλων αναπτυξιακών φορέων η Λάρνακα «θα εξελιχθεί και θα μετατραπεί σ΄ ένα ελκυστικό προορισμό για τουρίστες και επισκέπτες».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)