Νέος φόρος κατανάλωσης για ηλεκτρονικά τσιγάρα

Την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού και στο υγρό για χρήση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα ανακοινώνει το Τμήμα Τελωνείων.
 
Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Τμήματος, με βάση τον τροποποιητικό Νόμο περί Φόρων Κατανάλωσης, δημιουργείται μια νέα κατηγορία βιομηχανοποιημένων καπνών με την ονομασία «θερμαινόμενα προϊόντα καπνού» με συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης €150 ανά χιλιόγραμμο καθαρού βάρους επί του μείγματος καπνού.
 
Ως θερμαινόμενα προϊόντα καπνού θεωρούνται τα προϊόντα που περιέχουν μείγμα καπνού τα οποία παράγουν αερόλυμα μέσω της θέρμανσης του μείγματος και όχι καύσης.
 
Δημιουργείται επίσης μια νέα κατηγορία άλλων προϊόντων με την ονομασία «υγρό για χρήση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα» με συντελεστή φόρου κατανάλωσης €0,12 ανά χιλιοστόλιτρο επί της ποσότητας του υγρού ανεξάρτητα εάν αυτό περιέχει νικοτίνη.
 
Σημειώνεται ότι τα προϊόντα αυτά επιβαρύνονται με φόρο κατανάλωσης όταν παράγονται στο εσωτερικό της Δημοκρατίας, προέρχονται από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εισάγονται στη Δημοκρατία από τρίτες χώρες καθώς και σε άλλες περιπτώσεις όπως αυτές καθορίζονται στον περί Φόρο Κατανάλωσης Νόμο Ν. 91(Ι)/2004.
 
Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι με βάση το Νόμο για την κατασκευή άλλων προϊόντων όπως το υγρό για χρήση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα, απαιτείται η έκδοση σχετικής άδειας από το Τελωνείο με την καταβολή ετήσιου τέλους.
 
Ως εκ τούτου, καλούνται οι κατασκευαστές υγρού για χρήση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα να υποβάλουν άμεσα σχετική αίτηση στο Τελωνείο στην χωρική αρμοδιότητα του οποίου βρίσκονται τα υποστατικά στα οποία θα κατασκευάζονται τα προϊόντα.
 
Επίσης, μέχρι την υποβολή και εξέταση της άδειας τους, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το Τελωνείο στην χωρική αρμοδιότητα του οποίου βρίσκονται τα υποστατικά τους για διευθέτηση της λειτουργίας τους και την καταβολή τυχόν οφειλών που έχουν προκύψει από την ημερομηνία εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές