Χορηγία €650 χιλ για παραγωγή κυπριακών ταινιών

Ετήσια χορηγία ύψους μέχρι και €650 χιλ. θα μπορούν να λαμβάνουν εταιρείες για παραγωγή ταινιών στην Κύπρο. Αυτό προβλέπει το νέο πλαίσιο για προώθηση της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην Κύπρο, και το οποίο ετοίμασε ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων και εγκρίθηκε από τη μονάδα διοικητικής μεταρρύθμισης. 

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου, σύσκεψη μεταξύ των αρμόδιων φορέων και του Υπουργείου Οικονομικών.  
Το σκεπτικό πίσω από τη συγκεκριμένη κίνηση είναι η αποκόμιση αναπτυξιακών, οικονομικών και πολιτιστικών ωφελημάτων στην Κύπρο και ειδικότερα στην οπτικοακουστική βιομηχανία της χώρας. Μεταξύ αυτών, αποσκοπείται η προώθηση της Κύπρου ως χώρα γυρισμάτων και η προβολή της ως τουριστικού προορισμού, η εισροή ξένων κεφαλαίων, η αύξηση θέσεων εργασίας στον τομέα, η εντονότερη δραστηριοποίηση των ντόπιων εταιρειών παραγωγής και άλλων συναφών με την οπτικοακουστική τέχνη εταιρειών. 

Σημειώνεται ότι σήμερα, ο τομέας της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην Κύπρο στηρίζεται από τον «κανονισμό χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την ενίσχυση κινηματογραφικών ταινιών» που εφαρμόζεται από το υπουργείο παιδείας και ο οποίος απευθύνεται στην παραγωγή ή και συμπαραγωγή ταινιών με ξένες χώρες και την προβολή των κυπριακών ταινιών και της Κύπρου ως χώρου γυρισμάτων στο εξωτερικό. 

Για τη δημιουργία μιας ολιστικής προσέγγισης για την προώθηση της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην Κύπρο, προκρίνεται όπως το πλαίσιο πολιτικής εμπλουτιστεί με φορολογικά και οικονομικής φύσης κίνητρα καθώς και άλλα κίνητρα και διευκολύνσεις προς τις εταιρείες που θα αναλάβουν την υλοποίηση των παραγωγών τους στην Κύπρο. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν καταρτίσει το σχέδιο κινήτρων για την ανάπτυξη της οπτικοακουστικής βιομηχανίας με συγκεκριμένα κίνητρα, όρους και προϋποθέσεις αλλά και διαδικασίες ελέγχου ώστε να αποτρέπεται τυχόν κατάχρηση του. 

Το σχέδιο 

Το σχέδιο κινήτρων αποτελείται από συνδυασμό χορηγιών και φορολογικών κινήτρων ως ακολούθως: 

(i) Επιστροφή χρημάτων (Cash rebate) 

Το σχέδιο είναι διαθέσιμο σε νομικά πρόσωπα ειδικού σκοπού, εγγεγραμμένα στην Κύπρο, ή σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε μέσω υποκαταστήματος ή γραφείου. 

H ενίσχυση θα παρέχεται με βάση τις πιο κάτω παραμέτρους και προϋποθέσεις: 

(α) Η μέγιστη ενίσχυση δυνατόν να φθάσει το 35% των επιλέξιμων δαπανών που διενεργούνται στην Κύπρο. 

(β) Πραγματοποίηση ελάχιστης δαπάνης στην Κύπρο η οποία να ανέρχεται σε τουλάχιστον €250,000 στην περίπτωση κινηματογραφικών ταινιών, σε €100,000 για τηλεοπτικές σειρές δραματουργίας ή αυτόνομα δραματουργικά έργα, σε €50,000 για ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση και €30,000 για άλλα τηλεοπτικά προγράμματα. 

(γ) Το μέγιστο ποσό που μπορεί να δοθεί ως ενίσχυση σε κάθε παραγωγή θα φθάνει τις €650,000 ανά 12 συνεχόμενους μήνες. 

(δ) Για να είναι επιλέξιμη μια παραγωγή για ενίσχυση, θα απαιτείται ο φορέας να ικανοποιεί κάποια κριτήρια, τα οποία θα διασφαλίζουν ότι η ενίσχυση προωθεί τον κυπριακό ή/και ευρωπαϊκό πολιτισμό. 

(ε) Η ενίσχυση θα δίνεται στο τέλος της ολοκλήρωσης της λήψης σκηνών και αφού γίνει λογιστικός έλεγχος στις επιλέξιμες δαπάνες. 

(ii) Φορολογική πίστωση (Τax credit) 

Το μέτρο αυτό θα αποτελεί ενίσχυση (ως μείωση του εταιρικού φόρου) στον παραγωγό (νομικό πρόσωπο). Δικαιούχοι θα είναι νομικά πρόσωπα που τηρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας όπως περιγράφονται στην πιο πάνω παράγραφο σε σχέση με την επιστροφή χρημάτων. 

(στ) Η αίτηση θα υποβάλλεται από τον ξένο ή τον κύπριο παραγωγό (νομικό πρόσωπο) που έχει φορολογική κατοικία την Κύπρο. 

(ζ) Το ποσό που εκπίπτει από τον φόρο δεν θα υπερβαίνει το 50% του επιβληθέντος φόρου του προσώπου αυτού στο φορολογικό έτος εντός του οποίου πραγματοποιείται η παραγωγή. Η αφαίρεση, στην έκταση που δεν παραχωρείται λόγω του πιο πάνω περιορισμού, θα μεταφέρεται και θα παραχωρείται κατά τα επόμενα πέντε έτη, τηρουμένου του πιο πάνω ποσοστιαίου περιορισμού. 

Ο παραγωγός θα επιλέγει εάν θα αξιοποιήσει την ενίσχυση επιστροφής χρημάτων ή τη φορολογική πίστωση, δεδομένου ότι δεν θα ισχύουν και τα δύο μαζί. 

(iii) Φορολογική έκπτωση – επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό 

Κάθε μικρή και μεσαία επιχείρηση που υπάγεται σε φορολογική υποχρέωση στην Κύπρο και επενδύει στην κινηματογραφική υποδομή και τεχνολογικό εξοπλισμό όπως κινηματογραφικά στούντιο, οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας, εξοπλισμού κινηματογράφησης, ψηφιακών οπτικοακουστικών μέσων κ.α., θα δικαιούται το ποσό της επένδυσης της, να εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα της, σύμφωνα με τις πρόνοιες της παραγράφου 6 του άρθρου 17 του κανονισμού 651/2014. 

Η ένταση της ενίσχυσης δεν δύναται να ξεπερνά το 20% των επιλέξιμων δαπανών στην περίπτωση μικρών επιχειρήσεων και το 10% των επιλέξιμων δαπανών στην περίπτωση επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους. Τα ποσά που θα καταβάλλουν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, θα αφαιρούνται από τα ακαθάριστα έσοδα. Η αφαίρεση, στην έκταση που δεν δύναται να παραχωρηθεί λόγω του πιο πάνω περιορισμού, θα μεταφέρεται και θα παραχωρείται κατά τα επόμενα πέντε έτη. 

Η επένδυση στην περίπτωση που αφορά εξοπλισμό θα πρέπει να παραμείνει στην επικράτεια της Κύπρου για περίοδο τουλάχιστον 5 ετών. 

(iv) Επιστροφή του ΦΠΑ επί των επιλέξιμων δαπανών 

Προβλέπεται η επιστροφή του επιβληθέντος ΦΠΑ για τις επιλέξιμες δαπάνες που πραγματοποιούνται στην Κύπρο από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ορισμένων τρίτων χωρών με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνάψει συμφωνίες για την επιστροφή ΦΠΑ και σχετίζονται με την υλοποίηση παραγωγών (ισχύει ήδη για τα κράτη μέλη της ΕΕ). 

Στην περίπτωση που εταιρεία παραγωγής τύπου AVC της οποίας η παραγωγή έχει εγκριθεί σε σχέση με τα μέτρα επιστροφής μετρητών και φορολογικής πίστωσης, τότε θα δικαιούται έναντι των επιλέξιμων δαπανών επιστροφής ΦΠΑ ισόποσης με 14 περίπου μονάδες του ΦΠΑ που έχει προκύψει σχετικά με τις δαπάνες. 

Ενόψει της δυσκολίας εφαρμογής του μέτρου αυτού για όλες τις τρίτες χώρες, το υπουργείο οικονομικών θα μελετήσει την προώθηση διακρατικών συμφωνιών για αμοιβαία επιστροφή του ΦΠΑ με τις ακόλουθες χώρες: Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Ουκρανία, Καναδά, Αυστραλία, Κορέα, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ταϊλάνδη, χώρες οι οποίες θεωρείται ότι θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση παραγωγών στην Κύπρο. 

Οι συνολικές ενισχύσεις που θα δίνονται από το κράτος σε μια εταιρεία παραγωγής δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 50% του συνολικού κόστους παραγωγής ή το 60% στην περίπτωση διασυνοριακών παραγωγών που χρηματοδοτούνται από περισσότερα του ενός κράτους μέλους και στις οποίες συμμετέχουν παραγωγοί από περισσότερα του ενός κράτους μέλους. 

Για να διαπιστωθεί κατά πόσον η μέγιστη ένταση ενίσχυσης τηρείται, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το συνολικό κόστος των μέτρων κρατικής ενίσχυσης για ένα έργο ή δράση από κάθε κράτος μέλος, ανεξάρτητα από το εάν η στήριξη χρηματοδοτείται από τοπικές, περιφερειακές, εθνικές πηγές ή πηγές της ΕΕ (εξαιρουμένων πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το Media που κατανέμονται χωρίς την εμπλοκή των κρατών μελών στην απόφαση). 

Πέραν των προτεινόμενων νέων κινήτρων προς την οπτικοακουστική βιομηχανία, ο τομέας αυτός επωφελείται παράλληλα και από άλλα υφιστάμενα οικονομικής φύσης κίνητρα τα οποία είτε απευθύνονται αποκλειστικά στον οπτικοακουστικό τομέα, είτε είναι γενικότερης φύσεως και απευθύνονται σε όλες τις εταιρείες και προσωπικό που δραστηριοποιείται στην Κύπρο. 

Διαχείριση σχεδίου κινήτρων 

Όλα τα έργα που θα υποβάλλονται για χρηματοδότηση, θα αξιολογούνται σε σχέση με τα προτεινόμενα πολιτιστικά κριτήρια και θα πρέπει να συγκεντρώνουν ένα ελάχιστο βαθμό στις τρεις υποκατηγορίες κριτηρίων, (i) το πολιτιστικό τους περιεχόμενο, (ii) τη δημιουργική τους συνεισφορά και (iii) τη χρήση των πολιτιστικών υποδομών της Κύπρου, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η συμμόρφωση με τις πρόνοιες της ανακοίνωσης της επιτροπής για προώθηση του κυπριακού και ευρωπαϊκού πολιτισμού. 

Αρμόδια αρχή για το σχέδιο κινήτρων θα είναι το υπουργείο οικονομικών. Η διαχείριση και προώθηση του σχεδίου ανατίθεται στον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων (ΚΟΠΕ) ο οποίος θα προεδρεύει της επιτροπής αξιολόγησης των αιτήσεων η έκθεση της οποίας θα διαβιβάζεται στο υπουργείο οικονομικών για έγκριση. Στην επιτροπή αξιολόγησης θα συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι του υπουργείου παιδείας και πολιτισμού, του υπουργείου οικονομικών, της μονάδας διοικητικής μεταρρύθμισης, και του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού. Ο ΚΟΠΕ θα είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία ιστοσελίδας μέσω της οποίας θα είναι διαθέσιμες όλες οι πληροφορίες για το σχέδιο, την καταγραφή των διαδικασιών που θα ακολουθούνται από εταιρείες παραγωγής για την υλοποίηση παραγωγών στην Κύπρο και για την αξιοποίηση των κινήτρων. 

Η προβολή του σχεδίου κινήτρων και της Κύπρου ως ανταγωνιστικού σε σχέση με άλλες χώρες προορισμού για την προσέλκυση επενδύσεων και την υλοποίηση παραγωγών, θα γίνεται από τον ΚΟΠΕ, και από άλλες υπηρεσίες του κράτους, περιλαμβανομένων του υπουργείου παιδείας και πολιτισμού και των πρεσβειών και εμπορικών κέντρων στο εξωτερικό. 

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους