Νέα δυσφήμιση από Guardian για κυπριακά διαβατήρια

«Η κυπριακή κυβέρνηση εισέπραξε περισσότερα από €4 δισ. από το 2013, παρέχοντας υπηκοότητα στους σούπερ πλούσιους, δίνοντάς τους το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται σε όλη την Ευρώπη, ως αντάλλαγμα τις επενδύσεις σε μετρητά», γράφει η Guardian σε νέο δυσφημιστικό δημοσίευμα για το πρόγραμμα παραχώρησης υπηκοοτήτων και διαβατηρίων που εφαρμόζει η Κύπρος.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, «περισσότερα από 400 διαβατήρια έχουν εκδοθεί μέσω του εν λόγω προγράμματος μόνο το 2016».

Διαβάστε ακόμα: Bloomberg: Κύπρος, Ρώσοι και διαβατήρια

Την ίδια ώρα, κάνει λόγο για «δισεκατομμυριούχους Ρώσους ολιγάρχες και ελίτ της Ουκρανίας, που ενώ κατηγορούνται για διαφθορά, συγκαταλέγονται στους εκατοντάδες ανθρώπους που έχουν αποκτήσει ευρωπαϊκά διαβατήρια με αμφιλεγόμενες χρυσές βίζες».  

Παράλληλα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έχει διαρρεύσει κατάλογος εκατοντάδων ονομάτων, που φαίνεται να έχουν επωφεληθεί από τα σχέδια της κυπριακής κυβέρνησης, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται, σύμφωνα με την Guardian, εξέχοντες επιχειρηματίες και άτομα με σημαντική πολιτική επιρροή. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, πως πρόκειται για άτομα που απέκτησαν την κυπριακή υπηκοότητα προτού τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο πολιτογράφησης μέσω επενδύσεων το 2013 και οι αλλαγές που ακολούθησαν.  

Μεταξύ άλλων, φαίνεται να έχουν αποκτήσει διαβατήριο ένα πρώην μέλος του Ρωσικού κοινοβουλίου, οι ιδρυτές της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Ουκρανίας και ένας δισεκατομμυριούχος τυχερών παιχνιδιών. 

Διαβάστε ακόμα: Ν. Σιακόλας: Έτοιμοι για το Limni Resort

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Οικονομικών τόνισε ότι το πρόγραμμα προοριζόταν για «γνήσιους επενδυτές που αποκτούν επιχειρηματική βάση και μόνιμη κατοικία στην Κύπρο».

Σημειώθηκε ακόμα ότι έγιναν αυστηροί έλεγχοι σε όλες τις αιτήσεις για απόκτηση ιθαγένειας, ενώ έχουν καταβληθεί ποσά προκειμένου να γίνουν έλεγχοι για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Εξάλλου, το κυπριακό Υπουργείο ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος δεν ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που χορήγησε υπηκοότητα σε πλούσιους Ρώσους.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας περιέχει ανακρίβειες, ενώ αντίστοιχο σχέδιο παραχώρησης υπηκοότητας και διαβατηρίου προσφέρει και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε ακόμα: Αδειούχοι και βοηθοί κτηματομεσίτες κάτω απ’ την ίδια ομπρέλα

Η κυπριακή κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη διαφόρων ασφαλιστικών μέτρων που θα κάνουν ακόμα πιο διάφανη την παραχώρηση και παράλληλα θα θέσουν φραγμό σε διάφορες πρακτικές που εφαρμόζονται το τελευταίο διάστημα και παραπέμπουν σε εκμετάλλευση του προγράμματος. Τα επιπρόσθετα μέτρα θα ανακοινωθούν σύντομα, όπως πληροφορείται το InBusinessNews.

Σε ανοιχτή γραμμή με Κομισιόν
Σε συνεχή διάλογο με τις κυπριακές αρχές σε σχέση με την νομοθεσία που παραχωρεί την κυπριακή υπηκοότητα σε εξωκοινοτικούς επενδυτές βρίσκεται η Κομισιόν, όπως ανέφερε ο επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, διευκρινίζοντας ότι η Κύπρος τροποποίησε ήδη τη νομοθεσία (που είναι σε ισχύ από το 2013) το 2014, μετά τη συνεργασία που είχε με την Κομισιόν. 

Διευκρινίζοντας ότι «οι όροι απόδοσης υπηκοότητας σε πολίτες τρίτων χωρών καθορίζονται από το εθνικό δίκαιο και αποτελούν εθνική αρμοδιότητα», ο κ. Σχοινάς επεσήμανε ότι «οι όροι πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένοι με το κοινοτικό δίκαιο».

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές