Έρχονται ξένοι εμπειρογνώμονες για μεταρρύθμιση Δικαστηρίων

Μεταξύ 18-22 Σεπτεμβρίου 2017 θα επισκεφθούν, για δεύτερη φορά, την Κύπρο (“Scoping Mission 2”) εμπειρογνώμονες από το Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης της Ιρλανδίας-ΙΡΑ, καθώς και μέλη της ΕΕ, για να συλλέξουν πληροφορίες σε σχέση με τη μεταρρύθμιση των Δικαστηρίων της Κύπρου και ιδιαίτερα τις διοικητικές τους δομές, με απώτερο στόχο τα Δικαστήρια να γίνουν πιο αποτελεσματικά, ώστε να απαμβλυνθεί και σταδιακά να εξαλειφθεί το φαινόμενο των καθυστερήσεων.


 
Σύμφωνα με ανακοίνωση, κατά την επίσκεψή τους στην Κύπρο, οι εμπειρογνώμονες θα συναντηθούν με διάφορες ομάδες, όπως τον Πρόεδρο και Μέλη της Επιτροπής Μεταρρύθμισης των Δικαστηρίων, με Προέδρους και Δικαστές των πρωτόδικων Δικαστηρίων, εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εκπροσώπους της Αστυνομίας και των Φυλακών, με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, με το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, με το Τμήμα Πληροφορικής, με την Αρχιπρωτοκολλητή, με Πρωτοκολλητές κ.α.. Τη Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2017, θα επισκεφθούν το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας και την Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας.
 
Τον Νοέμβριο 2017, θα ακολουθήσει η τρίτη ενημερωτική επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων στην Κύπρο. Το όλο έργο αναμένεται να αποπερατωθεί περί τα μέσα του 2018, με την έκδοση τελικής Έκθεσης με τις εισηγήσεις τους.

Οπως υπενθυμίζεται, τον Ιούνιο 2016 εκδόθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο Έκθεση για τις λειτουργικές ανάγκες των Δικαστηρίων και άλλα συναφή θέματα και, περί το τέλος του 2016, το Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Το αίτημα έγινε αποδεχτό από την Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ (Structural Reform Support Service – SRSS), με αποτέλεσμα η ΕΕ να αναλάβει ολόκληρο το κόστος για την αμοιβή των Εμπειρογνωμόνων.
 
Περί τα μέσα Μαρτίου, ακολούθησε ενημερωτική επίσκεψη (scoping mission) των εμπειρογνωμόνων της ΕΕ και του ΙΡΑ για να εξερευνήσουν επί τόπου το μέγεθος του έργου, ώστε να συμφωνηθούν οι όροι εντολής. Στις αρχές του 2017, διορίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο ο κ. Γεώργιος Ερωτοκρίτου, πρώην Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ως Διευθυντής Μεταρρύθμισης και Επιμόρφωσης, με κύριο έργο τον συντονισμό της όλης προσπάθειας, μαζί με την Επιτροπή Μεταρρύθμισης των Δικαστηρίων που συστάθηκε.
 
Η μεταρρύθμιση έχει διαχωριστεί σε τρία αυτοτελή έργα:
1. το πρώτο, που είναι και το μεγαλύτερο, επικεντρώνεται στη μεταρρύθμιση των Δικαστηρίων,
2. το δεύτερο, στην αναθεώρηση των θεσμών πολιτικής δικονομίας, και
3. το τρίτο, στην Ίδρυση Σχολής για επιμόρφωση των δικαστών.
 
Για το τελευταίο έργο, η Έκθεση του εμπειρογνώμονα καθηγητή Jeremy Cooper έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη Μαΐου και το Ανώτατο Δικαστήριο, ως το αρμόδιο όργανο, ενέκρινε την Έκθεση του καθηγητή Cooper και έχει ξεκινήσει η υλοποίηση των εισηγήσεων της Έκθεσης, οι οποίες αφορούν κατά κύριο λόγο στην ίδρυση Σχολής Δικαστών και τον τρόπο λειτουργίας της. Ήδη, περί τα τέλη Οκτωβρίου, προγραμματίζεται τριήμερο εργαστήρι για την «Εκπαίδευση των εκπαιδευτών».
 
Για το δεύτερο έργο, προσεγγίστηκε Άγγλος, πρώην Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος επισκέφθηκε την Κύπρο μαζί με άλλους εμπειρογνώμονες στις αρχές Μαΐου, για να ενημερωθεί για το τι ακριβώς απαιτείται να γίνει. Δυστυχώς, αναφέρεται στην ανακοίνωση, δεν έγινε κατορθωτό να αναλάβει την αναθεώρηση των θεσμών πολιτικής δικονομίας, επειδή, στο μεταξύ, διορίστηκε ως Πρόεδρος της Επιτροπής που θα διεξάγει τη δημόσια έρευνα για τα αίτια της καταστροφής με πυρκαγιά του Πύργου Grenfell στο Λονδίνο. Τόσο το Ανώτατο Δικαστήριο, όσο και λειτουργοί της Υπηρεσίας SRSS καταβάλλουν προσπάθειες για τον εντοπισμό νέας προσωπικότητας που θα αναλάβει το έργο.
 
Η επίσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, αφορά το πρώτο έργο που σχετίζεται με τη μεταρρύθμιση των Δικαστηρίων. Τον περασμένο Ιούνιο, ολοκληρώθηκε η πρώτη διερευνητική επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων στην Κύπρο, για τη λειτουργία του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ήδη, οι εμπειρογνώμονες εξέδωσαν την ενδιάμεση Έκθεσή τους. Η νέα επίσκεψη (“Scoping Mission 2”) σχετίζεται εξ ολοκλήρου με τη λειτουργία των πρωτόδικων Δικαστηρίων.
 
Οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνεται στην ανακοίνωση, προσδίδουν μεγάλη σημασία στο στρατηγικής σημασίας έργο της μεταρρύθμισης των Δικαστηρίων και υπάρχει δέσμευση σε ανώτατο επίπεδο για ενεργό στήριξη της προσπάθειας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης