Προϋπολογισμός 2018: Αύξηση 3,4% σε έσοδα και δαπάνες

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου, τον Προϋπολογισμό του 2018 και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΜΔΠ) 2018-2020, που όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, είναι ισοσκελισμένος και εξόχως αναπτυξιακός. Οι συνολικές δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης, προβλέπεται ότι θα ανέλθουν στα €7.535 εκ., ενώ τα δημόσια έσοδα θα ανέλθουν στα €7.724εκ. Καταγράφεται αύξηση 3,4% τόσο στα έσοδα όσο και στις δαπάνες, με αναμενόμενο δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 1% του ΑΕΠ.

Ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος παρουσίασε τον Προϋπολογισμό και το ΜΔΠ στο Υπουργικό Συμβούλιο δήλωσε μετά τη συνεδρία πως ο Προϋπολογισμός περιλαμβάνει μια σειρά από σημαντικά νέα έργα και νέες πολιτικές.

"Ο Προϋπολογισμός εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για να οδηγηθεί στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Υπάρχει μια αύξηση στα αναμενόμενα έσοδα κατά 3,4% και μια αντίστοιχη αύξηση στις δημόσιες δαπάνες κατά επίσης 3,4%", πρόσθεσε.

Υπογράμμισε πως η αύξηση στα έσοδα δεν προέρχεται από εισπρακτικά μέτρα, αλλά από την περαιτέρω αναθέρμανση και ενδυνάμωση της αναπτυξιακής προοπτικής της οικονομίας.

"Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για εισπρακτικά μέτρα, για φόρους αλλά προέρχεται η αύξηση των εσόδων από την περαιτέρω αναθέρμανση και ενδυνάμωση της αναπτυξιακής προοπτικής της οικονομίας μας. Αυτά τα αυξημένα έσοδα μας επιτρέπουν να αυξήσουμε και τις δαπάνες χωρίς ποτέ να ξεφεύγουμε από τα όρια του ισοσκελισμένου Προϋπολογισμού", σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Πρόσθεσε πως "προβλέπεται πλεόνασμα και για τον Προϋπολογισμό του 2018 της τάξης του 1%", προσθέτοντας πως "σε αυτά τα πλαίσια της πολύ συνετής διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών περιλαμβάνεται μια σειρά από νέα έργα και νέες πολιτικές".

"Θεωρώ πως με αυτό τον τρόπο απαντούμε από τη μια στην αστήρικτη κριτική ότι υπάρχει χαλάρωση στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών λόγω εκλογών, αλλά ταυτόχρονα από την άλλη απαντούμε στην περί του αντιθέτου κριτική ότι ακολουθούμε πολιτικές λιτότητας. Ούτε το ένα ισχύει, ούτε και το άλλο ισχύει. Αντιθέτως με αυτή τη συνετή, υπεύθυνη διαχείριση που έχει στηρίξει και βασίζεται στην ανάπτυξη μπορούμε να συνεχίσουμε να προωθούμε νέα έργα και νέες πολιτικές", επεσήμανε ο Υπουργός Οικονομικών.

Ερωτηθείς για τα έργα που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ως ιδιαίτερα σημαντικές τις πολύ μεγάλες επενδύσεις που, όπως είπε, ξεκινούν και περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Αναφέρθηκε ειδικά στο πρόγραμμα της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης "που θα μεταρρυθμίσει πλήρως τη λειτουργία των δικαστηρίων με σημαντικό όφελος και για την κοινωνία, αλλά και για την οικονομία. Σε αυτό τον τομέα της δικαιοσύνης σημαντική θεωρώ και την απόφαση για ίδρυση εξειδικευμένου εμπορικού δικαστηρίου που θα έχει επίσης σημαντικό όφελος για τον τομέα των υπηρεσιών", ανέφερε.

Σημείωσε ακόμη πως "τα προγράμματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης περιλαμβάνουν επίσης την καθιέρωση της ηλεκτρονικής υπογραφής, ένα πρόγραμμα το οποίο προωθείται με υποστήριξη από εμπειρογνώμονες από την Εσθονία". Αναφέρθηκε περαιτέρω στην πλήρη μηχανογράφηση του Τμήματος Φορολογίας και στο νέο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης Προϋπολογισμού, προσωπικού, ανθρώπινου δυναμικού, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια πλήρη ουσιαστικά μεταρρύθμιση προς την κατεύθυνση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που προωθείται μέσα από τον Προϋπολογισμό και το τριετές ΜΔΠ.

Χαρακτήρισε εξάλλου σημαντικές τις επενδύσεις σε πανεπιστημιακές και ερευνητικές υποδομές, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως "μετά από μια δεκαετία ουσιαστικά περιλαμβάνονται για πρώτη φορά και πολύ μεγάλα σημαντικά οδικά έργα, τα οποία ήταν σε εκκρεμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτές είναι κάποιες από τις νέες πολιτικές που λόγω της δημιουργίας δημοσιονομικών περιθωρίων εντάσσονται στον Προϋπολογισμό", ανέφερε.

Ερωτηθείς για το ποσοστό υλοποίησης των αναπτυξιακών δαπανών και εάν στόχος είναι η αύξησή του, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: "Ναι θέλουμε να το αυξήσουμε και ο τρόπος με τον οποίο θα το αυξήσουμε είναι με την ένταξη τέτοιων νέων έργων τα οποία μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης".

Πρόσθεσε πως "αναπτυξιακές δαπάνες υπάρχουν σε διάφορες κατηγορίες δαπανών του Προϋπολογισμού. Για παράδειγμα οι πολύ μεγάλες επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν φαίνονται στον αναπτυξιακό Προϋπολογισμό αλλά φαίνονται στο σκέλος των χορηγιών προς το Πανεπιστήμιο".

Επεσήμανε πως όλα αυτά δημιουργούν ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό πλαίσιο, το οποίο θα μπορεί να υποστηρίξει την κινητήριο δύναμη της ανάπτυξης της οικονομίας, "που δεν είναι άλλη από αυτή των παραγωγικών τομέων της ιδιωτικής οικονομίας. Το κράτος όμως μπορεί όχι μόνο να μην αποτελεί εμπόδιο στην αναπτυξιακή προοπτική του ιδιωτικού τομέα για παράδειγμα με φορολογίες όπως γινόταν στο παρελθόν αλλά αντιθέτως με ελάφρυνση φορολογιών και με προώθηση τέτοιων πολιτικών να υποστηρίξει την ανάπτυξη", ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Ερωτηθείς πότε η Κύπρος θα βγει από την κατηγορία "σκουπίδια", αφού τα δημοσιονομικά πάνε τόσο καλά, ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως "αυτό δεν αποτελεί απόφαση δική μας αλλά απόφαση των Οίκων Αξιολόγησης. Εκτιμώ πως είμαστε σε μια πορεία αναβαθμίσεων αλλά πότε θα γίνει το επόμενο βήμα δεν είναι κάτι το οποίο θα μπορούσα ασφαλώς να προβλέψω", ανέφερε και επεσήμανε την ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια ανάκαμψης και εξυγίανσης.

"Να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια της ανάκαμψης και της εξυγίανσης. Αυτό πρέπει να κάνουμε", σημείωσε.

Ερωτηθείς σε σχέση με τις αντιδράσεις που προκάλεσε πρόσφατη δήλωσή του για τον κατώτατο μισθό στην Κύπρο, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: "Κατανοώ ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο και κατανοώ ότι δεν μπορεί η αντιπολίτευση να διεξαγάγει προεκλογικό χωρίς να αναφερθεί και στον τομέα της οικονομίας. Και κατανοώ ακόμη τη δυσκολία της αντιπολίτευσης να εντοπίσει υπαρκτά ζητήματα κριτικής στον τομέα της οικονομίας και της οικονομικής πολιτικής, και συνεπώς γίνεται συζήτηση γύρω από ένα ανύπαρκτο ζήτημα".

Πρόσθεσε πως "ο ελάχιστος μισθός έχει διατηρηθεί από αυτή την Κυβέρνηση παρά το ότι περάσαμε και εφαρμόσαμε μνημόνιο στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, το οποίο είναι το έβδομο πιο ψηλό στην ΕΕ και έτσι ακριβώς θα παραμείνει.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους