Επεκτείνεται η περίοδος χάριτος στις τράπεζες για αναδιαρθρώσεις

Νέα περίοδο χάριτος που ενδεχομένως να εκτείνεται πέραν του 2018 προγραμματίζει να παραχωρήσει η Βουλή στις εμπορικές τράπεζες, ως κίνητρο για την προώθηση αναδιαρθρώσεων, κυρίως μέσω της μεθόδου ανταλλαγής χρέους έναντι ακινήτων (debt-to-asset-swap).

Ειδικότερα, με επτά χωριστές προτάσεις νόμου, τις οποίες κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, Αβέρωφ Νεοφύτου, προτείνεται η παράταση της εξαίρεσης για το φόρο της Άμυνας, να μην καταβάλλεται τέλος μεταβίβασης ακινήτου, να μην καταβάλλονται τέλη χαρτοσήμου που προκύπτουν από αναδιαρθρώσεις, να μην καταβάλλονται κεφαλαιουχικά κέρδη, να μην καταβάλλεται ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, και όποιο εμπράγματο βάρος επί του συγκεκριμένου ακινήτου να μεταφέρεται από το δανειολήπτη στο δανειστή.

Οι εξαιρέσεις αυτές ισχύουν μέχρι το τέλος του 2017, ενώ οι προτάσεις νόμου τις παρατείνουν μέχρι το τέλος του 2018. Όλα τα κόμματα συμφώνησαν ως θέση αρχής με την παράταση, ενώ εμπλεκόμενοι φορείς όπως ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου υποστήριξε πως η περίοδος θα πρέπει να παραταθεί για περισσότερο διάστημα.

«Το μόνο θέμα που μένει προς συζήτηση και απόφαση την ερχόμενη βδομάδα είναι αν αυτή η παράταση θα είναι ένα ακόμη χρόνο ή περισσότερο», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, προσθέτοντας πως αυτό θα ξεκαθαρίσει την ερχόμενη Δευτέρα.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αναδιαρθρώσεων είναι με την παραχώρηση ακινήτων έναντι δανείου.

«Δεν θεωρώ ότι θα συνεχίσουν αναδιαρθρώσεις εάν καταργηθούν αυτοί οι νόμοι», είπε.

Ερωτηθείς αν αυτές οι προτάσεις θα επηρεάσουν την φημολογούμενη πρόθεση των τραπεζών να προχωρήσουν σε πωλήσεις δανείων, ο κ. Νεοφύτου παρατήρησε πως αν δεν ήταν αυτές οι συγκεκριμένες νομοθεσίες οι πωλήσεις θα γίνοντο εδώ και δύο χρόνια.

«Αυτές οι προτάσεις συνέβαλαν στο να υπάρξουν δεκάδες χιλιάδες διευθετήσεις μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών αντί της πώλησης δανείων σε τρίτους», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε πως το κόμμα του «από θέση αρχής συμφωνούμε με τα οποιαδήποτε κίνητρα προωθούν τη λογική των βιώσιμων αναδιαρθρώσεων» και υπό την αίρεση ότι θα υποβοηθήσει και θα επιταχύνει τις βιώσιμες αναδιαρθρώσεις.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών