«Δεν υπήρξε προσυνεννόηση με την Κυβέρνηση»

Καμία προσυνεννόηση δεν έχει υπάρξει με την Κυβέρνηση αναφέρει σε ανακοίνωση του το Δημοσιονομικό Συμβούλιο απαντώντας στην ΕΤΥΚ σε σχέση με το θέμα των Ταμείων Προνοίας, επισημαίνοντας πως ότι η θέση για μη κάλυψη ζημιών που έχουν υποστεί θεσμικοί επενδυτές δεν θα διαφοροποιούνταν αν η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αφορούσε τον οποιοδήποτε θεσμικό επενδυτή καθώς και ότι πρωτίστως, την ευθύνη για την ορθολογιστική διαχείριση των κεφαλαίων των θεσμικών επενδυτών, ειδικότερα στο θέμα της διασποράς, έχουν οι διαχειριστές και κατ’ επέκταση αυτοί που τους επιλέγουν. 

«Οι απόψεις που έχουν εκφραστεί και τα οποιαδήποτε στοιχεία και επιχειρηματολογία που καταγράφονται στο σημείωμα «Παραχώρηση αυξημένης αναπλήρωσης της απώλειας που έχουν υποστεί θεσμικοί επενδυτές (συνταξιοδοτικά ταμεία και ταμεία προνοίας), Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου ημερ. 19/7/2017»[1] με ημερ. 22/8/2017, (Σημείωμα), στο οποίο αναφέρεται σημερινή ανακοίνωση της ΕΤΥΚ, έχουν συζητηθεί, ετοιμαστεί και εγκριθεί ομόφωνα από τον Πρόεδρο και τα δύο μέλη του Συμβουλίου», ενημερώνει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο στη ανακοίνωσή του. 

Το Συμβούλιο ή κάποιο από τα μέλη του ή ο Πρόεδρος του, διαβεβαιώνεται, «σε καμία περίπτωση δεν έχουν προ-συνεννοηθεί με την κυβέρνηση ή με οποιοδήποτε μέλος της, πριν την έκδοση του Σημειώματος το οποίο αναφέρεται σε ‘έντονη ανησυχία του για την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου’». 

«Το θεσμικό πλαίσιο που ίσχυε και ισχύει τόσο στην Κύπρο όσο και στην ΕΕ, όπως και σχετική αναφορά σε ακαδημαϊκή μελέτη, αναφέρονται με παραπομπές στο Σημείωμα του Συμβουλίου», προστίθεται. 

Το Συμβούλιο, συνεχίζει η ανακοίνωση, «επανειλημμένα σε όλες τις μέχρι σήμερα εκθέσεις του, τονίζει τη σημασία του συνταξιοδοτικού τομέα, τα κενά, τις αδυναμίες και τα προβλήματα που υπάρχουν διαχρονικά, τόσο σε επίπεδο διαχείρισης όσο και του θεσμικού πλαισίου». 

Παράλληλα, αναφέρεται, «έχει εκφράσει έντονα τη θέση για την ανάγκη ενίσχυσης και ενθάρρυνσης της αποταμίευσης για συνταξιοδοτικούς λόγους και έχει αναδείξει το πρόβλημα χαμηλής αποταμίευσης από τα κυπριακά νοικοκυριά σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά». 

Έχει επίσης «επισημάνει το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία ως μια ορθολογιστική πηγή χρηματοδότησης της οικονομίας». 

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι «οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί κατά το Μάρτιο του 2013 και έχουν επηρεάσει τους καταθέτες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, λήφθηκαν πριν τη σύσταση του Συμβουλίου». 

«Η θέση που εκφράζεται στο Σημείωμα, για μη κάλυψη ζημιών που έχουν υποστεί θεσμικοί επενδυτές δεν θα διαφοροποιούνταν αν η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αφορούσε τον οποιοδήποτε θεσμικό επενδυτή. Αυτό είναι ξεκάθαρο μέσα στο Σημείωμα», αναφέρεται. 

Όπως αναφέρεται στο Σημείωμα, «πρωτίστως, την ευθύνη για την ορθολογιστική διαχείριση των κεφαλαίων των θεσμικών επενδυτών, ειδικότερα στο θέμα της διασποράς, έχουν οι διαχειριστές και κατ’ επέκταση αυτοί που τους επιλέγουν/διορίζουν». 

«Η αρμόδια εποπτική αρχή των συνταξιοδοτικών ταμείων μπορεί να υποδείξει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, τις πρόνοιες για ορθολογιστική και συνετή διαχείριση, τις ευθύνες των διαχειριστών που πηγάζουν από το νομοθετικό πλαίσιο και τυχόν συστάσεις ή άλλες ενέργειες που έχουν γίνει για το θέμα της ορθής διασποράς ή ακόμη και της σχέσης μεταξύ της διοίκησης του οργανισμού και του ταμείου προνοίας που αποτελούν ξεχωριστή νομική οντότητα με διαφορετικούς όρους εντολής, σκοπούς και πλαίσια λειτουργίας», προστίθεται. 

«Το κατά πόσο οι καταθέσεις των Ταμείων Προνοίας ή άλλων οργανισμών π.χ. ασφαλιστικών εταιρειών, επενδυτικών οργανισμών κ.α. θα έπρεπε να θεωρηθούν ως ατομικές καταθέσεις μελών ή μετόχων είναι κάτι που καθορίζεται με σαφήνεια τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομικό επίπεδο», σημειώνεται. 

Καταληκτικά επισημαίνεται ότι «η αναφορά για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων του Προέδρου του Συμβουλίου, έγινε για σκοπούς διαφάνειας». 

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους