Υπάλληλοι Λαϊκής: Τι απέγιναν €173 εκατ. Υπουργέ;

Για διαφορετικούς αριθμούς των επηρεαζόμενων με τα Ταμεία Προνοίας, τους οποίους δίνει ο υπουργός Οικονομικών, κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων της Λαϊκής Τράπεζας, ο οποίος εκπροσωπεί τους υπαλλήλους της πρώην Λαϊκής που αποχώρησαν από την εργασία τους με το Σχέδιο Πρόωρης Αφυπηρέτησης τον Ιούλιο του 2013 και με τα ανάλογα σχέδια του 2016.

Σε ανοιχτή απάντησή του προς τον υπουργό για τα κουρεμένα Ταμεία Προνοίας ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι μεταξύ άλλων, ο Χάρης Γεωργιάδης μετά από συνάντηση με την ΕΤΥΚ ανέφερε ότι οι συνολικές καταθέσεις των Ταμείων Προνοίας ανέρχονταν σε €1,1 δισ. ευρώ και οι ζημιές (κούρεμα), τις οποίες υπέστησαν φτάνουν τα 763 εκατ. 

Η απόφαση το 2013 ήταν για πρώτη αποκατάσταση σε ποσοστό 52,5% των κουρεμένων Ταμείων Προνοίας, λέει ο Σύνδεσμος, προσθέτοντας ότι με απλά μαθηματικά το ποσό (52,5% των 763 εκατ.) φτάνει σε €400 εκατ., την ώρα που ο υπουργός αναφέρει ότι δαπανήθηκαν 227 εκατ. «Τα υπόλοιπα €173 εκατ. τι έγιναν;», διερωτώνται οι υπάλληλοι της πρώην Λαΐκής.

Διαβάστε ακόμα: ΕΤΥΚ: Ποιοι είναι golden boys Χάρη;

Την ίδια ώρα ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι στις αρχικές του δηλώσεις, τον Ιούλιο, ο υπουργός «μιλούσε για 1.100 ανώτατα τραπεζικά στελέχη, τα οποία αργότερα υποβίβασε σε ανώτερα διοικητικά στελέχη, ενώ στις 25/8 αναφέρθηκε σε 1.900 τραπεζικούς υπαλλήλους».

Παράλληλα, διερωτάται κατά πόσο «είναι δυνατό οι δύο τράπεζες (Κύπρου και Λαϊκή) με συνολικό αριθμό υπαλλήλων κάτω από 6.000 να είχαν 1.900 ή έστω 1.100 ανώτατα ή ανώτερα διοικητικά στελέχη;», λέγοντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία των επηρεαζόμενων είναι απλοί υπάλληλοι, χαμηλής ή μεσαίας βαθμίδας, που απλώς είχαν την ατυχία να έχουν πολλά χρόνια υπηρεσίας.

Εξάλλου, σε σχόλιο του υπουργού ότι αν υλοποιούσε τη δέσμευση, την οποία ανελάμβανε με την επιστολή του στις 23/5/2013, τα μέλη των Ταμείων Προνοίας θα βρίσκονταν σε καλύτερη θέση από τους καταθέτες, οι πρώην υπάλληλοι της Λαΐκής αναφέρουν ότι «στους καταθέτες δόθηκε το δικαίωμα συμψηφισμού των καταθέσεών τους πριν το κούρεμα με τυχόν δανειακές τους υποχρεώσεις».

Διαβάστε ακόμα: Τρ. Κύπρου: Δύσκολο το 2017, ομαλότερο το 2018

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους