Οκτώβριο οι διαβουλεύσεις ΟΑΥ-ΠΙΣ για τις αποζημιώσεις των γιατρών

Τα θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) και ειδικότερα, η αποζημίωση των γιατρών που θα συμβληθούν με το ΓεΣΥ βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), στην παρουσία του Υπουργού Υγείας.

Μετά από το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Υγείας δρ Γιώργος Παμπορίδης, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους και αφού εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας «που ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας προσήλθαν στη σημερινή σύσκεψη με θετικότατη διάθεση», ανέφερε:

«Αντιλαμβάνεστε σε ένα σύστημα υγείας, μετά από τον προγραμματισμό και την ψήφιση των νομοσχεδίων, η συμβολή και η συνεισφορά των ιατρών είναι σημαντικότατη και στόχος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας πρέπει να είναι η όσον το δυνατόν μεγαλύτερη ικανοποίηση, από πλευράς διαδικασιών και από πλευράς οικονομικών απαιτήσεων, των συμβεβλημένων με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας ιατρών. Αυτή η προσπάθεια θα αρχίσει τον ερχόμενο Οκτώβριο και προσβλέπω σε μία κατάληξη, η οποία θα επιτρέψει στους επαγγελματίες υγείας να μετέχουν στο σύστημα, όχι απλώς επειδή το σύστημα καλύπτει πλέον όλον τον πληθυσμό, αλλά, γιατί, καθίσταται πλέον ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εμπορική η συνεργασία μεταξύ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και των επαγγελματιών.» 

Πρόσθεσε, δε, πως «η εμπλοκή του ίδιου του Πρόεδρου της Δημοκρατίας σε αυτή τη διαδικασία, δηλαδή και στη φάση της υλοποίησης πλέον της μεταρρύθμισης της Υγείας, καταδεικνύει τη σημασία που ο ίδιος ο Πρόεδρος αποδίδει στην όσο το δυνατόν συντομότερη μεταρρύθμιση της Υγείας και [της εφαρμογής] του ΓεΣΥ.»

Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα υπάρξει τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, ο κ. Υπουργός ανέφερε πως «πιστεύω ότι οι δύο πλευρές είναι επαρκώς προετοιμασμένες για να μπουν σε αυτόν τον διάλογο. Θα αρχίσουν τον Οκτώβριο παραθέτοντας τις βασικές αρχές [και] πιστεύω πως εντός εξαμήνου θα ολοκληρωθεί πλήρως αυτή η προσπάθεια.»

Υπέδειξε, δε, πως η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων είναι νόμος και τον Μάρτιο 2019 θα αρχίσει η αποκοπή των πρώτων συνεισφορών. Η εφαρμογή της εξωνοσοκομειακής θα αρχίσει τον Ιούνιο 2019. 

Ερωτηθείς τέλος για τα κίνητρα που αναμένεται να δοθούν στους ιατρούς του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), ο κ. Παμπορίδης ανέφερε πως «έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση και σύντομα εύχομαι και ελπίζω ότι θα μπορώ να παρουσιάσω στους συναδέλφους μου στο Υπουργικό Συμβούλιο τα κίνητρα που αφορούν στους γιατρούς των ΤΑΕΠ.»

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός