Πάνω από €300 το μισθολογικό χάσμα ανδρών γυναικών

Περίπου στα €300 διατηρείται διαχρονικά το χάσμα ανάμεσα στους μισθούς ανδρών και γυναικών, παρά τις τάσεις γεφύρωσής του, οι οποίες παρατηρούνται κάθε τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι μέσες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων το πρώτο τρίμηνο του 2017 αυξήθηκαν οριακά, καθώς ανήλθαν στα €1,825 έναντι €1,817 το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, ενώ μειώθηκαν σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2016, κατά το οποίο έφτασαν στα €2,147.
 

Διαβάστε ακόμα: Ούτε για «δείγμα» τα διαμερίσματα σε Λευκωσία – Λεμεσό

Οι μέσες απολαβές για τους άνδρες ανήλθαν το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς στα €1,973, δηλαδή ήταν €324 περισσότερα ή ήταν αυξημένες κατά 19,6% σε σχέση με τις γυναίκες, οι μέσες μηνιαίες απολαβές των οποίων έφτασαν στα €1,649.

Ακόμα πιο αισθητό είναι το χάσμα στους μισθούς των δύο φύλων ανά δωδεκάμηνο, καθώς οι μέσες απολαβές για τους άνδρες υπαλλήλους ανήλθαν και για τα τέσσερα τρίμηνα του 2016 στα €8,055, με μέσο όρο τα €2,013, την ώρα που για τις γυναίκες διαμορφώθηκαν στα €6,808, με μέσο όρο τα €1,702.

Ίδια χρήματα έχασαν τα δύο φύλα
Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί ότι περίπου το ίδιο ποσοστό οριακής μείωσης παρουσιάζουν οι απολαβές ενός άνδρα ή μιας γυναίκας σε σχέση με το 2013, κατά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα, οι μέσες μηνιαίες απολαβές των ανδρών ανέρχονταν το πρώτο τρίμηνο του 2013 στα €2,060 ενώ το αντίστοιχο φετινό τρίμηνο στα €1,973. Παράλληλα, οι μέσες απολαβές των γυναικών είχαν φτάσει στα €1,709 την πρώτη τριμηνία του 2013 σε σχέση με €1,649 το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Όσον αφορά το σύνολο των υπαλλήλων, ανεξαρτήτως φύλου, οι μέσες μηνιαίες απολαβές το πρώτο τρίμηνο του 2017 καταγράφουν υποχώρηση €71 ή σε ποσοστό 3,89% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013, κατά το οποίο βρίσκονταν στα €1,896. 

Έκτοτε οι μέσες απολαβές είχαν υποχωρήσει στα €1,840 το πρώτο τρίμηνο του 2014, στα €1,831 το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015 και €1,817 την ίδια περίοδο του 2016, για να σημειώσουν οριακή αύξηση την πρώτη τριμηνία του 2017.
 
Διαβάστε ακόμα: 300% αύξηση αιτήσεων για κυπριακό διαβατήριο στη Βρετανία

*H ΙΜΗ σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, τον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, την Επίτροπο Ισότητας, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου υλοποιεί το πρόγραμμα “Breaking the Mould: Promoting Gender Equality in Cyprus”. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Για περισσότερες πληροφορίες: ΙΜΗ, email: events@imhbusiness.com, ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com/ www.breakingthemouldcy.com

Δειτε Επισης

Πράσινο από Επιτροπή Οικονομικών σε σειρά αιτημάτων για αποδέσμευση κονδυλίων
Κ. Ηροδότου: Η ανησυχητική πραγματικότητα και η ανάγκη ενίσχυσης του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού
ΔΝΤ: Ανθεκτική σε πολλαπλούς δυσμενείς κραδασμούς η κυπριακή οικονομία-Οι βασικές συστάσεις πολιτικής
Το δυναμικό «comeback» των Gloria Jean’s... Η εξαγορά από τον όμιλο Λανίτη και το πλάνο επαναλανσαρίσματος
The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις