Προς φορολόγηση επιτόπιου προσωπικού διπλωματικών αποστολών

Τροποποιητικό νομοσχέδιο, ώστε να υπόκεινται σε φορολογία πρόσωπα που εργοδοτούνται με σύμβαση ως επιτόπιο προσωπικό σε διπλωματικές αποστολές της Δημοκρατίας στο εξωτερικό και δεν είναι μέλη της Δημόσιας Υπηρεσίας, απέστειλε την Τετάρτη στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών.


 
Το νομοσχέδιο τροποποιεί το νόμο περί φορολογίας εισοδήματος, αφού τα  εν λόγω άτομα που ασκούν διπλωματικές υπηρεσίες εκτός της Δημοκρατίας δεν θεωρούνται φορολογικοί κάτοικοι της Δημοκρατίας με αποτέλεσμα η αμοιβή τους να διαφεύγει της φορολογίας. 
 
 Σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο,  μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι και το προσωπικό των ημικρατικών οργανισμών που αποσπούνται εκτός Κύπρου για άσκηση των καθηκόντων τους, φορολογούνται στην Κύπρο. Οποιαδήποτε άλλα πρόσωπα, τα οποία εργοδοτούνται απευθείας από πρεσβείες της Δημοκρατίας στο εξωτερικό ως επιτόπιο προσωπικό δεν δύνανται να φορολογηθούν στην Κύπρο και ούτε φορολογούνται στη χώρα στην οποία εδρεύει η διπλωματική αποστολή της Δημοκρατίας, καθότι βάσει της συνθήκης της Βιέννης, το δικαίωμα φορολόγησης ανήκει στη Δημοκρατία.
 
Παρομοίως, σύμφωνα με τις Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, το επιτόπιο προσωπικό των πρεσβειών της Δημοκρατίας, οι οποίοι δεν είναι υπήκοοι του κράτους στο οποίο εδρεύει η πρεσβεία, ή έγιναν κάτοικοι του κράτους αυτού για σκοπούς εργοδότησης τους στην πρεσβεία, το δικαίωμα φορολόγησης ανήκει στη Δημοκρατία.  Ωστόσο βάσει του περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου, τα εν λόγω άτομα δεν θεωρούνται φορολογικοί κάτοικοι της Δημοκρατίας και φορολογούνται στη Δημοκρατία μόνο για τις μισθωτές υπηρεσίες που ασκούν στη Δημοκρατία.  Κατά συνέπεια οι υπηρεσίες προς την πρεσβεία ασκούνται ενόσω οι ίδιοι βρίσκονται εκτός Δημοκρατίας, και η αμοιβή τους διαφεύγει της φορολογίας. 
 
Τo νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία του ημερ. 26/7/2017.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα