ΥΠΟΙΚ: Αναπλήρωση Ταμείων Προνοίας που έχουν απομειωθεί

Στο πλαίσιο της πολιτικής δέσμευσης της Κυβέρνησης για προώθηση Σχεδίου αύξησης της αναπλήρωσης των καταθέσεων Ταμείων Προνοίας και Συντάξεων, οι καταθέσεις των οποίων έχουν απομειωθεί στο πλαίσιο κεφαλαιοποίησης των δύο συστημικών τραπεζών με ίδια μέσα, το Υπουργικό Συμβούλιο, στη συνεδρία του ημερ. 19 Ιουλίου 2017, ενέκρινε Σχέδιο Αυξημένης Αναπλήρωσης της Απώλειας των Συνταξιοδοτικών Δικαιωμάτων των Μελών των Ταμείων Προνοίας και Συντάξεων, οι καταθέσεις των οποίων είχαν απομειωθεί, που σκοπό έχει την καταβολή πρόσθετης αναπλήρωσης που δύναται να λάβουν απευθείας τα επηρεαζόμενα μέλη των εν λόγω Ταμείων.

Σκοπός του Σχεδίου είναι η αύξηση της αναπλήρωσης για τα επηρεαζόμενα μέλη των Ταμείων μέχρι το 75% του ύψους του δικαιώματος που θα αναλογούσε σε κάθε μέλος, εάν δεν επιβαλλόταν η απομείωση των ανασφάλιστων καταθέσεων των Ταμείων στις δύο συστημικές Τράπεζες.

Δικαιούχοι του Σχεδίου θα είναι Μέλη επηρεαζόμενων Ταμείων Προνοίας και Συντάξεων του Ιδιωτικού Τομέα, οι οποίοι ήταν Μέλη των επηρεαζόμενων Ταμείων κατά την 26/3/2013, ημερομηνία κατά την οποία οι καταθέσεις των Ταμείων είχαν απομειωθεί στο πλαίσιο κεφαλαιοποίησης των δύο συστημικών τραπεζών από ίδια μέσα.

Το Σχέδιο καλύπτει τα Ταμεία Προνοίας και Συντάξεων του Ιδιωτικού Τομέα, καθότι τα Ταμεία Συντάξεως/Προνοίας του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι καθορισμένης απόδοσης και ως εκ τούτου τα ωφελήματα έχουν καταβληθεί ή θα καταβληθούν χωρίς επηρεασμό από τους οικείους Οργανισμούς. 

Τα κριτήρια καταβολής της πρόσθετης κρατικής αναπλήρωσης βασίζονται στα ακόλουθα:
• Τη μερίδα του κάθε μέλους του Ταμείου κατά την ημερομηνία της απομείωσης που αποτελεί τη βάση υπολογισμού,
• Το συνολικό ποσό αναπλήρωσης θα ανέρχεται μέχρι το 75% των καταθέσεων που απομειώθηκαν και που αναλογούσαν στο κάθε μέλος κατά την ημερομηνία της απομείωσης.
• Στον καθορισμό του συνολικού ποσού αναπλήρωσης λαμβάνεται υπόψη το ύψος των καταθέσεων που δεν έχουν απομειωθεί ή/ και έχουν ήδη αναπληρωθεί από το κράτος (περιπτώσεις Ταμείων με καταθέσεις στη Λαϊκή Τράπεζα) και το οποίο αντιστοιχεί στο 52,5% των καταθέσεων, με ανώτατο συνολικό ύψος τις €100.000 ανά μέλος. 
• Το ποσό της αναπλήρωσης καταβάλλεται κατά την ηλικία συνταξιοδότησης του κάθε Μέλους του Ταμείου Προνοίας, σύμφωνα με τον περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου, ήτοι το 65ο έτος ηλικίας. Για όσα δικαιούχα μέλη έχουν ήδη συμπληρώσει το 65ο έτος ηλικίας, το ποσό της κρατικής χορηγίας θα τους παρέχεται κατά την έναρξη του Σχεδίου. Για αποβιώσαντα δικαιούχα μέλη των Ταμείων Προνοίας και Συντάξεων, δικαίωμα στην κρατική χορηγία θα έχουν οι νόμιμοι κληρονόμοι τους, μετά την υποβολή της σχετικής Αίτησης.
• Η πρόσθετη αναπλήρωση προϋποθέτει την εκχώρηση στο κράτος του αριθμού μετοχών της Τράπεζας Κύπρου που αναλογεί στο κάθε δικαιούχο μέλος και έχουν παραχωρηθεί στα Ταμεία στο πλαίσιο κεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου από ίδια μέσα.

Η διαδικασία υποβολής στοιχείων από τα Ταμεία και αιτήσεων από τα επηρεαζόμενα μέλη θα ανακοινωθεί από το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας τον Σεπτέμβριο.

Δειτε Επισης

Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Ανήλθε στα €0,98 δις και αυξήθηκε κατά €80 εκατ. το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού