Κασουλίδης: Παρακολουθούνται στενά συνέπειες και εξελίξεις του Brexit

Tο θέμα του βρετανικού δημοψηφίσματος τυγχάνει ενδελεχούς μελέτης, στενής παρακολούθησης και άμεσων ενεργειών από τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Εξωτερικών και την Ύπατη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες χρονολογούνται από την εξαγγελία του δημοψηφίσματος, αναφέρει ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε δήλωσή του για τις ενέργειες της κυβέρνησης αναφορικά με το BREXIT.

Αναφερόμενος σε σχόλια του ΑΚΕΛ όσον αφορά στις ενέργειες της κυβέρνησης σχετικά με το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι στις 13 Ιουλίου ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με την Επίτροπο Νομοθεσίας, τους Γενικούς Διευθυντές των υπολοίπων Υπουργείων ή εκπροσώπους τους, καθώς και με εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας. Στην εν λόγω συνάντηση ζητήθηκε όπως το κάθε Υπουργείο διορίσει σημείο επαφής προκειμένου να διεξαχθεί από την κυβέρνηση ο καλύτερος δυνατός συντονισμός για την αντιμετώπιση των προεκτάσεων του BREXIT, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως με οδηγίες του, το Υπουργείο Εξωτερικών υπέβαλε στο Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση για την επίσημη σύσταση της διυπουργικής ομάδας συντονισμού επικεφαλής της οποίας έχει διοριστεί ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Εξωτερικών. Με την ίδια πρόταση το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε στις 27 Ιουλίου τη σύσταση Υπουργικής Επιτροπής υπό την προεδρία μου, η οποία θα επιβλέπει και θα παρέχει πολιτική καθοδήγηση στη διυπουργική ομάδα συντονισμού.

Εξάλλου, ο κ. Κασουλίδης επικοινώνησε γραπτώς με ομολόγους του κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες αναμένεται να έχουν παρόμοιες με την Κύπρο επιπτώσεις από το BREXIT όπως η Ιρλανδία και η Μάλτα, για την από κοινού παρακολούθηση του θέματος και συντονισμό των ενεργειών μας τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε διμερές επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας έχω ήδη συναντηθεί με τον Ιρλανδό ομόλογο μου, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) του Ιουλίου, ενώ προγραμματίζεται στο σύντομο μέλλον και συνάντηση μου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, το Υπουργείο, σε συνεργασία με το Γεωστρατηγικό Συμβούλιο, πραγματοποίησε πριν από το δημοψήφισμα, και συγκεκριμένα στις 14/6/2016, συνάντηση με εκπροσώπους φορέων του ιδιωτικού και του ημικρατικού τομέα καθώς και με εκπροσώπους του κάθε Υπουργείου. Στην εν λόγω συνάντηση καταγράφηκαν και συζητήθηκαν οι ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα μπορούσε να είχε το BREXIT για την κάθε πτυχή των σχέσεων μας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μετά την απόφαση του βρετανικού λαού για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε ο κ. Κασουλίδης, πραγματοποιήθηκε, στις 30 Ιουνίου, εσωτερική σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Γενικό Διευθυντή, στην οποία καθορίστηκε ομάδα δράσης του Υπουργείου Εξωτερικών με ευθύνη τον συντονισμό των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο σε σχέση με τη θέση που θα τηρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη διαπραγμάτευση της για τη μελλοντική της σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και για τον μετριασμό των όποιων δυσμενών επιπτώσεων για την Κύπρο από το BREXIT.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης