Τμ. Φορολογίας: Ετοιμάζει τεχνικές προδιαγραφές για μηχανογράφηση

Στη διαδικασία συγγραφής των τεχνικών προδιαγραφών για ένα νέο, ολοκληρωμένο μηχανογραφικό σύστημα, βρίσκεται το Τμήμα Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο χρησιμοποιεί για αυτό το σκοπό συμβούλους από τη Γερμανία.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Βοηθός Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης είπε ότι το Τμήμα εντός Ιουλίου έδωσε την ευκαιρία «σε μεγάλες εταιρείες να μας παρουσιάσουν υφιστάμενα συστήματα λογισμικών που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες για να εξετάσουμε πως λειτουργεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα το οποίο δεν διαθέτει αυτή την στιγμή το Τμήμα».

Ο κ. Μαρκίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του 2016 θα είναι έτοιμες οι τεχνικές προδιαγραφές με τη βοήθεια των συμβούλων και αρχές του νέου έτους θα προκηρυχθεί ευρωπαϊκός διαγωνισμός και πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκοί διαγωνισμοί έχουν άλλα χρονοδιαγράμματα που είναι πιο χρονοβόρα.

Ανέφερε ότι στη συνέχεια θα αξιολογηθούν οι προσφορές και θα γίνει η κατακύρωση. Υπάρχει δικαίωμα στους προσφοροδότες να κάνουν προσφυγή αν το επιθυμούν.

Ακολούθως, συνέχισε, θα ξεκινήσει η εφαρμογή του συστήματος μηχανογράφησης και θα τεθεί σε λειτουργία εντός του 2018 αν όλα πάνε καλά.

Εξηγώντας την αλλαγή που θα επέλθει με το νέο σύστημα, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι το Τμήμα διαθέτει σήμερα διάφορα συστήματα που προέρχονται είτε από το πρώην τμήμα Εσωτερικών Προσόδων είτε από το πρώην Τμήμα ΦΠΑ, προσθέτοντας ότι με το νέο σύστημα θα τεθούν όλα τα δεδομένα σε μια κοινή βάση και ταυτόχρονα το νέο σύστημα του Τμήματος θα δίδει τη δυνατότητα στον κόσμο να έχει διάφορες υπηρεσίες μέσω την κινητών του τηλεφώνων ή του ηλεκτρονικού του υπολογιστή, όπως είναι, μεταξύ άλλων, ο υπολογισμός των δόσεων στα ποσά που οφείλει στο Τμήμα.

«Δηλαδή, ο ρόλος του νέου συστήματος θα είναι διττός, από τη μια θα εξυπηρετείται το Τμήμα και από την άλλη οι φορολογούμενοι», σημείωσε.

Σε σχέση με τη διαδικασία ενοποίησης των επαρχιακών γραφείων Εσωτερικών Προσόδων και ΦΠΑ, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι το νέο σύστημα θα βοηθήσει και στην πλήρη ενοποίηση των δύο τμημάτων, ενώ σημείωσε πως μέχρι σήμερα έχει ενοποιηθεί πλήρως το επαρχιακό γραφείο Αμμοχώστου.

Ανέφερε ότι στα Κεντρικά Γραφεία στη Λευκωσία υπάρχει πλήρης ενοποίηση, ενώ στα επαρχιακά γραφεία υπάρχει αρκετή ενοποίηση σε κάποιες διαδικασίες όπως είναι, μεταξύ άλλων, η μοναδιαία εγγραφή (με μια αίτηση κάποιος λαμβάνει και αριθμό φορολογικής ταυτότητας και παράλληλα εγγράφεται και στο ΦΠΑ).

Ανέφερε επίσης ότι σε όλες τις επαρχίες, πλην της Αμμοχώστου, αναζητούμε κτίρια που θα στεγάσουν τα δύο πρώην τμήματα Εσωτερικών Προσόδων και ΦΠΑ και τα οποία θα είναι μεγάλα και να μην πληρώνει πολλά σε ενοίκια το κράτος και σημείωσε ότι αυτό είναι το βασικό θέμα που καθυστερεί και την πλήρη ενοποίηση των τμημάτων.

Προσφορές για την εκτύπωση φορολογίας ακινήτων
Όσον αφορά τη φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας, ο κ. Μαρκίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι το Τμήμα έχει βγει σε διαγωνισμό παραλαβής προσφορών για εκτύπωση των εντύπων φορολογίας της ακίνητης ιδιοκτησίας και αυτή τη στιγμή είμαστε στη διαδικασία παραλαβής των προσφορών.

Μέχρι το Σεπτέμβριο τα έντυπα θα εκτυπωθούν και θα έχουν αποσταλεί ώστε να δοθεί χρόνος στους φορολογουμένους να πληρώσουν τις φορολογίες τους, πρόσθεσε.

Υπενθύμισε ότι αν κάποιος πληρώσει το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα καταβάλει το 25% της φορολογίας που πλήρωσε πέρσι, ενώ αν πληρώσει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα καταβάλει το 27,5% της περσινή φορολογίας του (επιπρόσθετο τέλος 10%).

Είπε ακόμη ότι το 2017 το ποσοστό φορολογίας θα ανέλθει στο 30,25% συν τους τόκους οι οποίοι θα τρέχουν από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους.

Taxisnet
Σε σχέση με την ηλεκτρονική υποβολή Δήλωσης Εισοδήματος Μισθωτού μέσω Taxisnet, που έληξε την 31ην Ιουλίου 2016, ο κ. Μαρκίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι έχουν υποβληθεί περίπου 55.500 δηλώσεις, αριθμός που είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης