Ορφανίδης: «Το κούρεμα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί»

Το κούρεμα των καταθέσεων τον Μάρτιο του 2013 θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, δήλωσε ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιος Ορφανίδης, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε αμφισβητήσει τα νούμερα της PIMCO και να ζητήσει ίση μεταχείριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. 

Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης (28 Ιουλίου) στην παρουσίαση της πρώτης παγκόσμιας έκδοσης του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος με τίτλο «The Cyprus Bail-In: Policy lessons from the Cyprus Economic Crisis», ο κ. Ορφανίδης ανέφερε ότι το κούρεμα δεν ήταν καθόλου αναγκαίο να γίνει. 

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως δεν μπορούσε καν να γίνει στην Κύπρο πριν από το 2013, αφού δεν υπήρχε η νομοθεσία ούτε το νομικό και το ευρωπαϊκό πλαίσιο, το οποίο έγινε μετά το κούρεμα στην Κύπρο. “Εμείς το νομοθετικό πλαίσιο το κάναμε εθελοντικά”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις προστατεύουν τους πολίτες τους από κουρέματα, «ενώ στη δική μας την περίπτωση είχαμε μια άλλη διαχείριση». Είπε επίσης στο τέλος του 2012, η ΚΤΚ μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών ετοίμασαν ένα νόμο ο οποίος έδινε ουσιαστικά απεριόριστες εξουσίες στην ΚΤΚ «να διαλύσει όποια τράπεζα ήθελε». Αυτός ο νόμος εγκρίθηκε από την Κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2013, αλλά δεν παρουσιάστηκε καθόλου στη Βουλή, ανέφερε.

Στις 22 του Μάρτη του 2013, είπε, παρουσιάστηκε ένα νομοσχέδιο στη Βουλή για να ψηφιστεί κατ` επείγον «και δυστυχώς, κατά την άποψη μου, η Βουλή ψήφισε εκείνο το νομοσχέδιο και αυτό το νομοσχέδιο χρησιμοποιήθηκε για να γίνει το κούρεμα».

Για τον ELA, είπε ότι αυτό που έγινε στην Κύπρο δεν συνάδει με το εποπτικό πλαίσιο το οποίο υπάρχει και με τους κανονισμούς του ευρωσυστήματος. «Κάτι πήγε λάθος με τον ELA», είπε χαρακτηριστικά.
Ανέφερε ότι μεταξύ του Μάιου του 2012 και του Μάρτιου του 2013 δόθηκαν 6 δισ. Ευρώ επιπλέον ELA στην Μαρφίν – Λαική τα οποία μετά κουρεύτηκαν και διερωτήθηκε για ποίο λόγο η ΚΤΚ και η ΕΚΤ επέτρεψαν να γίνει κάτι τέτοιο.

Η Κυβέρνηση το 2013, είπε, θα μπορούσε να αμφισβητήσει τα νούμερα της PIMCO και να ζητήσει ίση μεταχείριση και διερωτήθηκε εάν γνώριζε κανένας στην ΚΤΚ ότι τα νούμερα της PIMCO ήταν λανθασμένα. “Αυτό δεν το ξέρουμε επίσημα γιατί δεν μας έχει πει η ΚΤΚ τί ακριβώς έχει συμβεί”, ανέφερε.

Ο κ. Ορφανίδης παρουσίασε δημοσίευμα των New York Times σύμφωνα με το οποίο η ΚΤΚ όχι μόνο ήξερε ότι ήταν λανθασμένα τα νούμερα της PIMCO , αλλά είχε και ανάλυση από μια άλλη εταιρεία και συγκεκριμένα την Black Rock που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ώστε να μην γίνει το κούρεμα.

«Από ότι αντιλαμβάνομαι η τελική έκθεση της Black Rock ακόμα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα από την ΚΤΚ. Δεν ξέρω σε ποιο συρτάρι κρύβεται», είπε και πρόσθεσε ότι «με βάση αυτά τα στοιχεία θα μπορούσε πολύ εύκολα να αποφευχθεί το κούρεμα παρά την επιδείνωση της οικονομίας».

«Παττισμένη» η Πειραιώς αλλά έκλεισε η Λαϊκή
Για τις ζημιές που υπέστησαν η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή από την απομείωση των ελληνικών ομολόγων, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι παρά το γεγονός ότι οι δύο αυτές τράπεζες έχασαν αρκετά κεφάλαια, εξακολουθούσαν να ήταν φερέγγυες. Είπε επίσης ότι παρά το ότι η Τράπεζα Πειραιώς ήταν «παττισμένη», κατά την έκφραση του, αυτή που στο τέλος της ημέρας έκλεισε ήταν η Λαϊκή.

Ανέφερε ότι «αυτό που ουσιαστικά έγινε με το κούρεμα ήταν ότι πάρθηκαν περιουσιακά στοιχεία από την Μαρφίν και την Τράπεζα Κύπρου για να ανακεφαλαιοποιηθεί η Πειραιώς και αυτό έγινε από Κύπριους αξιωματούχους».

Ο κ. Ορφανίδης είπε ότι μέχρι και την Άνοιξη του 2012 στην Κύπρο τα πηγαίναμε πολύ καλύτερα από την Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι η διαχείριση που έγινε από την Άνοιξη του 2012 και μετά «μας πήρε από κάτω».

Είπε επίσης ότι υπήρξε καθυστέρηση στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και στο να ζητήσουμε βοήθεια, προσθέτοντας ότι «στην Κύπρο καταστρέψαμε την οικονομία μας».

Ανέφερε ακόμη ότι υπήρχαν προειδοποιήσεις προς την Κυβέρνηση και έφερε ως παράδειγμα μια προειδοποίηση που είχε δοθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 15 του Δεκέμβρη του 2010. Είπε επίσης ότι υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτηματικά που χρειάζονται ακόμα να απαντηθούν.

Ο πρώην Διοικητής περαιτέρω ότι η οικονομία σήμερα σίγουρα είναι πολύ καλύτερα από ότι ήταν το 2013 αλλά η ζημιά έγινε και δεν μπορεί να μας δώσει κάποιος -χωρίς να το διεκδικήσουμε- τα δισεκατομμύρια που χάθηκαν.

Ανέφερε ότι εάν την ζημιά την προκάλεσαν τα λάθη αξιωματούχων της ΚΤΚ ή του Υπουργείου Οικονομικών τότε είναι ο φορολογούμενος που θα την πληρώσει. “Εάν είναι η Δημοκρατία που έκαμε λάθος τότε συγνώμη τη φάκα θα τη φάει σε κάποιο βαθμό ο φορολογούμενος”, είπε.

“Είναι τραγικό να βλέπουμε ότι υπάρχουν ανώτερα στελέχη της ΚΤΚ και της Κυβέρνησης που είχαν άμεσες ευθύνες για το τί έγινε. Να σας υπενθυμίσω απλώς ότι κάποιος έπρεπε να βάζει υπογραφές για να δίνονται μερικά δισεκατομμύρια ELA στη Λαϊκή Τράπεζα όταν δεν θα έπρεπε να δίνονται”, είπε.

Ο κ. Ορφανίδης είπε ότι αυτό το οποίο έγινε στην Κύπρο το Μάρτιο του 2013 είναι κατάφωρη παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης σε όλα τα κράτη μέλη και σε όλους τους πολίτες όλων των χωρών της ΕΕ, σημειώνοντας ότι μπορούμε ως κράτος να προσφύγουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να βρούμε το δίκαιο μας κάτι που δεν έχουμε κάνει μέχρι σήμερα.

Απόφαση των κυβερνήσεων η απομείωση των ελληνικών ομολόγων
Ερωτηθείς σχετικά με την απομείωση των ελληνικών ομολόγων την περίοδο που ο ίδιος βρισκόταν στο πηδάλιο της ΚΤΚ, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι η απομείωση έγινε από τις κυβερνήσεις και τον τελικό λόγο είχαν οι αρχηγοί των ευρωπαϊκών χωρών. “Αυτά τα πράγματα έγιναν όταν ήμουν εγώ στην ΚΤΚ αλλά δεν είναι απόφαση των Κεντρικών Τραπεζών αλλά των κυβερνήσεων”, είπε.

"Η κάθε κυβέρνηση της Ευρωζώνης είχε το δικαίωμα βέτο και είχαμε και εμείς έναν αρχηγό κράτους τότε ο οποίος αντιπροσώπευε την Κύπρο. Και εμείς συμφωνήσαμε όπως και όλοι οι άλλοι στο να γίνει απομείωση των ελληνικών ομολόγων. Η προσωπική μου θέση είναι ότι αυτό ήτανε λάθος", είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα