Γενικός Ελεγκτής: Οι πολίτες γνωρίζουν το επίπεδο διαφθοράς στη χώρα

Οι μελέτες στην Κύπρο αντικατοπτρίζουν την ψηλή διαφθορά που υπάρχει στο νησί, οι πολίτες γνωρίζουν ότι υπάρχει διαφθορά και νοιώθουν ότι αυτό επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή, ανέφερε απόψε στη Λάρνακα ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση που διοργάνωσε στη Λάρνακα η Ομάδα Λάρνακα – Ο.ΛΑ με θέμα «Λάρνακα: ΟΛΑ στη διαφάνεια», ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε στο γραφείο του με εκπροσώπους της Οργάνωσης και είπε πως τους προέτρεψε «να διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού τον ακομμάτιστο χαρακτήρα της πρωτοβουλίας τους και να προσπαθήσουν να μείνουν μακριά από τα κόμματα».

Αφού ευχαρίστησε την κυβέρνηση για την αποπαγοποίηση των θέσεων για να ενισχυθεί η Ελεγκτική Υπηρεσία, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στη γενική λειτουργία της Υπηρεσίας και είπε ότι αυτή προβαίνει σε οικονομικό, διαχειριστικό, κανονιστικό και τεχνικό, σχεδόν προληπτικό, έλεγχο.

Σημείωσε πως η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν έχει εκτελεστικό ρόλο, ανέφερε ότι «είναι υποχρέωση μας να ενημερώνουμε τους πολίτες» και πρόσθεσε πως «οι διαπιστώσεις μας είναι απλές παρατηρήσεις. Η εφαρμογή των εισηγήσεων μας δεν είναι υποχρεωτική, δεν επιβάλλουμε τις απόψεις μας» αλλά ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν μπορούμε να κρύβουμε υποθέσεις στο συρτάρι, πρέπει και είμαστε υποχρεωμένοι να τις προωθήσουμε στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας» για τα περαιτέρω.
 
Αναφερόμενος στην διαφθορά ο κ. Μιχαηλίδης εξήγησε πως ο ορισμός της είναι «η κατάχρηση δημόσιας εξουσίας προς ίδιον όφελος» προσθέτοντας πως για να υπάρξει διαφθορά πρέπει να υπάρχει το λεγόμενο τρίγωνο της απάτης, δηλαδή ευκαιρία, δικαιολόγηση και κίνητρο ή οικονομική πίεση».
 
Ειδικά για την Κύπρο ο Γενικός Ελεγκτής είπε πως «η διαφθορά στο νησί είναι ψηλή. Οι μελέτες αντικατοπτρίζουν την ψηλή διαφθορά που υπάρχει και οι πολίτες γνωρίζουν ότι υπάρχει διαφθορά και νοιώθουν ότι επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή».
 
Θεοδόσης Τσιόλας: Η κυβέρνηση έλαβε αρκετά μέτρα εναντίον της διαφθοράς
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και χαιρέτησε και ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση επικροτεί και ενθαρρύνει την πρωτοβουλία των πολιτών σε ότι αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς».
 
Αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για καταπολέμηση της διαφθοράς μεταξύ των οποίων η αποφασιστικότητα για μηδενική ανοχή και η σύσταση ειδικής επιτροπής για να εξετάσει το θέμα της κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας.
 
Ο κ. Τσιόλας έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε υποθέσεις που οδηγήθηκαν στα δικαστήρια όπως η υπόθεση της Δρομολαξιάς, η καταχώρηση υποθέσεων για το θέμα του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου, το ΤΕΠΑΚ, η ΣΠΕ Αγίας Φύλας, το ΧΥΤΑ Πάφου και το ΧΥΤΥ Κόσιης και άλλα.   

Ακόμη, σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι υποθέσεις για καταπολέμηση της διαφθοράς, αναφέροντας πως το 2014 υπήρξαν 10 υποθέσεις ενώ για το 2015 οι υποθέσεις ήταν συνολικά 27 με τις 25 από αυτές να έχουν εξιχνιαστεί.
 
Είπε ακόμα ότι προς ενίσχυση της καταπολέμησης της διαφθοράς αποπαγοποιήθηκαν 59 θέσεις στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας και 19 θέσεις στη Ελεγκτική Υπηρεσία ενώ υπήρξε και απόσπαση 8 ατόμων για να ενισχύσουν την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Όσον αφορά τα όπλα για καταπολέμηση της διαφθοράς ο Θεοδόσης Τσιόλας είπε ότι αυτά είναι η πρόληψη η εκπαίδευση, η ευαισθητοποίηση και η ώθηση της κοινωνίας να αντιστέκεται και να προλαμβάνει τη διαφθορά.
 

Υπερκομματική πρωτοβουλία για διαφάνεια στην πόλη του Ζήνωνα
Στην εκδήλωση μίλησε εκ μέρους της ομάδας Ο.ΛΑ ο Παντελής Ποιητής ο οποίος ανέφερε ότι η «αποψινή εκδήλωση είναι συμβολική μετά τα σκάνδαλα που βλέπουν τα τελευταία χρόνια το φως της δημοσιότητας στην Κύπρο».
 
Πρόσθεσε ότι «η οργάνωση είναι υπερκομματική, απαρτίζεται κατά το πλείστον από νέους ανθρώπους, επιστήμονες και άτομα που οραματίζονται μια νέα Λάρνακα» σημειώνοντας πως «στο χέρι μας είναι να κερδίσουμε τη προοπτική που έχει η Λάρνακα και να οδηγήσουμε τη πόλη σε μια νέα εποχή που θα διακατέχεται από διαφάνεια, χρηστή διοίκηση, συνεννόηση και προοπτική».
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι οι πολίτες «θα πρέπει να αναμένουν από τους ασκούντες εξουσία, ειδικά στη Λάρνακα, να επιδεικνύουν αυστηρότητα και όχι χαλαρότητα σε κάθε θέμα που αφορά τα συμφέροντα της πόλης» και εξήγησε πως «η πίεση των πολιτών είναι να πιέζουν αυτούς που ασκούν δημόσια εξουσία να παραμένουν μέχρι τέλους αυστηροί στην προάσπιση των συμφερόντων των πολιτών τους οποίους εκπροσωπούν και όχι οποιονδήποτε συμφερόντων».

Είπε ακόμα ότι «τα τελευταία χρόνια είχαμε σκάνδαλα για τα οποία έπρεπε να πάμε πολλά χρόνια πίσω» και σημείωσε πως προσπάθεια της Υπηρεσίας είναι «και να βοηθήσομε σε αποκάλυψη σκανδάλων για να υπάρξει λογοδοσία, δηλαδή αυτοί που τα πήραν να τιμωρηθούν αλλά παράλληλα να βοηθήσουμε τον Οργανισμό να κερδίσει χρήματα από αυτά που κάποιοι πήγαν να κλέψουν».

Σημείωσε επίσης ότι για το θέμα του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας «δεν έχουν ακόμα καταχωρηθεί υποθέσεις και είναι σε εξέλιξη η ποινική διαδικασία».

Oδυσσέας Μιχαηλίδης: Απογοητευτικά τα αποτελέσματα στις κοινότητες
Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη «τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ειδικά από Κοινότητες της Κύπρου είναι πέραν από απογοητευτικά» και εξήγησε πως το μεγαλύτερο μέρος των 350 Κοινοτήτων που έχουμε «αν δεν ήταν εμπλεκόμενοι σε κάποιο πρόβλημα το νυν Κοινοτικό Συμβούλιο, θα ήταν το προηγούμενο. Δυσκολευόμαστε να βρούμε Κοινοτικό Συμβούλιο που να ενεργούσε σωστά και με αρχές χρηστής διοίκησης» και αναφέρθηκε σε Κοινότητα εκτός της επαρχίας Λάρνακας όπου «οι πολίτες ψήφισαν καταδικασθέντα Κοινοτάρχη».

Πολλές φορές, κατέληξε ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας «οι πολίτες τα θέλουν και τα παθαίνουν» και αυτός είναι ακριβώς ο ρόλος της οργάνωσης δηλαδή να «αφυπνίζουν τους πολίτες και να τους κάνουν να καταλαβαίνουν ότι θέματα ηθικής δεοντολογίας και σωστής συμπεριφοράς αυτών που ασκούν δημόσια εξουσία πρέπει να είναι πολύ ψηλά στην ιεραρχία των κριτηρίων που θέτουμε για να εκλέξουμε κάποιον».
 
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δημαρχεύων Λάρνακας και Δημοτικοί Σύμβουλοι, βουλευτές και πλήθος κόσμου κυρίως νεαρής ηλικίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο