Κουγιάλης: Κοντά στην κατοχύρωση του χαλουμιού

Παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα, είμαστε κοντά σε μια μεγάλη επιτυχία που είναι η κατοχύρωση του χαλουμιού μας ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, ανέφερε το βράδυ της Παρασκευής (22 Ιουλίου) ο υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης, εκφράζοντας τη στήριξη της Κυβέρνησης στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας.

Σε χαιρετισμό του στο 5ο ετήσιο Φεστιβάλ αιγοπρόβειου χαλουμιού στην κοινότητα Πραστειο- Αυδήμου, ο κ.Κουγιάλης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι πολύ σύντομα οι προσπάθειες χρόνων θα καρποφορήσουν και παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα "που κάποιοι έθεσαν στον δρόμο μας", η Κύπρος βρίσκεται κοντά στην κατοχύρωση του χαλουμιού μας ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
 
Αναφερόμενος στη σημασία και στη θέση που κατέχει το χαλούμι, όχι μόνο στην αγροτική μας οικονομία αλλά και στην χώρα μας γενικότερα, ο Υπουργός υπενθύμισε πως σήμερα το χαλούμι αποτελεί το κύριο εξαγωγικό μας προϊόν, με τις εξαγωγές του να ξεπερνούν σε αξία τα 80 εκ. ευρώ το χρόνο, παρόλο το διεθνή ανταγωνισμό.
 
"Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι με την κατοχύρωση αυτομάτως θα πολλαπλασιαστεί η εμπορική αξία του χαλουμιού, αφού αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση και οι συνολικές εξαγωγές", είπε και πρόσθεσε ότι "παράλληλα, μέσω της κατοχύρωσης θα επιτύχουμε την προστασία του προϊόντος από τον μιμητισμό και το διεθνή ανταγωνισμό, προς όφελος των Κυπρίων παραγωγών και κατ επέκταση της κυπριακής οικονομίας".
 
Η κατοχύρωση του χαλουμιού θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις όχι μόνο στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της τυροκομίας αλλά στο σύνολο της κυπριακής οικονομίας, υπέδειξε ακόμη ο Νίκος Κουγιάλης, σημειώνοντας ότι με την κατοχύρωση του εξασφαλίζουμε ότι για την παραγωγή του προϊόντος θα χρησιμοποιούνται μόνο κυπριακές πρώτες ύλες, "δηλαδή το γάλα αλλά και οι ζωοτροφές πρέπει να παράγονται στον τόπο μας".
 
Αυτό, πρόσθεσε, σημαίνει ότι θα πρέπει να αναπτύξουμε και άλλους τομείς της αγροτικής μας οικονομίας ενισχύοντας έτσι  την περιφερειακή ανάπτυξη με τη δημιουργία νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση νέων θέσεων εργασίας.
 
Απαραίτητη η συνεισφορά αιγοπροβατοτρόφων
Διαμήνυσε δε ότι στην όλη προσπάθεια για περαιτέρω ανάδειξη αλλά και κατοχύρωση του χαλουμιού, απαραίτητη είναι η συνεισφορά των αιγοπροβατοτρόφων μας, τους οποίους κάλεσε να οργανωθούν συστήνοντας ομάδες παραγωγών. Η οργάνωση αυτή, πρόσθεσε, θα τους βοηθήσει στη μείωση του κόστους παραγωγής, στον καλύτερο προγραμματισμό της παραγωγής τους, αλλά και στην εμπορία των προϊόντων τους.
 
Προς αυτή την κατεύθυνση, συμπλήρωσε, μπορούν να αξιοποιήσουν το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης διαμέσου του οποίου παρέχεται ενίσχυση μέχρι ύψους 100 χιλιάδες ευρώ ανά έτος και για περίοδο πέντε χρόνων.
 
Ο υπουργός Γεωργίας διαβεβαίωσε παράλληλα πως η  Κυβέρνησή δίδει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη της αιγοπροβατοτροφίας και της παραγωγής γάλακτος εφαρμόζοντας συγκεκριμένα μέτρα στήριξης του τομέα της αιγοπροβατοτροφίας.
 
Υπενθύμισε δε ότι από το 2014 ένα μέρος από το φάκελο των άμεσων πληρωμών διοχετεύτηκε απευθείας για στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας μας, ενώ το 2015 το ύψος της ενίσχυσης αυτής ανήλθε στο ποσό των 3,7 εκατομμυρίων ευρώ. Εξέφρασε δε την εκτίμηση πως στα ίδια επίπεδα αναμένεται να ανέλθει και το ποσό της φετινής ενίσχυσης.
 
Ιδιαίτερης σημασίας, σύμφωνα με τον Νίκο Κουγιάλη, δίνεται και στην ανάπτυξη του τομέα μέσω επενδύσεων, υπενθυμίζοντας πως στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007–2013 ο τομέας της αιγοπροβατοτροφίας απορρόφησε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (περίπου 40%) του προϋπολογισμού του επενδυτικού μέτρου.
 
"Αναμένω ότι σημαντικό ποσό θα κατευθυνθεί προς τον τομέα και στο εν εξελίξει Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020", είπε και πρόσθεσε ότι στο νέο αυτό πρόγραμμα έχει ενταχθεί μετρό για την καλή διαβίωση των ζώων, με ποσό ενίσχυσης που ξεπερνά τα 7 εκ. ευρώ για όλη την προγραμματική περίοδο, "συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη του τομέα της αιγοπροβατοτροφίας με παράλληλη αύξηση της παραγωγής γάλακτος".

Ο υπουργός Γεωργίας ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι η στήριξη προς τους αιγοπροβατοτρόφους και τους τυροκόμους είναι έμπρακτη και συνεχής και κάλεσε τον αγροτικό κόσμο να σταθεί στο πλευρό τις Κυβέρνησης  και να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που παρέχουν τα προγράμματα και οι δράσεις του Υπουργείου, γιατί "μόνο  έτσι θα  πετύχουμε την αναβάθμιση που επιθυμούμε, ποσοτική και ποιοτική, για τον γεωργικό μας τομέα".
 
Τέλος, διαβεβαίωσε ότι, ως Κυβέρνηση, "θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της οικονομικής ευημερίας των κοινοτήτων της υπαίθρου" και διαμήνυσε την επιδίωξη και το καθήκον της Πολιτείας να διατηρήσει ζωντανές όλες τις αγροτικές κοινότητες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο
Περνούν από τη ΒΟΥΛΗση στην πράξη-Η πρόταση νόμου που κόβει τα δωδεκατημόρια των ημικρατικών
Ανοίγματα στο Η.Β. για προσέλκυση επενδύσεων-Παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο ο Χριστοδουλίδης
Μικρή πτώση στο ΧΑΚ λόγω αρνητικού κλίματος διεθνώς
Κατευθυντήριες γραμμές Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βιώσιμο μέχρι 2080, βούληση για εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής