ΥΠΟΙΚ: Απομένουν σημαντικοί υπολογισμοί για ΓΕΣΥ

Σημαντικοί υπολογισμοί στο οικονομικό σκέλος πρέπει να μεσολαβήσουν μέχρις ότου ο σχεδιασμός για το για το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓΕΣΥ) είναι έτοιμος να εφαρμοστεί, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα στο περιθώριο τελετής υπογραφής συμφωνίας για δάνειο ύψους 32 εκ. ευρώ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ερωτηθείς για το κομμάτι της συνεισφοράς των εργαζομένων στο ΓΕΣΥ, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι αυτά δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη και ότι η έγκριση του πλαισίου δεν είναι παρά η αρχή και υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα και σημαντικοί υπολογισμοί στο οικονομικό σκέλος που πρέπει να μεσολαβήσουν, μέχρις ότου ο σχεδιασμός είναι ολοκληρωμένος και έτοιμος να εφαρμοστεί.

Ερωτηθείς κατά πόσο η λειτουργία του ΓΕΣΥ θα πρέπει να είναι σε 24ωρη βάση και η απασχόληση των εργαζομένων επίσης σε 24ωρη βάση, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε «χωρίς αμφιβολία».

«Είναι αδιανόητο το σύνολο του προσωπικού σε όποιο νοσοκομείο, σε όποιο σύγχρονο οργανισμό να εργάζεται με ωράριο δημόσιας υπηρεσίας και να μένουν συνεπώς πολύτιμες πανάκριβες υποδομές ανεκμετάλλευτες», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι βασικός σκοπός της μεταρρύθμισης που περιλαμβάνει την αυτονόμηση και το ασφαλιστικό σχέδιο είναι ακριβώς η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των υποδομών τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

«Μόνο με αυτή την αποτελεσματική αξιοποίηση των υποδομών και του προσωπικού θα είναι το σχέδιο βιώσιμο», ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσο έχουν γίνει κάποιοι υπολογισμοί για το κόστος του ΓΕΣΥ, ανέφερε ότι υπάρχει ένας σχεδιασμός, ο οποίος έχει πραγματοποιηθεί στην μακρά περίοδο που μεσολάβησε από το 2001 όταν ψηφίστηκε η πρώτη νομοθεσία για το ΓΕΣΥ.

«Το σημαντικό είναι ότι η σταθεροποίηση και η ανάκαμψη της οικονομίας σήμερα, μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε στην υλοποίηση», είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρουσιάσει το πλαίσιο αυτονόμησης των δημοσίων νοσοκομείων, κάτι που όπως είπε, αποτελεί την κορυφαία αυτονόητη προϋπόθεση για την εφαρμογή ενός ΓΕΣΥ το οποίο θα είναι οικονομικά βιώσιμο.

«Δεν είναι ζήτημα να αναζητούμε έναν αριθμό, το ζήτημα είναι να διασφαλίσουμε ότι θα τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις, που δεν είναι προϋποθέσεις της Κυβέρνησης, αλλά προϋποθέσεις που προκύπτουν μέσα από τις ανεξάρτητες μελέτες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια που θα διασφαλίσουν αν τηρηθούν την οικονομική βιωσιμότητα του σχεδίου», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η πραγματική ανόθευτη αυτονόμηση των νοσοκομείων είναι αυτή που θα διασφαλίσει ότι το Σχέδιο θα δουλέψει, θα είναι βιώσιμο και ότι μέσω αυτού θα προσφέρονται υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους