ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ: Το στοίχημα των €42+ εκατ.

Ο ήχος που αφήνει ο καλπασμός τους, η δύναμη και ο συναγωνισμός κατά τη διάρκεια της κούρσας είναι ικανά να ανεβάσουν την αδρεναλίνη στα ύψη είτε ανήκει κανείς είτε όχι στο φίλιππο κοινό. Φτάνει να βρεθεί έστω και τυχαία ή μια στις τόσες, ακόμα και με την ιδιότητα του παρατηρητή, στις κερκίδες του ιππικού στίβου.

Ο κυπριακός ιππόδρομος σήμερα αποτελεί πόλο έλξης εκατοντάδων ανθρώπων και σημαντικό αιμοδότη της οικονομίας, αφού η λειτουργία του προϋποθέτει τη συμβολή πολλών κλάδων και επαγγελματιών της αγοράς. Με αυτό το σκεπτικό επιχειρήσαμε μια ανάλυση του επιχειρείν στον ιππόδρομο, με τη συμμετοχή του συνόλου των συντελεστών του, φιλοξενώντας απόψεις και προβλέψεις για το παρόν και το μέλλον του.

Οι πρωταγωνιστές
Σημαντικότεροι παράγοντες της ιππικής βιομηχανίας είναι αυτοί που οδηγούν την πορεία των αλόγων στις ιπποδρομίες: Η Λέσχη Ιπποδρομιών Λευκωσίας, ως ο κύριος φορέας διεξαγωγής των ιπποδρομιών και διενέργειας ιπποδρομιακών στοιχημάτων και η Ιπποδρομιακή Αρχή Κύπρου, το νομοθετικό σώμα που ορίζει τους κανονισμούς διεξαγωγής ιπποδρομιών και ελέγχει ότι αυτοί εφαρμόζονται. Το πάζλ συνθέτουν, επίσης, τα κύρια σώματα των συντελεστών της, που είναι ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Δρομώνων Ίππων Κύπρου, ο Σύνδεσμος  Ιπποπαραγωγών Κύπρου, ο Σύνδεσμος Προπονητών Κύπρου και ο Σύνδεσμος Αναβατών Κύπρου. 

Οι ιπποδρομίες στην Κύπρο άρχισαν περί το 1885, μετά την έλευση των Άγγλων το 1878. Διεξάγονταν συστηματικά στη Λευκωσία και μόνο σε μεγάλες εορτές και πανηγύρεις στις άλλες πόλεις. Ο ιππόδρομος αρχικά βρισκόταν στην περιοχή Νεαπόλεως - Τράχωνα, αλλά το 1936 μεταφέρθηκε στον  Άγιο Δομέτιο, όπου φιλοξενείται μέχρι σήμερα. 

Οι ιπποδρομίες αγκαλιάστηκαν γρήγορα από τους Κύπριους, δημιουργήθηκε ένα πιστό φίλιππο κοινό που όλο διευρυνόταν και στην πορεία αποδείχθηκε αρκετό για να στηρίξει τις ιπποδρομιακές συναντήσεις και τις ιπποδρομίες που διεξάγονταν στο πλαίσιο αυτών, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό τους στο πέρασμα των χρόνων, σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο Χάρης Σταυράκης, πρόεδρος της Λέσχης Ιπποδρομιών Λευκωσίας. 

Εξελίξεις- ορόσημα
Έτος - ορόσημο για τον ιππόδρομο υπήρξε το 1974. Παρά τις δυσκολίες, η Λέσχη Ιπποδρομιών Λευκωσίας κατάφερε τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς να επαναρχίσει τις ιπποδρομίες, που είχαν διακοπεί λόγω της Τουρκικής Εισβολής. Ταυτόχρονα, προσέφερε £267.000 (€456.000) για ανακούφιση των προσφύγων και με την επαναλειτουργία του ιπποδρόμου πέτυχε να διατηρήσει τη ζωή στον ημικατεχόμενο Άγιο Δομέτιο.

Άλλο γεγονός, που απετέλεσε βασικό σταθμό στην εξέλιξη της λέσχης και του αθλήματος, αποδείχθηκε η αυτοματοποίηση του ιπποδρομιακού στοιχήματος το 1990. Αυτό της επέτρεψε να προωθήσει το στοίχημα σε όλη την ελεύθερη Κύπρο και να μειώσει σημαντικά το κόστος της. 

Καθοριστικής σημασίας ήταν, επίσης, η εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού στους χώρους του ιπποδρόμου το 1995, αφού έδωσε τη δυνατότητα στη λέσχη να διεξάγει τις ιπποδρομίες κατά τις απογευματινές και νυκτερινές ώρες, άρα και σε ευνοϊκότερες συνθήκες θερμοκρασίας για τα άλογα και σε πιο φιλόξενο περιβάλλον για το φίλιππο κοινό, ειδικά κατά την εαρινή και καλοκαιρινή περίοδο. 

Πέρα, όμως, και πάνω από όλα εκείνη που έδωσε περαιτέρω πνοή και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «σωτήρια» για τον κυπριακό ιππόδρομο ήταν η εξασφάλιση αποκλειστικά από τη λέσχη, το 2012, των εσόδων από τα στοιχήματα των κατοίκων της Κύπρου σε ιπποδρομίες του εξωτερικού. Αυτό τη βοήθησε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που ήδη είχαν αρχίσει να φαίνονται από τα προηγούμενα χρόνια, καθιστώντας ζημιογόνες τις ιπποδρομίες. Προς την ίδια κατεύθυνση, δηλαδή, της βελτίωσης των οικονομικών και του επιπέδου γενικότερα του ιπποδρόμου, ήταν και η απόφαση που πάρθηκε πριν από τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής. Αφορά, όπως εξήγησε ο κ. Σταυράκης, τη δυνατότητα που εξασφάλισε η λέσχη να εξάγει στο εξωτερικό το κυπριακό ιπποδρομιακό στοίχημα, κάτι που αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα αυτού του μήνα. Έχουν ήδη γίνει επαφές με διάφορες χώρες για τον σκοπό αυτό και θα ακολουθήσουν κι άλλες, καθώς πέρα από την εισροή ξένου συναλλάγματος, αναμένεται ότι θα επιτευχθεί και προβολή της Κύπρου σε ένα δυνατό κοινό του εξωτερικού, αυτό των φιλίππων. 

Ιππόδρομος: Μια ιδιότυπη βιομηχανία 
Σήμερα διεξάγονται 100, περίπου, ιπποδρομιακές συναντήσεις ετησίως. Κάθε μια από αυτές περιλαμβάνει δέκα ιπποδρομίες με όριο τα 12 άλογα. Κατά τη διάρκεια του 2015 διεξήχθησαν 103 ιπποδρομιακές συναντήσεις και οι συμμετοχές αλόγων ανήλθαν στις 9.672, με το κοινό να υποστηρίζει την προαγωγή ενός θεαματικού και σύνθετου αθλήματος. Μιας ιδιότυπης βιομηχανίας, η οποία απασχολεί εκατοντάδες άτομα, που στηρίζουν περί τις 3.000 οικογένειες. Μεταξύ αυτών προπονητές, αναβάτες, ιπποκόμοι, κτηνίατροι, πεταλωτές, προμηθευτές τροφών, το προσωπικό της Λέσχης Ιπποδρομιών Λευκωσίας και της Ιπποδρομιακής Αρχής Κύπρου, αντιπρόσωποι στοιχημάτων, ιπποπαραγωγοί και γεωργοί.                               

Σύμφωνα με τον κ. Σταυράκη, ο ιππόδρομος αποτελεί πρότυπο χρηστής διοίκησης και οικονομικής περισυλλογής, που έχει αποκτήσει αυτοδυναμία, παρά τις πολύπλευρες υποχρεώσεις, τις προσφορές, τις φιλανθρωπικές και άλλης μορφής δωρεές.

Η βιομηχανία υποβοηθεί την ιπποπαραγωγή, η οποία έχει επενδύσει για τον σκοπό αυτό εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, συνδράμει στη γεωργία, που εφοδιάζει με τροφές και στρώματα τα άλογα, όπως και άλλους τομείς που συνδέονται με τον κόσμο των ιπποδρομιών. Πρόσθετα, είναι μαγνήτης επισκεπτών και οικονομικός αιμοδότης, σε επίπεδο φορολογικό αλλά και κατανάλωσης, των περιοχών Λευκωσίας και Αγίου Δομετίου. Αναλυτικότερα, αφότου ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος το 1973, πλήρωσε στο κράτος, μέχρι σήμερα, φόρους €149.943.063. Ειδικά το 2015 η φορολογία ήταν €1.171.250. Τα αντίστοιχα έσοδα για τον Δήμο Αγίου Δομετίου, αφότου ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος το 1982, ανήλθαν μέχρι σήμερα σε €18.058.849, ενώ μόνο το 2015 ήταν €388.415. 

Το ιπποδρομιακό στοίχημα στην Κύπρο διά νόμου διεξάγεται με τη μορφή pari mutuel, δηλαδή, από το συνολικό ποσό στοιχήματος η λέσχη αφαιρεί τη δική της προμήθεια και το υπόλοιπο ποσό διαμοιράζεται στους κερδίζοντες, με μέρισμα ανάλογο του ποσού που έχει στοιχηματίσει στον κάθε κερδίζοντα συνδυασμό. 

Το δημοφιλέστερο είδος στοιχήματος, από τα 13 που διατίθενται στην Κύπρο, είναι το win (γκανιάν). Αυτό παίζεται σε όλες τις ιπποδρομίες, στις οποίες συμμετέχουν δύο ή περισσότερα άλογα. Κερδίζει όποιος προβλέψει το άλογο που τερματίζει πρώτο. 

Σύμφωνα με τη Λέσχη Ιπποδρομιών, ο στοιχηματικός τζίρος από τις κυπριακές ιπποδρομίες ανήλθε το 2015 στα €42.157.058.

Κούρσα μετ’ εμποδίων
Τα τελευταία χρόνια η ιππική βιομηχανία διήλθε από διάφορες φάσεις. Όπως και κάθε τομέας βίωσε με συνέπειες την οικονομική κρίση και χρειάστηκε να ελιχθεί ποικιλοτρόπως για να ξεπεράσει ποικίλα εμπόδια. Ένας από τους λόγους, που έκαναν ακόμη δυσκολότερη την κατάσταση, είναι και το μικρό μέγεθος της κυπριακής αγοράς: «Η ύπαρξη, σε όλες τις χώρες, επιτυχημένης ιππικής βιομηχανίας βασίζεται, κυρίως, στην εγχώρια παραγωγή αλόγων, σε αντίθεση με την Κύπρο, που έχει δεχθεί καίριο πλήγμα τα τελευταία χρόνια.         Δίχως ντόπιους παραγωγούς αλόγων, οι οποίοι προάγουν το άθλημα των ιπποδρομιών και χωρίς το ενδιαφέρον από φίλιππους για να γίνουν ιδιοκτήτες αλόγων, η ιππική βιομηχανία μιας μικρής χώρας, όπως είναι η Κύπρος, δεν μπορεί να επιβιώσει εύκολα».

Κύρια θέματα που απασχολούν σήμερα τον τομέα είναι, κυρίως, η διαχείριση των οικονομικών, η αύξηση της ιπποπαραγωγής, αλλά και η αναβάθμιση της ποιότητας του αθλήματος και του κλάδου ευρύτερα. 

Οι γεννήσεις αλόγων, για παράδειγμα, είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με το παρελθόν. Ενώ το 2012 ήταν 512, το 2015 έφθασαν μόλις τις 295. Στοχεύοντας στην αύξηση της ιπποπαραγωγής, η επιτροπεία της λέσχης έχει λάβει μέτρα, καθώς προέβη στην παραχώρηση οικονομικών κινήτρων, τα οποία οδήγησαν σε αύξηση των γεννήσεων, που το πρώτο πεντάμηνο του 2016  έφτασαν τις 329.

Την ίδια στιγμή, στοχεύοντας στην αναβάθμιση της ποιότητας του αθλήματος, αλλά και των ίδιων των ιπποδρομιακών συναντήσεων, η λέσχη - θέλοντας να αποκλείσει κάθε παρανομία - έχει μετακαλέσει από το εξωτερικό πρόεδρο ελλανοδικών, ο οποίος μαζί με τους Κύπριους ομόλογούς του εξετάζουν επισταμένα κάθε ιπποδρομία που διεξάγεται. Εάν διαπιστώσουν οτιδήποτε μεμπτό, τότε επιβάλλουν αυστηρές ποινές, με στόχο την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών. 

Τα αποτελέσματα, όπως επισημαίνει ο κ. Σταυράκης, είναι ήδη εμφανή και η λέσχη είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη γι’ αυτό, αφού κάθε της προσπάθεια στρέφεται στη βελτίωση της ευρύτερης εικόνας του ιπποδρόμου και του αθλήματος γενικότερα, ώστε να μην υστερεί από τις χώρες που διαπρέπουν στον τομέα. 

Την αναβάθμιση αυτή αξιώνει και το κοινό των ιπποδρομιών, που χρόνο με τον χρόνο γίνεται απαιτητικότερο, καθώς είναι καλά διαβασμένο όχι μόνο για τις ιπποδρομίες και τις αποδόσεις των αλόγων στην Κύπρο, αλλά συχνά και για όσα συμβαίνουν στον ιπποδρομιακό στίβο διαφόρων χωρών του εξωτερικού. 

Ο Κύπριος, που ασχολείται με τον ιππόδρομο, προέρχεται σήμερα από όλες τις κοινωνικές τάξεις και τα μορφωτικά επίπεδα. Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί ότι η πλειονότητα των ιδιοκτητών αλόγων είναι και οι ίδιοι ιπποπαραγωγοί, μερικοί εκ των οποίων προέρχονται από το εξωτερικό.  

Ο λόγος στους πρωταγωνιστές
Οι στυλοβάτες της ιππικής βιομηχανίας μιλούν για τα κυριότερα της προβλήματα, αναφέρουν τις βελτιώσεις που επιβάλλεται να γίνουν και τοποθετούνται για το μέλλον του κλάδου.

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ 
Υποβαθμισμένο το στοίχημα
Το στοίχημα του κυπριακού ιπποδρόμου είναι αρκετά υποβαθμισμένο σήμερα, όμως το γεγονός ότι έχουμε στην Κύπρο και το στοίχημα των παιγνιδιών του εξωτερικού είναι κάτι που βοηθά σημαντικά στην αύξηση των εσόδων, ανέφερε ο Μάριος Στρατής, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Δρομώνων Ίππων Κύπρου. Πρόσθετα, είπε, σημαντική είναι από οικονομικής απόψεως και η πρόσφατη εξέλιξη που αφορά στην εξαγωγή του στοιχήματος του κυπριακού ιπποδρόμου στο εξωτερικό. 

Φλέγον ζήτημα για τους ιδιοκτήτες αποτελεί, επίσης, εκείνο των επάθλων, τα οποία έχουν με την κρίση μειωθεί: «Το πρωτείο είναι πολύ μικρό, εάν υπολογίσει κανείς τα έξοδα ενός ιπποδρομιακού αλόγου, που κυμαίνονται στα  600 με 700 ευρώ τον μήνα για καθημερινή προπόνηση, τροφή, περπάτημα και φροντίδα. Την ίδια ώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις ζημίες από τα προβλήματα που προκαλούνται κάθε τόσο στα άλογα λόγω της μορφής του υλικού που είναι τοποθετημένο στον στίβο».

ΙΠΠΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Ασύμφορη η ιπποπαραγωγή
«Η ιππική βιομηχανία στην Κύπρο φθίνει συνεχώς», επεσήμανε η Ελένη Γεωργίου, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιπποπαραγωγών Κύπρου, προσθέτοντας ότι η παραγωγή αλόγων έχει καταστεί, πλέον, ασύμφορη λόγω του υψηλού κόστους που απαιτεί. 

«Σήμερα χρειάζεσαι πάνω από 12.000 με 13.000 ευρώ για να παρουσιάσεις ένα άλογο ως ιπποδρομιακό. Έτσι, οι περισσότεροι ιπποπαραγωγοί αναγκάζονται να είναι και ιδιοκτήτες ιπποδρομιακών αλόγων, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται και με άλλα έξοδα. Την ίδια ώρα, δεν τυγχάνουν καμίας στήριξης από την Κυβέρνηση, όπως άλλοι παραγωγοί ζώων, καθώς το άλογο δεν αντιμετωπίζεται ως ζώο - παραγωγός, αλλά συντροφιάς, σε κάποια επίπεδα, με αποτέλεσμα να μη δικαιούμαστε ως ιπποπαραγωγοί οποιαδήποτε επιδότηση». Σύμφωνα με την κα Γεωργίου, η Κύπρος δεν διεκδίκησε την ώρα που έπρεπε ευρωπαϊκά κονδύλια που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αναβάθμιση της ιπποπαραγωγής και κατ’ επέκταση της ιππικής βιομηχανίας, όπως έκαναν άλλες χώρες, τονίζοντας ότι τα ποσά που προέρχονται από το στοίχημα θα έπρεπε να επιστρέφονται σε μεγαλύτερο βαθμό στην ιπποπαραγωγή και την ιδιοκτησία, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τον κύκλο ζωής της. Ακόμα, στο ίδιο πλαίσιο, όπως επεσήμανε, θα έπρεπε και τα ποσά των βραβείων να ήταν μεγαλύτερα.

«Αποτέλεσμα όλων αυτών που προανέφερα είναι να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.  Με την ιπποπαραγωγή να μην είναι, πλέον, βιώσιμη ελαττώνεται ο αριθμός των αλόγων, αλλά και των ιπποπαραγωγών, καθώς πια δεν αποτελεί ένα επικερδές επάγγελμα, όπως ήταν πριν από 30 - 40 χρόνια. Σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι ο αγνός ιπποπαραγωγός, ιδιοκτήτης και φίλιππος, που είχαμε παλιά, έχει χαθεί πια από τον κυπριακό ιππόδρομο».  

ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ 
Θέλουμε πλάνο και όραμα

Οι προπονητές δρομώνων ίππων στην Κύπρο είναι, σήμερα, ταυτόχρονα ιδιοκτήτες αλλά και ιπποπαραγωγοί, επεσήμανε ο Άρης Χατζηπαναγής, πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών Δρομώνων Ίππων. Ο κυριότερος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η σοβαρή οικονομική κρίση την οποία βιώνει ο ιππόδρομος εδώ και μια δεκαετία. 

Αναφερόμενος στα κυριότερα προβλήματα, με τα οποία είναι υποχρεωμένοι συνεχώς να αντιπαλεύουν οι προπονητές, ο ίδιος επεσήμανε αρχικά εκείνο της ιδιομορφίας του στίβου και κυρίως του εδάφους του. Πρέπει να αλλάξει ριζικά, είπε, ώστε να πάψουν να προκαλούνται συνεχώς προβλήματα στα άλογα και συνεπώς ζημιές, σε μια εποχή που τα έξοδα συντήρησής τους αυξήθηκαν κατακόρυφα, ενώ τα εισοδήματα που προέρχονται, κυρίως, από τα έπαθλα έχουν μειωθεί. Την ίδια ώρα, πτώση γνωρίζει και το στοίχημα: «Αυτό δυσχεραίνει την επαναφορά των επάθλων στο ψηλό επίπεδο που ήταν παλαιότερα, τις ευρύτερες βελτιώσεις για την προαγωγή του ίδιου του αθλήματος, αλλά και την ποιότητα ζωής των εργαζομένων. Ο κλάδος μας γνωρίζει μαρασμό. Τα πράγματα είναι δύσκολα». 

Ο Σύνδεσμος Προπονητών Δρομώνων Ίππων διαχρονικά υπέβαλλε διάφορα αιτήματα, έκανε παράπονα και εισηγήσεις στις αρμόδιες Αρχές: «Σε αρκετά από αυτά είχε ανταπόκριση, σε άλλα όμως όχι, ιδιαίτερα εάν ενέπιπταν στην κατηγορία των οικονομικών». 

Ο κ. Χατζηπαναγής είναι της άποψης ότι ο ιππόδρομος πρέπει να γίνει περισσότερο φιλικός προς το άλογο και ένας χώρος που να μπορεί να ελκύσει πιο πολλούς νέους ενδιαφερόμενους. Γίνονται σίγουρα κάποιες προσπάθειες, ωστόσο, δεν είναι αρκετές:

«Ο Σύνδεσμος Προπονητών εκτιμά ότι πρέπει να διαχωριστεί η έννοια του στοιχήματος από την ευημερία των ίππων, των ανθρώπων αλλά και γενικότερα των χώρων του ιπποδρόμου. Γενικότερα, για να υπάρξει πραγματική ακμή χρειάζεται όραμα, πλάνο, σωστή στρατηγική, μεγαλύτερη αγάπη για το άλογο και καλύτερες συνθήκες για τους εργαζόμενους». 

Ειδικά για την ευημερία των ανθρώπων του ιπποδρόμου, πρόσφατα ο σύνδεσμος, με τη συμβολή και των υπολοίπων εργαζομένων, δημιούργησε την εταιρεία Horsemen Association Ltd, που στόχο έχει να συνεχίσει το ταμείο ατυχημάτων, το οποίο καλύπτει ιατροφαρμακευτικά τυχόν ατυχήματα εντός του ιπποδρόμου όσο και τη συνταξιοδότηση των μελών της. 

ΑΝΑΒΑΤΕΣ
Πρώτα η ασφάλεια

Το θέμα που πρωτίστως απασχολεί τους αναβάτες είναι η ασφάλεια κατά τις ιπποδρομίες, όπως ανέφερε ο Νίκος Τσιακκούρας, πρόεδρος του Συνδέσμου Αναβατών Κύπρου. Ακολουθεί το οικονομικό, καθώς ως κύριο πόρο εισοδήματος έχουν το ποσοστό που λαμβάνουν από τα έπαθλα εάν και όταν διακριθούν: « Τα τελευταία χρόνια ο ιππόδρομος εστίασε περισσότερο στο στοίχημα, κάτι που καλώς έγινε, καθώς αυτό είναι που κρατά ζωντανή τη βιομηχανία. Ωστόσο, ταυτόχρονα έπρεπε το σπίτι μας, τον δικό μας χώρο, να τον κρατάμε σε υψηλότερα επίπεδα, με τις αρχές εκείνες που θα μπορούσαν να του χαρίσουν ξανά την παλιά του αίγλη. Ο σύνδεσμός μας προσπαθεί, ως ομάδα, να κρατήσει τις αρχές εκείνες που εξασφαλίζουν πρώτα - πρώτα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής στα μέλη του. Διαθέτει, για παράδειγμα, δικό του ταμείο συνταξιοδότησης, με τη συμμετοχή των μελών, στα οποία παραχωρείται τιμητική σύνταξη, η οποία τους εξασφαλίζει όταν αφυπηρετούν».

Αρκετά έγιναν, σύμφωνα με τον κ. Τσιακκούρα, για βελτίωση της ιππικής βιομηχανίας και του ιπποδρόμου ειδικότερα, μπήκαν κανονισμοί, λήφθηκαν μέτρα, όμως η φθορά δεν ανεκόπη σε σημείο που να μην εμπνέει ανησυχία: «Αυτό θα επιτευχθεί εάν και εφόσον σταθούμε με μεγαλύτερο επαγγελματισμό έναντι των προκλήσεων, με στόχο να βελτιωθεί η εικόνα του κλάδου, ώστε αυτός να προσελκύσει νέο κοινό. Ο ιππόδρομος ήταν, είναι και θα παραμείνει πόλος έλξης εάν και εφόσον έχει την απαιτούμενη προσοχή». 

 


ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΕΝΘΥΝΣΗ

 

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων