Στοχευμένες εκστρατείες στο εξωτερικό

Η ευρύτερη στρατηγική για την προσέλκυση επενδύσεων στην Κύπρο, αλλά και η κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει στην ΕΕ, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης για ανταλλαγής απόψεων με όλα τα αρμόδια Υπουργεία και εμπλεκόμενους φορείς που πραγματοποίησε ο Κυπριακός Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) στη Λευκωσία.

Στη συνάντηση παρέστησαν οι Υπουργοί Ενέργειας και Μεταφορών, Γιώργος Λακκοτρύπης και Μάριος Δημητριάδης αντίστοιχα, οι οποίοι σε δηλώσεις τους τόνισαν την ανάγκη ενδυνάμωσης των τομέων στους οποίους η Κύπρος διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς και την ανάγκη προώθησης των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών.

«Θα ακούσαμε όλους τους φορείς και τις εισηγήσεις που έχουν και για τα δύο θέματα τόσο όσον αφορά το Brexit όσο και για την προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού και απ` εκεί και πέρα θα δούμε μαζί με τον CIPA τις εισηγήσεις των διαφόρων φορέων», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Λακκοτρύπης.

Σε ερώτηση ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους υπάρχουν προοπτικές για προσέλκυση επενδύσεων ευρύτερα, ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε στους παραδοσιακούς τομείς στους οποίους βασίζεται η κυπριακή οικονομία, οι οποίοι, όπως πρόσθεσε, θα πρέπει να ενδυναμωθούν.

«Ο τομέας του τουρισμού, ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών, τα ναυτιλιακά, ο τομέας της ενέργειας, είναι ο τομέας της εκπαίδευσης κάτι που αφορά και το θέμα του Brexit», είπε.

«Οπόταν είναι μια σειρά από τομείς στους οποίους είτε έχουμε πλεονέκτημα και θέλουμε να το ενδυναμώσουμε είτε θέλουμε να αποκτήσουμε», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Μεταφορών επεσήμανε μεν πως η κυπριακή οικονομία έχει περάσει σε μια βάση σταθεροποίησης και ανάπτυξης, τονίζοντας δε πως «για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτή την ανάπτυξη να είναι μόνιμη, δηλαδή να έχει βάθος χρόνου, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα πρέπει να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές».

«Και νομίζω ότι το μεγάλο στοίχημα της οικονομίας είναι αυτό, να μπορέσουμε να κάνουμε τις αναγκαίες αλλαγές έτσι ώστε να προχωρήσουμε μπροστά», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει προοπτική προσέλκυσης ναυτιλιακών εταιρειών που σκέφτονται να μεταφέρουν την έδρα τους από τη Βρετανία λόγω του Brexit, ο κ. Δημητριάδης παρατήρησε ότι ένα νόμισμα έχει δύο όψεις, διότι υπήρξε ανησυχία ότι θα έχουμε αρνητικές επιπτώσεις από ένα ενδεχόμενο Brexit, αλλά και ευκαιρίες.

«Δηλαδή», κατέληξε «σε περίπτωση που υπάρξει μετακίνηση εταιρειών από το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ πιστεύω ότι η Κύπρος έχει όλα τα εχέγγυα για όλους τους τομείς, όχι μόνο για τον ναυτιλιακό τομέα, για να μπορέσει να προσελκύσει εταιρείες που να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως βάση τους».

CIPA: Συνεχής αναπροσαρμογή της στρατηγικής
Στις δικές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος του CIPA, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, είπε πως «σε ένα κόσμο που όλα είναι ρευστά, η στρατηγική δεν μπορεί να είναι γραμμένη σε πέτρα».

«Άρα με βάση τις εξελίξεις, τις ευκαιρίες τους κινδύνους που αναφύονται συνεχώς μελετούμε την στρατηγική μας και αναπροσαρμοζόμαστε», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν στοχευμένες εκστρατείες στη Βρετανία λόγω του Brexit, o κ. Αγκαστινιώτης είπε πως ο Οργανισμός έχει ήδη προγραμματισμένες εκστρατείες στην Αγγλία και σε άλλες χώρες το Σεπτέμβριο, προσθέτοντας πως «μετά από τη σημερινή συγκέντρωση πιθανόν να κάνουμε μια αναπροσαρμογή».

Δεν είμαστε η Κύπρος του 2013
Εξάλλου, ανοίγοντας την συνάντηση, ο κ. Αγκαστινιώτης είπε ότι ο CIPA επιθυμεί να θεσμοθετήσει σε ετήσια βάση τη συνάντηση αυτή προκειμένου να εξετάζεται τόσο η στρατηγική προσέλκυσης επενδύσεων όσο και ενδεχόμενες έκτακτες εγχώριες ή εξωτερικές εξελίξεις, προσθέτοντας ότι η πρώτη συνάντηση συνδυάζει και τα δύο θέματα λόγω του Brexit.

Για το Brexit, ο κ. Αγκαστινιώτης είπε πως δεν πρέπει να μείνουμε στην πρώτη ανάγνωση, που μιλούσε για αρνητικές συνέπειες στο τουριστικό ρεύμα από το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού προσεγγίσεις κάνουν λόγο και για άλλους τομείς που ενδεχομένως να επηρεαστούν αρνητικά, αλλά και δυνατότητες αξιοποίησης των εξελίξεων προς όφελος της Κύπρου.

Για την κυπριακή οικονομία, ο κ. Αγκαστινιώτης είπε πως η Κύπρος του 2016 και 2017 δεν είναι σίγουρα η Κύπρος του 2013 και 2014, αφού δεν υπάρχει η ανάγκη αντιμετώπισης των «δυσφημιστικών επιθέσεων» που δεχόταν τότε η χώρα και αποκατάστασης της αξιοπιστίας της οικονομίας.

«Καλούμαστε να λειτουργήσουμε ξανά μέσα σε ένα νέο περιβάλλον κυρίαρχα στοιχεία του οποίου ήταν αφενός η επιτυχής ολοκλήρωση των μνημονιακών υποχρεώσεων της Κύπρου και η σαφής βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και αφ` ετέρου η επιτακτική ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους