Φόρος ακινήτων: Μεγάλη νίκη μέσω μοναχικού δρόμου για τον ΔΗΣΥ

Αφού όλα τα πολιτικά κόμματα τοποθετήθηκαν επί του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τον φόρο ακινήτων, καταθέτοντας μάλιστα συγκεκριμένες προτάσεις για σημαντικές αλλαγές, έφτασε και η ώρα για τοποθέτηση του προέδρου του ΔΗΣΥ και της Επιτροπής Οικονομικών, Αβέρωφ Νεοφύτου. Αφού χαρακτήρισε τον φόρο ακινήτων χαράτσι, το οποίο πρέπει να καταργηθεί πρότεινε παράλληλα έκπτωση της τάξης του 75% για το 2016 και ολική κατάργηση την επόμενη χρονιά.

Όταν ο Αβέρωφ προκάλεσε… γέλια
Γέλια, νεύρα, μπόλικα σχόλια και ερωτηματικά ακολούθησαν την τοποθέτηση Αβέρωφ Νεοφύτου. Πολλοί, στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εσωτερικών και Οικονομικών της Βουλής, πίστεψαν –αρχικά- ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αστειευόταν και θα προχωρούσε σε ανάλυση της «πραγματικής» του πρότασης, η οποία δεν άλλαξε από αυτή που ορισμένοι εξέλαβαν ως αστείο. Η πρόταση του ΔΗΣΥ έκανε λόγο για καθαρή έκπτωση της τάξης του 75% επί των περσινών φορολογιών ακινήτων, σε συνδυασμό με πρόνοια για μεταγενέστερη και δη από το 2017 κατάργηση του εν λόγω φόρου, τον οποίο χαρακτήρισε χαράτσι.

Η Ελένη Μαύρου του ΑΚΕΛ εξεμάνη χαρακτηρίζοντας το περιεχόμενο τοποθετήσεων του Αβέρωφ Νεοφύτου ως προϊόν ακραίου λαϊκισμού. Ο ίδιος απάντησε ότι όταν ο ΔΗΣΥ επιδιώκει σημαντικές αλλαγές και διόρθωση στρεβλώσεις κάποιοι σπεύδουν να τον κατηγορήσουν.

Μάλιστα, όλα τα υπόλοιπα κόμματα έθεσαν επί μέρους ζητήματα εν είδει τροπολογιών επί του Κυβερνητικού νομοσχεδίου, ενώ το ΑΚΕΛ –στις μέρες που ακολούθησαν- πορεύτηκε με τη δική του πρόταση, αποτυγχάνοντας, ωστόσο, να πείσει άλλα κόμματα.

Ντόμινο ταύτισης στα κόμματα της αντιπολίτευσης
Αυτό πάντως που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι πλην του ΔΗΣΥ, αρχικά κανείς δεν τοποθετήθηκε υπέρ της κατάργησης του φόρου ακινήτων, αλλά μέσα σε μερικές ημέρες οι θέσεις υπέρ της άνωθεν θέσης πλήθυναν. Πρώτη εντός πλαισίου κατάργησης μπήκε η ΕΔΕΚ και μάλιστα διά του προέδρου της, Μαρίνου Σιζόπουλου, ο οποίος μάλιστα εισηγήθηκε κατάργηση από φέτος. Στη συνέχεια Αλληλεγγύη, ΔΗΚΟ, Συμμαχία και ΕΛΑΜ υποστήριξαν την κατάργηση του φόρου ακινήτων.

Το ΑΚΕΛ έμεινε σχεδόν μόνο, με την εν μέρει στήριξη από τους Οικολόγους, σε σχέση με την πρότασή του, η οποία προφανώς δεν έπεισε, αφού η θέση για κατάργηση της φορολογίας στα ακίνητα φαίνεται να έπεισε πολλούς περισσότερους στην αντιπολίτευση.

Ο ΔΗΣΥ πήρε μια μεγάλη νίκη
Με τα πιο πάνω δεδομένα να αποτελούν τα κομμάτια του πολιτικού παζλ τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι τελευταίες μέρες καθορίστηκαν από τις απανωτές συσκέψεις, επαφές και πράξεις που γίνονταν σε σχέση με τον δημοσιονομικό αντίκτυπο κάθε πρότασης.

Στη σύσκεψη αρχηγών, που πραγματοποιήθηκε το πρωινό της Πέμπτης (14 Ιουλίου) η πρόταση ΔΗΣΥ παρέμεινε ως είχε στο τραπέζι, παρόλο που τα κόμματα, του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, επιχείρησαν να περάσουν τη δική τους πρόταση ή έστω να πείσουν κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, απέτυχαν οδεύοντας –παράλληλα- στην πρόταση του ΔΗΣΥ.

Και έκπτωση φέτος και κατάργηση του χρόνου
Μάλιστα, ο  ΔΗΣΥ βγαίνει κερδισμένος και σε δεύτερο επίπεδο, αφού η φετινή έκπτωση που πρότεινε αποτελεί απλώς την αρχή για την κατάργηση του φόρου ακινήτων, μια πρόταση που φαίνεται ότι τελικά όχι απλώς έπεισε αλλά και γοήτευσε –πολιτικά- πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία πείσθηκαν ότι η απαλλαγή από την εν λόγω φορολογία επηρεάζει πολύ κόσμο και μάλιστα πολλούς περισσότερους από τους λεγόμενους έχοντες και κατέχοντας, οι οποίοι –επίσης- θα ωφεληθούν από την εν λόγω εξέλιξη.

Ο ΔΗΣΥ και δη ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχουν πετύχει μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές του νίκες την τελευταία τριετία, η οποία έχει καθοριστεί από τα πολλά και δαιδαλώδη μνημονιακά νομοσχέδια, τα οποία στην πλειονότητά τους αφορούσαν αυξήσεις φόρων και περιορισμό δαπανών. Ο ΔΗΣΥ έχει πετύχει –ως κυβερνόν μάλιστα κόμμα- να προωθήσει την κατάργηση μιας φορολογίας, συνδυάζοντας την επικράτηση της θέσης του με τη συμπόρευση κι άλλων πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες δεν έμειναν στην αποχή αλλά στήριξαν –τελικώς- την πρότασή του.     

 

Δειτε Επισης

Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Δημοσιοποίηση χορηγιών και κατά χάριν δωρεών του κράτους για το 2023
Ανήλθε στα €0,98 δις και αυξήθηκε κατά €80 εκατ. το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού
Συνέχισε την πτωτική πορεία το οικονομικό κλίμα λόγω επιδείνωσης του επιχειρηματικού κλίματος
Cyprus Integrity Forum: Επιβεβαιώνεται το ξέπλυμα χρήματος στα κατεχόμενα
DBRS: Υποβάθμισε οριακά τις εκτιμήσεις για κυπριακή οικονομία-Στο 2,4% η ανάπτυξη