Τέλος 2017 η ηλεκτρονική υπογραφή

Προχωρεί η εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται η ηλεκτρονική υπογραφή, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τέλος του 2017 με αρχές του 2018.

Για την πρόοδο στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, ενημέρωσε σε δεύτερη συνεδρία την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι καμμία δημόσια υπηρεσία δεν μπορεί να αποκαλείται σύγχρονη εάν δεν κάνει άλματα στην παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών τόσο στους πολίτες όσο και στις επιχειρήσεις.

Πρόσθεσε πως ενημέρωσε την Επιτροπή για τους 13 μεταρρυθμιστικούς πυλώνες που αφορούν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αναφέροντας πως αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό θα παραδώσουμε μια πιο ηλεκτρονική και σύγχρονη Κύπρο.

Αναφερόμενος στον διαδικτυακό τόπο, ο οποίος παρέχει ήδη ολοκληρωμένη πληροφόρηση για 300 υπηρεσίες του κράτους, πρόσθεσε ότι σκοπός είναι να το επόμενο διάστημα να συγκεντρωθούν στον διαδικτυακό τόπο όλες οι υπηρεσίες του κράτους, που ανέρχονται στις 600.

Ερωτηθείς για το e -health, ανέφερε πως ο Πρόεδρος έχει ορίσει σύμβουλο για το e -health, ο οποίος είναι πλέον αρμόδιος για να προβεί στην όποια ενημέρωση.

Είπε επίσης ότι λήφθηκε απόφαση για την ηλεκτρονική υπογραφή και μέχρι το τέλος του 2017 με αρχές του 2018 θα μπορούμε να έχουμε τις ηλεκτρονικές υπογραφές.

Διευκρίνισε πως οι ηλεκτρονικές υπογραφές δεν χρειάζονται για όλες τις υπηρεσίες, αλλά χρειάζονται για υπηρεσίες όπως η αίτηση για το ΕΕΕ, που με την ηλεκτρονική υπογραφή θα μπορεί να γίνεται από το σπίτι.

Ερωτηθείς εάν με την εισαγωγή της ηλεκτρονικής υπογραφής θα εκλείψει η ανάγκη των πιστοποιούντων υπαλλήλων, ο κ. Πετρίδης είπε ότι με την πρόοδο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης θα μειωθούν ή θα καταργηθούν διαδικασίες ή και θεσμοί του παρελθόντος.

Ανέφερε ακόμα ότι έχουν καταγραφεί 150 υπηρεσίες, που με βάση κανονισμούς ή νομοθεσίες απαιτούν τη φυσική παρουσία του πολίτη ενώπιον τους και εξετάζεται για ποιες από αυτές τις υπηρεσίες είναι πραγματικά αναγκαία η φυσική παρουσία του πολίτη, ώστε σε αυτές που δεν είναι απαραίτητη να καταργηθεί η νομική και κανονιστική προσέγγιση.

Ερωτηθείς για το οικονομικό όφελος προς το δημόσιο ταμείο από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, είπε πως το μεγαλύτερο κόστος – όφελος βρίσκεται στην ταλαιπωρία του πολίτη.

Ο ένας εκ των 13 πυλώνων το e-oasis εξυπηρετεί 4.500 στη δημόσια υπηρεσία και μέχρι το 2018 αναμένεται να χρησιμοποιείται από 110 τμήματα του δημοσίου για να εξυπηρετεί 12.000 με 13.000 άτομα.

Εξήγησε πως το εκτιμώμενο όφελος έχει υπολογιστεί στα 80 με 93 εκ. ευρώ το χρόνο.

Ανέφερε ακόμα πως από τον ηλεκτρονικό εκσυγχρονισμό του Υπουργικού Συμβουλίου εξοικονομήθηκαν 2 εκ φύλλα χαρτί το χρόνο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές