Nέα χρηματοδοτικά εργαλεία Κομισιόν για επιχειρήσεις

Δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη νεοσύστατων ή μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανακοίνωσε τη Δευτέρα (11 Ιουλίου) η Κομισιόν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αρμόδια Επίτροπο Κορίνα Κρέτσου, η Κομισιόν ενέκρινε δύο νέα «ετοιμοπαράδοτα, όπως τα χαρακτηρίζει, χρηματοδοτικά μέσα  ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις νέες επιχειρήσεις και τους φορείς υλοποίησης έργων αστικής ανάπτυξης.

Τα δύο εργαλεία είναι τα εξής:

1)  Ένας μηχανισμός "συνεπένδυσης" που παρέχει χρηματοδότηση σε νεοσύστατες επιχειρήσεις και σε ΜΜΕ, ο οποίος θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα και να προσελκύσουν πρόσθετα κεφάλαια μέσω προγράμματος συλλογικών επενδύσεων, το οποίο θα το διαχειρίζεται ένας κύριος χρηματοπιστωτικός διαμεσολαβητής. Οι συνολικές επενδύσεις που θα συνδυάζουν δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους μπορούν να φτάσουν έως και 15 εκατομμύρια ευρώ ανά ΜΜΕ.

2) Η σύσταση "ταμείων αστικής ανάπτυξης" τα οποία θα στηρίξουν βιώσιμα αστικά έργα, για παράδειγμα στον τομέα των δημόσιων συγκοινωνιών και στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης ή της ανάπλασης αστικών περιοχών. Τα έργα πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμα και να αποτελούν μέρος μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Οι συνολικές επενδύσεις που θα συνδυάζουν δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους μπορούν να φτάσουν έως και 20 εκατομμύρια ευρώ ανά έργο. Η στήριξη θα λάβει τη μορφή ταμείου δανείων, το οποίο θα διαχειρίζεται χρηματοπιστωτικός διαμεσολαβητής με τους πόρους των κοινοτικών ταμείων και συνεισφορά τουλάχιστον 30 % από ιδιωτικά κεφάλαια.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Κορίνα Κρέτχου, «τα χρηματοδοτικά μέσα αποτελούν έναν αποτελεσματικό τρόπο να επενδύουμε σε νέες ιδέες και επιχειρήσεις, καθώς και στο ταλέντο των Ευρωπαίων πολιτών, χρησιμοποιώντας λιγότερους δημόσιους πόρους. Οι δυνατότητές τους να κινητοποιούν ιδιωτικά κεφάλαια είναι τεράστιες και θα πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως κατά την επένδυση των διαρθρωτικών ταμείων».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο
Περνούν από τη ΒΟΥΛΗση στην πράξη-Η πρόταση νόμου που κόβει τα δωδεκατημόρια των ημικρατικών
Ανοίγματα στο Η.Β. για προσέλκυση επενδύσεων-Παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο ο Χριστοδουλίδης