Eurogroup: Δεν κινδυνεύει η αποπληρωμή δανείων από ESM

Δεν συντρέχουν κίνδυνοι μη αποπληρωμής των δανείων που έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία  από τον ESM, αναμένεται να κρίνει το Eurogroup τη Δευτέρα (11 Ιουλίου), σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε την Παρασκευή (8 Ιουλίου) τον Τύπο στις Βρυξέλλες. Η Κύπρος θα συζητηθεί στο πλαίσιο της εποπτείας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης.  

Η συνεδρίαση της Δευτέρας (11 Ιουλίου) αναμένεται να είναι σχετικά σύντομη με κυρίαρχο θέμα την δημοσιονομική κατάσταση στην Ισπανία και την Πορτογαλία και την γενική οικονομική κατάσταση στη ευρωζώνη. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 15:00.

Στην βάση παρουσίασης από την ΕΚΤ και την Κομισιόν, οι υπουργοί αναμένεται να τοποθετηθούν επί των δημοσιονομικών προοπτικών και των προοπτικών της ανάπτυξης και της κατάστασης των αγορών, ειδικά μετά τις επιπτώσεις του Brexit. Οι υπουργοί θα συζητήσουν και η γενική κατεύθυνση εκτιμάται πως θα είναι γενικά απρόβλεπτη, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Το eurogroup θα εξετάσει και την εξέλιξη της κατάστασης της οικονομίας στην Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και τη Ισπανία, στο πλαίσιο της λεγόμενης “μετά το πρόγραμμα παρακολούθησης”. Ο κοινοτικός αξιωματούχος ανέφερε ότι σε σχέση με την Κύπρο το eurogroup θα συμπεράνει ότι “δεν συντρέχουν κίνδυνοι μη αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει από τον ESM”.

Σε σχέση με τη Ιρλανδία, το eurogroup αναμένεται να επιστήσει την προσοχή των αρχών ώστε να μην παρασυρθεί η οικονομία σε έναν νέο κύκλο διόγκωσης και κατάρρευσης, ειδικά στην στεγαστική αγορά. Οι υπουργοί θα ζητήσουν μάλιστα επαγρύπνηση για τις επιπτώσεις του brexit.

Τέλος οι υπουργοί θα συζητήσουν ακροθιγώς την κατάσταση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας όσον αφορά την διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος - χωρίς να προκαταβάλουν τις συστάσεις της Κομισιόν στη βάση των κανόνων του συμφώνου σταθερότητας. “Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα περιέχουν αυτές οι συστάσεις”, ανέφερε ο κοινοτικός αξιωματούχος.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο κοινοτικός αξιωματούχος εξέφρασε τη διαφωνία του με την οπτική που κυριαρχεί στον ελληνικό Τύπο περί καθυστερήσεων στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής. Ο κοινοτικός αξιωματούχος σημείωσε ότι “δεν συμφωνώ με την άποψη ότι έχουμε να κάνουμε με καθυστερήσεις - τα προαπαιτούμενα πρέπει να έχουν εκτελεστεί ως το Σεπτέμβρη και είναι ακόμα Ιούλιος”. “Βεβαίως”, σημείωσε “υπάρχουν δυσκολίες και προκλήσεις που πρέπει να επισημάνω, όπως για παράδειγμα το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, που πρέπει να στηθεί, να στελεχωθεί και να είναι πλήρως λειτουργικό το Σεπτέμβριο”, τόνισε ο αξιωματούχος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους