Καμπανάκι για βιομηχανικές μονάδες που μίσθωσαν κρατική γη

Σήμα κινδύνου για τη βιωσιμότητα των κυπριακών βιομηχανικών μονάδων έστειλαν από κοινού ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης.

Όπως ανέφεραν οι κ. Νεοφύτου και Πηλείδης το πρόβλημα αφορά θέση του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή ότι οι μονάδες που έχουν μισθώσει κρατική γη δεν μπορούν να υποβάλουν ως υποθήκη το συμβόλαιο μίσθωσης προκειμένου να αντλήσουν χρηματοδότηση. Οι βιομήχανοι μισθώνουν κρατική γη επί της οποίας ανεγείρουν τη βιομηχανική τους μονάδα.

«Αυτό θα στραγγαλίσει τη βιομηχανία του τόπου», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Νεοφύτου, ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΕΒΕ.

Φέρνοντας ως παράδειγμα τα κυπριακά αεροδρόμια που κτίστηκαν με τη μέθοδο του ΒΟΤ, ο κ. Νεοφύτου παρατήρησε πως «αν οι επενδυτές δεν είχαν το δικαίωμα με βάση το συμβόλαιο του BOT, που έχουν τη διαχείριση για 25 χρόνια, να χρησιμοποιήσουν αυτό το συμβόλαιο για να πάρουν δανειοδότηση από τράπεζες δεν θα είχαμε ποτέ αεροδρόμια».

Όπως είπε, η θέση αυτή «στερείται και νομικής βάσης πέραν της ουσίας». Συμπλήρωσε ότι ο ΔΗΣΥ θα θέσει το θέμα σε συναντήσεις με τον Υπουργό Εμπορίου και την Ελεγκτική Υπηρεσία.

«Το θεωρούμε παράλογο», κατέληξε.

Στις δικές του δηλώσεις ο κ. Πηλείδης είπε ότι «τα προβλήματα στις βιομηχανικές περιοχές και ζώνες είναι πάρα πολύ σοβαρά και όπως εξελίσσονται τα πράγματα με τα δικαιώματα των ιδιοκτητών εγκαταστάσεων σε περιουσίες που έχουν ενοικιαστεί από το κράτος είναι τόσο σοβαρά που καθιστούν σχεδόν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας των βιομηχανιών μας».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους