Κρατικό μισθολόγιο και αποσπάσεις στην Ολομέλεια

Στην τελευταία, νομοθετικού περιεχομένου συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, θα βρίσκονται τα δύο νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, το ένα που αφορά το κρατικό μισθολόγιο και το δεύτερο που αφορά την απόσπαση των υπαλλήλων της δημόσιας υπηρεσίας και οργανισμών δημοσίου δικαίου.

Όπως δήλωσε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Μαρίνος Μουσιούττας, ολοκληρώθηκε κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στις 4 Ιουλίου η κατ΄ άρθρο συζήτηση των δύο νομοσχεδίων,  στην προσεχή συνεδρία της Επιτροπής θα τοποθετηθούν τα κόμματα, και τη μεθεπόμενη Πέμπτη τα νομοσχέδια θα βρίσκονται ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.

Στη συνεδρία της 4ης Ιουλίου παρέστη, όπως και στις προηγούμενες συνεδρίες της Επιτροπής Οικονομικών, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο κ. Πετρίδης είπε πως ότι εξαντλήθηκε η κατ΄ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου για το κρατικό μισθολόγιο, προσθέτοντας ότι εναπόκειται πλέον στη Βουλή να αποφασίσει αν πραγματικά θέλει να περάσουμε στη νέα εποχή και στον εκσυγχρονισμό της δημόσια υπηρεσίας και να εγκρίνει το νομοσχέδιο για το κρατικό μισθολόγιο.

Επεσήμανε ότι για δεκαετίες το πολιτικό κατεστημένο χρησιμοποιούσε το κρατικό μισθολόγιο ως λάφυρο εξουσίας, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ένα κρατικό μισθολόγιο το οποίο ήταν το μεγαλύτερο στην ΕΕ και στην ευρωζώνη, χωρίς να ανταποκρίνεται στις παρεχόμενες υπηρεσίες, και σημείωσε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αυξήσεις, οι προσλήψεις και η επιδοματική πολιτική χρησιμοποιούνταν συχνά από τους εκάστοτε κυβερνώντες για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων και εξυπηρέτηση των πελατειακών σχέσεων.

Το νομοσχέδιο θέτει οριστικό τέρμα και εξορθολογίζει τον τρόπο με τον οποίο θα δίνονται οι αυξήσεις τα επιδόματα και θα γίνονται οι προσλήψεις, ανέφερε.

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας σε σχέση με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι μετά από έντεκα μήνες προέκυψε αναπάντεχα θέμα συνταγματικότητας με το σχέδιο αξιολόγησης, και πρόσθεσε ότι τις τελευταίες ημέρες, ετοιμάστηκε εναλλακτικό σχέδιο.

Διευκρίνισε πως το θέμα της αντισυνταγματικότητας αφορά μόνο ένα νομοσχέδιο και ένα σχέδιο κανονισμών, και πρόσθεσε ότι κατά το επόμενο διάστημα η Κυβέρνηση θα διαβουλευθεί με τον Γενικό Εισαγγελέα.

Ανέφερε επίσης πως δεν μπορεί να αναφέρει ότι η Κυβέρνηση συμφωνεί με την ερμηνεία που έχει δοθεί, εντούτοις ετοιμάστηκε εναλλακτικό σχέδιο κανονισμών, το οποίο θα τεθεί ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα, ώστε να προχωρήσει το νομοθέτημα με τη μεγαλύτερη νομική σαφήνεια.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε, περαιτέρω, ότι δεν μπορεί να θέσει χρονοδιαγράμματα στην εξέταση του σχεδίου αξιολόγησης από τη Νομική Υπηρεσία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων
Στα ταμεία του κράτους €608 εκ. από ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Τμήμα Φορολογίας
«Πράσινο» Βουλής για αγορά 30 ηλεκτρικών και 5 υβριδικών οχημάτων για αξιωματούχους
Με δύο τρόπους οι προαγωγές στο Δημόσιο το 2024-Καθοριστική η παρέμβαση της Νομικής Υπηρεσίας
Πλεόνασμα €918,7 εκ. το 2023-Τα έσοδα και οι δαπάνες του κράτους
Αρνητικός ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Μάρτιο
Νέα προσπάθεια στη Βουλή για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών