ΣΕΚ: Συνάντηση με Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τα θέματα της αποζημίωσης των κουρεμένων ταμείων προνοίας, της ρύθμισης της ΑΤΑ στον ιδιωτικό τομέα, του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) καθώς και της σύγκλησης της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής για συζήτηση του Brexit, έθεσε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας η νέα Γενική Γραμματεία της ΣΕΚ με επικεφαλής τον ΓΓ Ανδρέα Μάτσα.

Παρούσα στη συνάντηση ήταν και η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Σύμφωνα με τον ΓΓ της ΣΕΚ, στη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσιάστηκε θετικός στο σύνολο των θεμάτων που τέθηκαν από πλευράς της συνδικαλιστικής οργάνωσης. Η οργάνωση επέδωσε στον Πρόεδρο υπόμνημα με τις εισηγήσεις της ΣΕΚ με βάση τα ψηφίσματα του 28ου Παγκυπρίου Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο.

Ο κ. Μάτσας είπε ότι ήταν μια πρώτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά το παγκύπριο συνέδριο της ΣΕΚ σε μια προσπάθεια να καταγραφούν σειρά ζητημάτων που αφορούν και επηρεάζουν τόσο τις εργασιακές σχέσεις όσο και τη γενικότερη πολιτική.

«Έχουμε θίξει θέματα που αφορούν τη δυνατότητα περαιτέρω ρύθμισης της αγοράς εργασίας μέσα από μια συντονισμένη προσπάθεια για πάταξη της αδήλωτης εργασίας, αναχαίτισης του προβλήματος των προσωπικών συμβολαίων και ταυτόχρονα ρύθμισης του φαινομένου της αγοράς υπηρεσιών» ανέφερε στους δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε ότι η συντεχνία τοποθετήθηκε και σε σχέση με το ζήτημα της ΑΤΑ για το οποίο θα ξεκινήσει διάλογος μετά το καλοκαίρι. Ο κ. Μάτσας υπενθύμισε ότι αυτή τη στιγμή η ΑΤΑ είναι παγοποιημένη και πως για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ο τρόπος καθορισμού και απόδοσής της έχει συμφωνηθεί, ενώ απομένει να διευθετηθεί για τον ιδιωτικό τομέα. «Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι η ΑΤΑ θα δοθεί στη σημερινή της αξία καθώς μια τέτοια διευθέτηση θα δημιουργήσει περαιτέρω απορρύθμιση στην αγορά εργασίας και θα επιφέρει περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων» σημείωσε ο ΓΓ της ΣΕΚ.

Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα του ΓεΣΥ «λαμβάνοντας τη θετική προσέγγιση του Προέδρου σε ό,τι αφορά την ανάγκη δημιουργίας ενός μονοασφαλιστικού -σε πρώτο στάδιο τουλάχιστον- σχεδίου, το οποίο θα ακολουθεί την δημιουργία του πλαισίου αυτονόμησης των νοσοκομείων και τη δημιουργία ενός λογισμικού που θα υποστηρίζει τη λειτουργία του».

Για τα κουρεμένα ταμεία προνοίας είπε ότι η συντεχνία έχει «λάβει τη διαβεβαίωση του Προέδρου ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την πρόθεση που έχει καταγραφεί για αποζημίωση του 75% του συνολικού ποσού που έχουν κουρευτεί από τα ταμεία προνοίας με στόχο να καλυφθεί τόσο ο εργαζόμενος και να αρθεί και μια αδικία εις βάρος των συμβαλλομένων στα ταμεία προνοίας».

Ταυτόχρονα ανέδειξε την ανάγκη προστασίας των συλλογικών συμβάσεων και δημιουργίας εκείνων των προϋποθέσεων έτσι ώστε οι βασικοί όροι των συμβάσεων να λάβουν νομοθετική ρύθμιση

Ο ΓΓ της ΣΕΚ υπογράμμισε πως «τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί σε μια προσπάθεια να στηρίξουμε την οικονομία θα πρέπει να έχουν ημερομηνία λήξης και επαναφοράς τους».

«Σε πολλές περιπτώσεις βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε διαβούλευση με την εργοδοτική πλευρά ώστε να αποπαγοποιήσουμε και να επαναφέρουμε σημαντικούς όρους των συλλογικών συμβάσεων συμπεριλαμβανομένων και αυξήσεων εκεί και όπου τεκμηριώνεται αυτό είτε σε κλαδικό είτε σε επιχειρησιακό επίπεδο» είπε και πρόσθεσε ότι σε κάποιες περιπτώσεις αυτό έχει ήδη επιτευχθεί.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Μάτσας είπε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταθέσει τη θετική του προσέγγιση στο σύνολο των θεμάτων που έχουμε θέσει σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα ενιαίο πλαίσιο διαβούλευσης».

Ανέφερε τέλος, πως ο Πρόεδρος είδε θετικά και το αίτημα που έχει αποστείλει η συντεχνία προς τον Υπουργό Οικονομικών για σύγκληση της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής σε μια προσπάθεια να καταγραφούν, να αξιολογηθούν και να τεθούν υπόψιν της κυβέρνησης οι θέσεις, οι προβληματισμοί και οι εισηγήσεις του συνόλου των κοινωνικών εταίρων και των πολιτικών κομμάτων σε ό,τι αφορά τις παρενέργειες που μπορεί να δημιουργήσει η προοπτική εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Η τελευταία φορά που συγκλήθηκε το σώμα, στο οποίο συμμετέχουν τα Υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών και Εμπορίου, το σύνολο των κοινωνικών εταίρων και των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ήταν πριν από περίπου 2,5 χρόνια.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης