Πάει στη Βουλή η πρόταση ΑΚΕΛ για φόρο ακινήτων

Το ΑΚΕΛ συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με αλλά πολιτικά κόμματα, ενόψει της κατάθεσης της πρότασής του αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της φορολογίας της ακίνητης ιδιοκτησίας, κάτι που σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα (4 Ιουλίου) στην Επιτροπή Οικονομικών.

Όπως δήλωσε την Παρασκευή (1 Ιουλίου) ο κ. Κυπριανού, το κόμμα έχει καθορίσει κάποιες αρχές οι οποίες θα διέπουν τη φιλοσοφία της πρότασης που θα κατατεθεί, ενώ αντιτίθεται στην επιβολή ΦΠΑ 19%. Μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ Φειδία Πηλείδη και αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου, στα γραφεία του κόμματος.

Κατά τη συνάντηση, που διήρκεσε πέραν της μιας ώρας, συζητήθηκε επίσης το θέμα του ΓεΣΥ και της μεταρρύθμισης του δημοσίου τομέα, αλλά και ζητήματα που αφορούν τα Ταμεία Προνοίας και την αδειοδότηση μεγάλων έργων.

Οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν τη συνάντηση ως πολύ παραγωγική αν και όπως είπαν, σε κάποια θέματα διαφωνούν. Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, «σε κάποια από αυτά τα θέματα έχουμε ταυτόσημες προσεγγίσεις, σε κάποια διαφωνούμε».

Αναφερόμενος στις αρχές που έθεσε το ΑΚΕΛ για την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι κάποιες περιουσίες πρέπει να εξαιρούνται, άλλα και ότι πρέπει να υπάρχει κλιμακωτός φορολογικός συντελεστής.

«Θα κάνουμε διαβουλεύσεις με άλλα πολιτικά κόμματα, είναι στο αρχικό στάδιο» είπε, ενώ πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις «οπωσδήποτε θα ολοκληρωθούν πριν από την ερχόμενη Δευτέρα».

Σημείωσε ότι ο τομέας των κατασκευών αντιμετωπίζει «τεράστιες δυσκολίες και προβλήματα στην Κύπρο και αυτά πρέπει να τα εξηγήσουμε στην ΕΕ», ενώ συμπλήρωσε ότι ο κλάδος δεν μπορεί να επιβαρυνθεί με επιπρόσθετα κόστη.

Ακόμη, είπε ότι ο υπολογισμός των αξιών έχει γίνει με πολύ πρόχειρο τρόπο από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ για τα ενοίκια υπενθύμισε την πρόταση νόμου του κόμματος για μείωση, η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή και αναπέμφθηκε από την Κυβέρνηση. «Χρειάζεται και αυτό το θέμα να το ξαναδούμε με ιδιαίτερη προσοχή» είπε.

Σε ότι αφορά του ΓεΣΥ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι απαίτηση να προχωρήσει τάχιστα η υλοποίησή του, καθώς θα αποτελέσει την απαρχή για αντιμετώπιση των προβλημάτων στον τομέα της Υγείας. Είπε, επίσης, ότι πρέπει να προχωρήσει η αυτονόμηση των νοσοκομείων «διότι καταρρέουν» ενώ ανέφερε ότι τα δύο ζητήματα πρέπει να προχωρήσουν παράλληλα.

Ο κ. Κυπριανού τάχθηκε υπέρ του μονοασφαλιστικού συστήματος και ζήτησε να μην συνεχιστούν οι «τυχοδιωκτικές περιπέτειες» του πολυασφαλιστικού.

Ως προς τη μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «συμφωνούμε ως θέμα αρχής, επιμένουμε όμως ότι δεν μπορούμε να δούμε μόνο τα ζητήματα της μισθοδοσίας και της κινητικότητας» αλλά και θέματα παραγωγικότητας, δομής και στελέχωσης του δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα. Για τη μισθοδοσία, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες» οι οποίες πρέπει να ακολουθηθούν.

Εξάλλου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι συζήτησαν με το ΚΕΒΕ τον αποτελεσματικότερο έλεγχο που απαιτείται αναφορικά με τη λειτουργία των Ταμείων Προνοίας, προσθέτοντας ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα που να κατοχυρώνουν τα ταμεία, τα οποία θα λειτουργούν προς όφελος των εργαζομένων.

Τέλος, είπε ότι πρέπει να εφαρμοστεί το "one stop shop" για ταχεία αδειοδότηση μεγάλων έργων. «Δε νοείται να υποβάλλονται αιτήσεις για αναπτύξεις και να εξετάζονται μετά από τέσσερα, πέντε ή ακόμα και επτά χρόνια» είπε και πρόσθεσε ότι η εξέταση της αίτηση θα πρέπει να ολοκληρώνεται εντός ενός έτους.

Από την πλευρά του ο Φειδίας Πηλείδης εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για το ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν στα πλείστα θέματα, αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα.

Ικανοποίηση, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ και για το ότι «το ΑΚΕΛ συμφωνεί ότι πρέπει επιτελούς να λυθεί το θέμα της αδειοδότησης των μεγάλων έργων» ενώ είναι ανοιχτό στο ζήτημα της δημιουργίας του Υφυπουργείου Ανάπτυξης.

«Είναι φυσικό σε κάποια επιμέρους θέματα να έχουμε κάποιες διαφορετικές απόψεις», είπε ο κ. Πηλείδης, λέγοντας ότι το ΚΕΒΕ υποστηρίζει τη δημιουργία πολυασφαλιστικού συστήματος στο ΓεΣΥ για λόγους ανταγωνισμού, ενώ ζητά ενιαίο συντελεστή στη φορολογία της ακίνητης φορολογίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου