Σχέδιο ένταξης ληπτών ΕΕΕ στην αγορά εργασίας

Στην τρίτη φάση υλοποίησης της πολιτικής για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) που αφορά την ενεργοποίηση των ληπτών, που είναι ικανοί για εργασία, προχωρεί το Υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, που ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, το Υπουργείο βρίσκεται στην τρίτη φάση του ΕΕΕ, που είναι η κατάρτιση των δικαιούχων, τα σχέδια κοινωφελούς εργασίας, αλλά και η εργοδότηση των δικαιούχων του ΕΕΕ, οι οποίοι είναι ικανοί προς εργασία. 

Το Υπουργείο όπως ανέφερε, επεξεργάζεται σχέδια κοινωφελούς εργασίας αλλά και σχέδια κατάρτισης των δικαιούχων και σχέδια επιδότησης του μισθολογικού κόστους κάποιας επιχείρησης έτσι ώστε να είναι δυνατό να εργοδοτηθούν όσοι είναι ικανοί προς εργασία.

«Δεν είναι θέμα καταναγκαστικής εργασίας, αλλά είναι θέμα να δώσουμε όλα τα εφόδια στους ανθρώπους που αυτή τη στιγμή έχουν στήριξη από κράτος, έτσι ώστε να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας με κατάρτιση και επίσης να ενεργοποιήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους έτσι ώστε και με τα σχέδια κοινωφελούς εργασίας να μπορέσουν ξανά να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Αυτός είναι ο στόχος», ανέφερε.

Μιλώντας στην Επιτροπή η Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια που γίνεται να εργοδοτηθούν λήπτες του ΕΕΕ στα ξενοδοχεία πρώτα στην επαρχία Λάρνακας και Αμμοχώστου και στη συνέχεια ανάλογη προσπάθεια θα γίνει σε Λεμεσό και Πάφο και σημείωσε ότι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί αμέσως, ωστόσο, η προσπάθεια συνεχίζεται.

Αναφέρθηκε επίσης σε ένα νέο σχέδιο που θα ανακοινωθεί για δικαιούχους ΕΕΕ, που θα περιλαμβάνει 4 μήνες πρακτική εξάσκηση σε εταιρείες χωρίς αποκοπή του ΕΕΕ και στη συνέχεια οκτώ μήνες υποχρεωτική εργδότηση με επιδότηση του κόστους του μισθού κατά 60%. Όπως είπε η σκέψη είναι αντί να βγουν ξανά τα σχέδια της ΑΝΑΔ να υπάρξει εστίαση στους δικαιούχους ΕΕΕ, ώστε να δοθούν κίνητρα για εργοδότηση αυτών των ανθρώπων. Τα σχέδια αυτά, είπε, χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά ταμεία. Είπε επίσης ότι είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης σχέδια για εργοδότηση ατόμων με αναπηρίες.

Ανέφερε επίσης ότι η προσπάθεια του Υπουργείου είναι να ενεργοποιηθούν έγκαιρα αυτά τα άτομα με έναν αξιοπρεπή μισθό και ότι το Υπουργείο δεν θα δεχτεί να φύγουν άτομα από το ΕΕΕ με μισθό 400 ή 500 ευρώ. Σημείωσε επίσης ότι η κάθε περίπτωση εξετάζεται με τα δικά της δεδομένα.

Αναφέρθηκε επίσης σε σκέψεις που γίνονται ώστε να ενεργοποιηθούν λήπτες ΕΕΕ που μπορεί να είναι κτίστες, υδραυλικοί, αρχιτέκτονες ή να έχουν κάποια αντίστοιχη κατάρτιση ώστε να επιδιορθωθούν σπίτια που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Σημείωσε ωστόσο ότι η μελέτη αυτή γίνεται με πολύ φειδώ ώστε να μην φτάσουν στο σημείο να υπάρχει καταναγκαστική εργασία για αυτούς που βοηθά το κράτος.

Είπε επίσης ότι έχει υλοποιηθεί η δεύτερη φάση που αφορά την αξιολόγηση της παροχής φροντίδας επιπρόσθετα από το ποσό που λαμβάνουν ως ΕΕΕ. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Υπουργός από τα περίπου 5300 αιτήματα, έχουν εγκριθεί 3112 και έχουν απορριφθεί ή αποσυρθεί μέχρι στιγμής 1713. Παράλληλα υπάρχουν περίπου 66 νέες αιτήσεις αυτό το μήνα, ενώ αυτή της στιγμή υπάρχουν 216 αιτήσεις στη διαδικασία απόσυρσης. Ανέφερε επίσης ότι μέχρι στιγμής υπήρξαν μόνο 15 ενστάσεις για θέματα παροχής φροντίδας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή