Συμβατή με κοινοτικό Δίκαιο η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Το κυπριακό σχέδιο για τη στήριξη ιδιωτών, νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή δανείων είναι σύμφωνο με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, αποφάνθηκε την Τρίτη (28 Ιουνίου) η Κομισιόν.

Η επιχορήγηση γίνεται μέσω της Τράπεζας Κύπρου έναντι εξασφάλισης της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών και η ενίσχυση δεν χρειάζεται να επιστραφεί. Το μέγιστο ποσό των είναι 10,000 € ανά έτος και δανειολήπτη για 3 έτη και με συνολικό προϋπολογισμό 2 εκ. ευρώ ετησίως. Καθώς το ποσό είναι μικρό για να αποτελεί στρέβλωση του ανταγωνισμού, η Κομισιόν αποφαίνεται ότι είναι εντάξει να δίνεται και σε μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις.

Η Κομισιόν εξέτασε επίσης κατά πόσον το μέτρο θα μπορούσε να παρέχει πλεονέκτημα στις τράπεζες που πληρώνουν τις επιδοτήσεις και διαπίστωσε ότι το καθεστώς επιδότησης αυξάνει το ποσό της επιστροφής που οι τράπεζες λαμβάνουν από μη - εξυπηρετούμενα δάνεια, πράγμα που παρέχει ένα έμμεσο πλεονέκτημα στις τράπεζες και ως εκ τούτου αποτελεί κρατική ενίσχυση.

Ωστόσο, η Κομισιόν εκτιμά ότι το μέτρο δεν θα δημιουργήσει αδικαιολόγητες στρεβλώσεις του ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών. Διαπίστωσε δε, ότι το σύστημα ήταν καλά στοχευμένο, περιορισμένο σε χρόνο και έκταση και ότι η έμμεση ενίσχυση προς τις τράπεζες ήταν περιορισμένη σε ό,τι είναι αναγκαίο για την επίτευξη του στόχου της, δηλαδή να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι οφειλέτες χάνουν το σπίτι στο οποίο ζουν.

Δεδομένου, τέλος, ότι όλοι οι δανειστές ενυπόθηκων δανείων είναι σε θέση να συμμετάσχουν στο καθεστώς, η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σύστημα είναι συμβατό με τους κανόνες της ΕΕ .

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο