Αποσύρονται οι κανονισμοί για το νέο σύστημα αξιολόγησης

Αποσύρονται από την κυβέρνηση οι κανονισμοί για την εισαγωγή νέου συστήματος αξιολόγησης της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων για σκοπούς ανέλιξης και οι οποίοι τέθηκαν ενώπιον της Βουλής. 

Την εν λόγω απόφαση γνωστοποίησε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, καθώς οι εν λόγω κανονισμοί κρίθηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα ως αντισυνταγματικοί.

Συγκεκριμένα σε επιστολή του προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο Κώστας Κληρίδης αναφέρεται στον κανονισμό που αφορά την εισαγωγή μέγιστης ποσόστωσης ως προς τη βαθμολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη διάταξη συγκρούεται με το άρθρο 28 του Συντάγματος και ως εκ τούτου κρίνεται «αυθαίρετη και αντισυνταγματική».

Ο Γενικός Εισαγγελέας σημειώνει στην επιστολή πως «παρόλο που είναι πράγματι γεγονός ότι η σχεδόν καθολική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων ως εξαίρετων ενδέχεται να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ως εκ τούτου χρήζει διόρθωσης, αυτή η διόρθωση μπορεί να επέλθει δια της αλλαγής της νοοτροπίας των αξιολογούντων προϊσταμένων, έτσι ώστε να επιφυλάσσουν την εξαίρετη βαθμολόγηση στους πραγματικά άξιους υπαλλήλους».

Κρατικό μισθολόγιο
Η επιτροπή Οικονομικών συζήτησε τη Δευτέρα 27 Ιουνίου το ένα από τα έξι νομοσχέδια που αφορούν τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, και συγκεκριμένα του νομοσχεδίου που αφορά το κρατικό μισθολόγιο.

Ο κ. Πετρίδης κατέστησε σαφές ενώπιον της Επιτροπής πως δεν αποτελεί πολιτική της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή μια δραστική μείωση του κρατικού μισθολογίου, είτε με μειώσεις είτε με παρατεταμένη παγοποίησή του.

Με το νομοσχέδιο αυτό προωθείται η εισαγωγή ενός μηχανισμού που διασφαλίζει τη διατήρηση του ύψους του κρατικού μισθολογίου σε «λογικά δημοσιονομικά πλαίσια» και αποτρέπει την αύξησή του μέσω της αλόγιστης πρόσληψης νέων υπαλλήλων.

Διασφαλίζει επίσης ότι σε περιόδους ύφεσης ή πολύ χαμηλής ανάπτυξης, η αύξηση των μισθών θα λαμβάνει υπόψη τα οικονομικά δεδομένα όπως αυτά εκφράζονται από τη μεταβολή του ονομαστικού ΑΕΠ.

Ο μηχανισμός αυτός θα διασφαλίζει ότι το ποσοστό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ θα καθορίζει το μέγιστο ποσοστό αύξησης του κρατικού μισθολογίου, συμπεριλαμβανομένων και νέων προσλήψεων.

Ο κ. Πετρίδης είπε πως η Κυβέρνηση έχει λάβει υπόψη στο σχεδιασμό της τις νέες ανάγκες που ενδεχομένως να προκύψουν στο δημόσιο, αποτρέποντας ταυτόχρονα τις μαζικές προσλήψεις.

Σημείωσε παράλληλα πως ένας τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι προσλήψεις είναι το διευρυμένο σύστημα εναλλαξιμότητας που υπάρχει τα τελευταία χρόνια, με τους εναλλάξιμους υπαλλήλους να αντιπροσωπεύουν αυτή τη στιγμή το 28% της δημόσιας υπηρεσίας, ενώ σημείωσε και ως σημαντικό για την κάλυψη των αναγκών του δημοσίου το καθεστώς αποσπάσεων που εφαρμόζεται το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί για τρία χρονιά με δυνατότητα ανανέωσης.

Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω είπε πως η μορφή με την οποία θα παρέχονται οι αυξήσεις είναι ακριβώς η ίδια μορφή με αυτή που ίσχυε πριν την παγοποίησή τους. «Δεν αλλάζουν και ένας από τους λόγους είναι για να μη δημιουργήσουμε νέες αναταράξεις» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, το κρατικό μισθολόγιο ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει μειωθεί σημαντικά. «Έγιναν μεγάλες περικοπές που έφεραν το δημοσιονομικό όφελος» είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια