Τροποποιητικοί κανονισμοί για οχήματα στην Επ. Συγκοινωνιών

Τροποποιητικούς κανονισμούς που αφορούν την δημοπράτηση ιδιωτικών αριθμών αυτοκινήτων, αλλαγή χρώματος πινακίδας οχήματος εκμισθούμενου άνευ οδηγού (ενοικίασης – Z) και αλλαγή χρώματος πινακίδας και γραμμάτων κυβερνητικών οχημάτων, συζήτησε την Πέμπτη (23 Ιουνίου) η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών και Έργων.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεώργιος Προκοπίου είπε ότι οι απόψεις για την αλλαγή χρώματος πινακίδας από πορτοκαλί σε λευκό και των γραμμάτων των κυβερνητικών οχημάτων ήταν θετικές.

Όσον αφορά την δημοπράτηση ιδιωτικών πινακίδων αυτοκινήτων και το χρώμα των πινακίδων οχημάτων Ζ από κόκκινο σε λευκό, ο κ. Προκοπίου είπε ότι υπήρχαν διιστάμενες απόψεις από τους Βουλευτές.

«Υπήρξαν πάρα πολλές ερωτήσεις, απορίες, διευκρινίσεις προς το αρμόδιο Υπουργείο, στην Γενική Εισαγγελία και στους υπόλοιπους αρμοδίους και η συζήτηση θα συνεχιστεί γιατί πρέπει να απαντηθούν πολλά από τα ερωτήματα που είχαν υποβληθεί», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την δημοπράτηση ιδιωτικών πινακίδων, ο κ. Προκοπίου είπε ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών τους ανέφερε ότι πάρα πολύς κόσμος ζήτησε είτε με επιστολές του είτε με προσωπική επικοινωνία να εγκριθεί αυτή η νέα κατάσταση όσον αφορά την δημοπράτηση ιδιωτικών πινακίδων.

Σε ερώτηση των αρμοδίων πόσα έσοδα έχουν έρθει από την προηγούμενη απόφαση που είχε παρθεί για τους αριθμούς, ο κ. Προκοπίου είπε ότι αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής ότι τα έσοδα στο κράτος ήταν 1,2 εκατομμύρια από το 2009 μέχρι σήμερα, γι` αυτό τους έφεραν αυτό τον τροποποιητικό κανονισμό για να μπορέσουν να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους από αυτούς τους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς που θα γίνουν για το όνομα το οποίο θα τοποθετείται στην πινακίδα οχήματος.

Όσον αφορά τις πινακίδες Ζ από κόκκινο σε λευκό, ο κ. Προκοπίου είπε ότι υπήρξαν διιστάμενες απόψεις υπέρ και κατά και μετά θα πάρει απόφαση η Επιτροπή όταν θα τους απαντήσουν τα ερωτήματα που έθεσαν.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος, σε δηλώσεις του είπε ότι ο ΔΗΣΥ αντικρίζει θετικά τους τροποποιητικούς κανονισμούς τους οποίους έχει καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων το αρμόδιο Υπουργείο.

«Θεωρούμε ότι ήταν αιτήματα αρκετών χρόνων τα οποία έχριζαν επίλυσης και διευθέτησης. Δεν μας βρίσκει αντίθετους ο τροποποιητικός κανονισμός για την δημοπράτηση ιδιωτικών αριθμών αυτοκινήτων. Κάποια τεχνικά θέματα όσον αφορά το μέγεθος των γραμμάτων της πινακίδας και όλα αυτά είναι θέματα που θα συζητηθούν στις επόμενες συνεδρίες της Επιτροπής Συγκοινωνιών. Τασσόμαστε υπέρ της αλλαγής χρώματος πινακίδας οχήματος όσον αφορά τα Ζ σε λευκό, όπως επίσης και για αλλαγή στο χρώμα πινακίδας των κυβερνητικών οχημάτων. Είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Κάποια τεχνικά θέματα θα συζητηθούν τις επόμενες συνεδρίες και θεωρούμε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι σύντομα αυτό το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας, αν είναι δυνατό και πριν τις θερινές διακοπές, ούτως ώστε να ψηφιστεί», συμπλήρωσε.

Ο κ. Δίπλαρος ανέφερε ότι εκείνο το οποίο τους έχει λεχθεί από το Τμήμα Οδικων Μεταφορών είναι ότι αν και εφόσον ψηφιστεί θα χρειαστεί ένας αρκετά μεγάλος χρόνος περίπου έξι μήνες, ίσως αρχές του 2017 ή το πρώτο τρίμηνο του 2017, να μπει σε εφαρμογή ο συγκεκριμένος νόμος, οι συγκεκριμένοι κανονισμοί.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάννης, στις δικές του δηλώσεις είπε ότι υπάρχουν τεχνικά θέματα, τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης, όπως το μέγεθος και το πλήθος των γραμμάτων και των αριθμών, ούτως ώστε να είναι ευανάγνωστα και ευδιάκριτα και πρόσθεσε ότι σημαντικότατο είναι το θέμα της αλλαγής στο χρώμα της πινακίδας των οχημάτων ενοικίασης από κόκκινο σε άσπρο.

«Εγείρονται θέματα ασφάλειας, πειρατείας, καθώς και θέματα πιθανής φοροδιαφυγής. Όσον αφορά τις πινακίδες των κυβερνητικών οχημάτων ο προηγούμενος κανονισμός, που προνοούσε να είναι χρώματος πορτοκαλί με μπλε γράμματα, δεν εφαρμόστηκε ποτέ, άρα δεν υπάρχει καμιά τροποποίηση. Ως ΑΚΕΛ έχουμε έντονες επιφυλάξεις τόσο για τις προσωπικές πινακίδες, όσο και για την αλλαγή χρώματος στις πινακίδες των οχημάτων ενοικιάσεως. Αναμένουμε διευκρινήσεις από τα αρμόδια τμήματα και αλλαγές στους προτεινόμενους κανονισμούς, για να προβούμε και στην τελική μας απόφαση», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο