Αναστασιάδης: Να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις

Στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), μεταφέροντας «μήνυμα αισιόδοξο» για την οικονομία, «αλλά ταυτόχρονα και ένα μήνυμα που πόρρω απέχει από τον εφησυχασμό».

Σε χαιρετισμό τον οποίο διάβασε εκ μέρους του ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως η μεταρρυθμιστική προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής.

«Πρέπει να εμπνεύσουμε ένα νέο δυναμισμό στη δημόσια μας υπηρεσία, να δημιουργήσουμε προοπτικές για το ικανό μας προσωπικό και να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Προς το σκοπό αυτό, ετοιμάστηκαν και βρίσκονται ενώπιον της Βουλής σειρά νομοσχεδίων που αφορούν μεταρρυθμίσεις στα θέματα διαχείρισης και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Υπηρεσίας» είπε ο Πρόεδρος, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο για το κρατικό μισθολόγιο, για πρώτη φορά εισάγεται μηχανισμός που συνδέει το κόστος του κρατικού μισθολογίου με την ανάπτυξη της οικονομίας.

«Απευθύνω έκκληση στη Βουλή να ολοκληρώσει τις διαδικασίες εξέτασης των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων και να δώσει την στήριξη της σε αυτές τις αλλαγές που θα συμβάλουν στη δημιουργία μιας πιο παραγωγικής και λειτουργικής Δημόσιας Υπηρεσίας» είπε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στα επόμενα βήματα του μεταρρυθμιστικού προγράμματος περιλαμβάνεται η απλοποίηση των διαδικασιών για αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων, ο νέος αναπτυξιακός Νόμος που θα εμπεριέχει μια διαδικασία ταχείας αδειοδότησης των στρατηγικών επενδύσεων και το νέο κανονιστικό και θεσμικό πλαίσιο για τον τουρισμό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ειδική αναφορά στον τομέα των επιχειρηματικών υπηρεσιών. Πρόκειται, όπως ανέφερε, για ένα στρατηγικής σημασίας τομέα από άποψης συνεισφοράς στο εθνικό προϊόν και στην απασχόληση, του οποίου η προοπτική επηρεάζεται άμεσα από τις διεθνείς εξελίξεις περιλαμβανομένων των ευρωπαϊκών και διεθνών δεσμεύσεων με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της ενίσχυσης της διαφάνειας.

«Αναγνωρίζοντας το σημαντικό αυτό ρόλο το τομέα αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε πρόσφατα στη σύσταση Ad Hoc Ειδικής Επιτροπής, υπό τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Χρίστο Μαυρέλη και με συμμετοχή τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, με όρους εντολής την αξιολόγηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, την αποτύπωση και καταγραφή των στρεβλώσεων και την υποβολή, εντός έξη μηνών, προτάσεων και εισηγήσεων για περαιτέρω βελτίωση, εκσυγχρονισμό και προσαρμογή του τομέα» είπε ο Πρόεδρος.

Στην ομιλία του ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις «δύσκολες αποφάσεις» που χρειάστηκε να ληφθούν για τη διάσωση της οικονομίας. Σημείωσε στη συνέχεια πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, το πρώτο τρίμηνο του 2016 η ανάπτυξη στην Κύπρο κινείται με ρυθμό 2,7% που είναι ένας από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη.

«Αυτή η πορεία ανάκαμψης μας έχει επιτρέψει να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα στήριξης, έχει συμβάλει στην έναρξη της αποκλιμάκωσης της ανεργίας και μας επιτρέπει πλέον να προγραμματίζουμε και να προωθήσουμε κινήσεις σταδιακής και λελογισμένης ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών που είχαν επιβληθεί τα προηγούμενα χρόνια», είπε ο Πρόεδρος.

Επεσήμανε δε πως τα μέτρα των φορολογικών ελαφρύνσεων που εξαγγέλλονται γίνονται πάντοτε χωρίς να ανατρέπεται η λογική για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στο υπουργικό Συμβούλιο με την επικύρωση του Δημοσιονομικού Πλαισίου για τα έτη 2017-2019.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος είπε επίσης πως θεωρεί ως επίτευγμα άξιο ξεχωριστής μνείας «το γεγονός πως όχι μόνο επαναφέραμε την ανάπτυξη στον τόπο, αλλά το κάναμε με το μικρότερο δυνατόν κοινωνικό κόστος».

«Η κρίση μας δίδαξε πως πρέπει πάντοτε να θέτουμε τον πήχη πιο ψηλά και να στοχεύσουμε σε μία ακόμη πιο παραγωγική και ανταγωνιστική οικονομία. Πρέπει λοιπόν να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να απαλλάξουμε την χώρα μας από την γραφειοκρατία, τις στρεβλώσεις και βαρίδια και να την καταστήσουμε ακόμη πιο ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις» σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

 

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους