Ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου η δημοσιονομική έκθεση

Η δημοσιονομική έκθεση 2015 παρουσιάστηκε την Τρίτη (21 Ιουνίου) ενώπιον της νέας Επιτροπής Ελέγχου με τους Βουλευτές να σχολιάζουν τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον τους.

Στις δικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι χρωστούμε 26,5 δισ. ευρώ. Για ένα χρόνο τόκους, πρόσθεσε, πληρώσαμε μόνο τόκους για ένα χρόνο 545 εκατ. ευρώ.

Σ` αυτά, συνέχισε, «περιλαμβάνονται και τα €7,7 δισ. των κοινωνικών ασφαλίσεων που αυτό το κράτος πήρε από τις εισφορές του απλού πολίτη `δανεικά και αγύριστα`».

Όπως είπε, «αυτό το κράτος πρέπει να βρει ένα τρόπο τα λεφτά των κοινωνικών ασφαλίσεων να επιστραφούν». Εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τη βιωσιμότητα του ταμείου σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες.

Το άλλο στοιχείο που εντόπισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ότι στο 2015 η Κύπρος έδωσε €210 εκ. στην ΕΕ και έλαβε πίσω €90.

Άλλο αξιοπερίεργο σύμφωνα με τον ίδιο είναι το ποσό των €22 εκ. που διατέθηκε από το κράτος για ενοίκια. Είναι, όπως ανέφερε ένα θέμα που θα το εξετάσει περαιτέρω η Επιτροπή.

«Παρά τα πολλαπλά και πολυεπίπεδα προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση, ο δημοσιονομικός έλεγχος και η διαχείριση των εσόδων και δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού έχει ως βασικό στόχο την ενδυνάμωση της εισπραξιμότητας των καθυστερημένων του κράτους αλλά και τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών και επιχορηγήσεων», ανέφερε στις δικές της δηλώσεις η Βουλευτής ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου.

Την ίδια ώρα κληθείσα να σχολιάσει δηλώσεις της Βουλευτή ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις Ειρήνης Χαραλαμπίδου για μειώσεις σε κονδύλια κοινωνικών παροχών είπε ότι «αν και δεν έχω ακούσει ακόμη τις δηλώσεις, ωστόσο είναι φρόνιμο αυτή τη στιγμή να μην παίρνουμε μεμονωμένα κάποιες πτυχές ή κάποιους τομείς της δημοσιονομικής έκθεσης αλλά να δούμε σε γενικότερο πλαίσιο όλη την έκθεση».

Εξάλλου, πρόσθεσε, οι αριθμοί είναι ξεκάθαροι άρα θα μπορούμε στη συνέχεια να προβούμε σε περαιτέρω αναλύσεις.
Στις δηλώσεις της κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι «οι πραγματικές δαπάνες για κοινωνικές παροχές το 2015 ήταν €820 εκ., €80 εκ. δηλαδή λιγότερα από τον εγκεκριμένο κονδύλι στον προϋπολογισμό που ήταν €900 εκ.», προσθέτοντας ότι «παρουσιάζεται μια περαιτέρω αποκοπή στις πραγματικές δαπάνες από την Κυβέρνηση».

Εντοπίσαμε, συνέχισε, «ότι στην υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών παρέμεινε το 2015 και έφτασε μόλις στο 74% των εγκεκριμένων δαπανών το συνολικό ποσό της πραγματικής δαπάνης». Ενώ, είπε, «παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με το 2014, σ` αυτή την δαπάνη συμπεριέλαβαν €175 εκ. για την στήριξη της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας». Αυτό, σύμφωνα με την ίδια, «σημαίνει ότι οι πραγματικές επενδυτικές δαπάνες είναι μειωμένες σε σχέση με το 2014 και δεν ξεπερνούν τα 300 εκ. σε σχέση με €340 εκ. που ήταν το 2014.

Επίσης υπάρχει σημαντική διαφορά σε σχέση με το εγκεκριμένο κονδύλι για επενδυτικές που δραστηριότητες που έφτανε τα €589 εκ., ανέφερε η Βουλευτής ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις.

Την ίδια ώρα ανέφερε ότι ξεχωρίζει η συνεχής αύξηση στη δαπάνη για την αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι η συνολική δαπάνη για το 2015 ήταν €61,4 εκ. σε σχέση με €53 εκ. για το 2014 και με δεδομένο ότι οι υπόλοιπες λειτουργικές δαπάνες παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με το 2014.

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε επίσης ότι στις δαπάνες υγείας συνεχίζεται η μείωση των προηγούμενων ετών η συνολική δαπάνη για το 2015 έφτασε τα €488 εκ. σε σύγκριση με €501 εκ. για το 2014 και 582 εκ. για το 2013. Σχολίασε επίσης τη μη συμπερίληψη πρόνοιας για την αυτονόμηση των νοσοκομείων εκφράζοντας τη θέση ότι τα ποσά που υπάρχουν στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας από τις εισφορές των δημόσιων υπαλλήλων δεν είναι ικανοποιητικά.

Εξάλλου, ανέφερε ακόμη ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ έχει εγγράψει θέμα για τις πρόνοιες του συμβολαίου με τον ιδιώτη επενδυτή στο Λιμάνι Λεμεσού και συγκεκριμένα το πλαφόν που τίθεται στις εμπορικές δραστηριότητες του Λιμανιού Λάρνακας.

Σύμφωνα με την ίδια οι επιπτώσεις θα είναι αλυσιδωτές στην ανάπτυξη της πόλης στην αγορά εργασίας αλλά και θα υπάρξει και υποβάθμιση του λιμανιού.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Δημοσιοποίηση χορηγιών και κατά χάριν δωρεών του κράτους για το 2023
Ανήλθε στα €0,98 δις και αυξήθηκε κατά €80 εκατ. το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού