Γίνονται έλεγχοι για έγγραφα του Παναμά

Οι αρμόδιες εποπτικές Αρχές διενεργούν ελέγχους για τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα που συνδέονται με τα έγγραφα του Παναμά, με την αρμόδια Συμβουλευτική Αρχή Εποπτικών Αρχών να έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο συνεδρίες για σκοπούς συντονισμού, όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών. Η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα με τους Βουλευτές να κάνουν λόγο για την ανάγκη τήρησης χρονοδιαγράμματος για ολοκλήρωση του έργου των αρμοδίων.

Η επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ Έυα Ρωσσίδου Παπακυριακού ανέφερε στους Βουλευτές ότι η Συμβουλευτική Αρχή πραγματοποίησε συνεδρίες στις 18 Απριλίου και 12 Μαΐου κατά τη διάρκεια των οποίων διευκρινίστηκαν οι δράσεις της κάθε εποπτικής Αρχής. Η ίδια η ΜΟΚΑΣ, όπως είπε, διερευνά το δικό της σύστημα για να εντοπιστεί κατά πόσο υπάρχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν απασχολήσει τη Μονάδα στο παρελθόν.

Την ίδια ώρα ενημέρωσε τους Βουλευτές ότι η EUROPOL προχωρεί σε δική της αξιολόγηση των πληροφοριών που έχουν δημοσιοποιηθεί και σε περίπτωση που εξευρεθεί κάτι για κάποιο κράτος μέλος θα προχωρήσει σε σχετική αναφορά.

Από την πλευρά του ο Έφορος Φορολογίας Γιάννης Τσαγγάρης ανέφερε ότι όντως έχουν εξευρεθεί 6.374 φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία συνδέονται με κάποιο τρόπο με την Κύπρο και ότι το Τμήμα επεξεργάζεται τα δεδομένα. Ενώπιον της Επιτροπής λέχθηκε επίσης ότι η νομοθεσία έχει τροποποιηθεί και ενισχυθεί σημαντικά από το τέλος του 2012.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου επανέλαβε ότι μετά από εγκύκλιο που έστειλε στους εποπτευόμενους προέκυψε ότι από τους 413 οι 63 έχουν ή είχαν επιχειρηματική σχέση με το γνωστό δικηγορικό γραφείο του Παναμά Μοσάκ Φονσέκα. Την ίδια ώρα διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή διενεργεί τους δικούς της ελέγχους.

Η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών είπε ότι οι τράπεζες λαμβάνουν όλα τα δέοντα μέτρα και ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει εκδώσει δύο εγκυκλίους στις 11 Απριλίου και στις 13 Μαΐου για το θέμα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων