Στην θεσμών το θέμα των «Panama Papers»

Το θέμα των γνωστών "Εγγράφων του Παναμά" (“Panama Papers”) θα τεθεί ενώπιον της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών.

Η Επιτροπή θα συζητήσει το θέμα υπό τον τίτλο “Ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως για τις αποκαλύψεις και έρευνες που διεξάγονται από τις αρμόδιες αρχές όσον αφορά offshore εταιρείες, βάσει των περίφημων εγγράφων «Panama Papers», και πιθανή φοροδιαφυγή τους, έπειτα από πρόταση του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργου Περδίκη.

Στη συνεδρία κλήθηκαν να παραστούν, μεταξύ άλλων, ο Έφορος Φορολογίας, ο Έφορος Εταιρειών και Επίσημος Παραλήπτης, η Προϊσταμένη της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) και εκπρόσωποι των Υπουργείων Οικονομικών, Ενέργειας και Εξωτερικών.

Όπως είχε δηλώσει στην προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, θα αρχίσει η εξέταση σταδιακά θεμάτων που αφορούν τη δυσλειτουργία του κράτους και των θεσμών, προσθέτοντας ότι τίποτε από το εξαιρετικό έργο που έκανε η Επιτροπή, υπό την προηγούμενη της σύνθεση, δεν θα χαθεί, αλλά θα συνεχιστεί.

Εξάλλου, στις 13.00, η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα τοποθετηθεί σε σχέση με τις τροποποιήσεις επί του νομοσχεδίου για ληξιπρόθεσμες εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπως αυτές αποστάλησαν από το Υπουργείο Εργασίας, και θα ακολουθήσει  συζήτηση του θέματος για το διορισμό Μη Εκτελεστικών Ανεξάρτητων Μελών της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας. Για το δεύτερο θέμα κλήθηκε να παραστεί στη συνεδρία ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.

Εξάλλου, θα συνεχιστεί η συζήτηση των κυβερνητικών νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας που αφορούν, μεταξύ άλλων, το σύστημα αξιολόγησης δημόσιων υπαλλήλων και για την αξιολόγηση υποψηφίων για προαγωγή και για διορισμό στη δημόσια υπηρεσία.

Θα συζητηθεί επίσης το νομοσχέδιο που εισαγάγει μηχανισμό που να διασφαλίζει το ύψος του κρατικού μισθολογίου σε λογικά δημοσιονομικά πλαίσια (προσαυξήσεις, τιμαριθμική αναπροσαρμογή και γενικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων των αξιωματούχων της κρατικής υπηρεσίας).

Επιπλέον, η Επιτροπή Οικονομικών θα συζητήσει και την τροποποίηση του περί Απόσπασης Υπαλλήλων της Δημόσιας Υπηρεσίας και των Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου νόμου του 2015, ο οποίος θα ρυθμίζει θέματα που αφορούν την κινητικότητα υπαλλήλων μεταξύ της δημόσιας υπηρεσίας και των οργανισμών δημοσίου δικαίου, καθώς και το νομοσχέδιο για την αστική ευθύνη δημοσίων υπαλλήλων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές