Μείωση στο ωριαίο κόστος εργασίας

To ωριαίο κόστος εργασίας μειώθηκε στην Κύπρο κατά -0,3% στο 1ο τρίμηνο του 2016, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Τα εποχικά προσαρμοσμένα δεδομένα δείχνουν μάλιστα μια ακόμα μεγαλύτερη πτώση κατά -1,3%. Η Κύπρος ήταν μία από τις δύο μόνο χώρες της ΕΕ όπου το κόστος εργασίας μειώθηκε. Η άλλη είναι η Ιταλία. Συγκεκριμένα στην Κύπρο η μεγαλύτερη μείωση κατεγράφη στον βιομηχανικό κλάδο με  -3,1 % , αλλά στην πραγματικότητα το κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 0,3 % στις κατασκευές και 0,7 % στον τομέα των υπηρεσιών.

Σε γενικές γραμμές, το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 1,7 % τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ  κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 , σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους . Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 , το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 1,3 % και 2,0 % αντίστοιχα .

Οι δύο κύριες συνιστώσες του κόστους εργασίας είναι οι μισθοί και ημερομίσθια και το μη μισθολογικό κόστος . Στη ζώνη του ευρώ , οι μισθοί και ημερομίσθια ανά ώρα εργασίας αυξήθηκαν κατά 1,8 % και το συστατικό του μη μισθολογικού κατά 1,5 % , κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους . Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 , οι ετήσιες μεταβολές ήταν + 1,5% και + 0,7 % αντίστοιχα . Στην ΕΕ, ωρομισθία και οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 1,7 % και το συστατικό του μη μισθολογικού κατά 1,6 % για το πρώτο τρίμηνο του 2016. Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 , οι ετήσιες μεταβολές ήταν + 2,1% και + 1,3 % αντίστοιχα.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους , το ωριαίο κόστος εργασίας στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά 2,0 % στη βιομηχανία , κατά 1,4 % στον τομέα των κατασκευών , κατά 1,7 % στον τομέα των υπηρεσιών και κατά 1,6 % στην λεγόμενη μη επιχειρηματική οικονομία . Στην ΕΕ , το κόστος εργασίας ανά ώρα αυξήθηκε κατά 1,9 % στη βιομηχανία , κατά 2,6 % στον τομέα των κατασκευών , κατά 1,6 % στον τομέα των υπηρεσιών και κατά 1,5 % στην  μη επιχειρηματική οικονομία .

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 , οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις του ωριαίου κόστους εργασίας για το σύνολο της οικονομίας καταγράφηκαν στη Ρουμανία ( + 10,4 % ) , Βουλγαρία ( + 7,7 % ) , την Εσθονία ( + 6,9 % ) , στη Λιθουανία ( + 6,1 % ) και Λετονία ( + 4,7 % ).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες