Στο 0% το αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας

Η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας σε ενημερωτικό υπόμνημα προς τον πρόεδρο της Βουλής ενημερώνει το νομοθετικό σώμα ότι για την περίοδο από 1η Ιουλίου μέχρι 30η Σεπτεμβρίου 2016 έχει καθορίσει το ποσοστό του αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας στο 0%.

 

Στο υπόμνημα διευκρινίζεται ότι ο στόχος του αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας είναι να συμβάλει στην αντιμετώπιση της προκυκλικότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η οποία τείνει να μεγεθύνει τις διακυμάνσεις των ανόδων και των μειώσεων του οικονομικού κύκλου της πραγματικής οικονομίας.

Επεξηγείται επίσης ότι σε περιόδους οικονομικής άνθισης, στις οποίες τα πιστωτικά ιδρύματα αυξάνουν την παροχή πιστώσεων και κατά συνέπεια ο κυκλικός συστημικός κίνδυνος στα πιστωτικά ιδρύματα κρίνεται μεγαλύτερος, πρέπει να αυξάνονται τα κεφάλαια των πιστωτικών ιδρυμάτων με τη δημιουργία αποθεμάτων ασφαλείας.

Αναφέρεται επίσης ότι τα αποθέματα ασφαλείας ενισχύουν την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα σε ενδεχόμενη καθοδική φάση του χρηματοοικονομικού κύκλου και σε περιόδους ακραίων καταστάσεων, κατά τις οποίες σημειώνονταν ζημιές.

Η διοικητής αναφέρει ακόμα πως λόγω του γεγονότος ότι διανύουμε περίοδο χαμηλής οικονομικής δραστηριότητας, μέσω της μεθοδολογίας υπολογισμού του αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, το αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα για το τρίτο τρίμηνο του 2016 υπολογίστηκε στο 0%.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα