Δημητριάδης: Εντός Ιουλίου προσφορά για Βερεγγάρια

Εντός Ιουλίου θα προκηρυχθεί προσφορά για την περιοχή Βερεγγάρια, στα Πολεμίδια, είπε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, σε δηλώσεις του την Πέμπτη (16 Ιουνίου).

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι το Βερεγγάρια είναι μια τεράστια περιοχή που είναι στα Πολεμίδια η οποία τους έχει παραδοθεί από τους Άγγλους εδώ και κάποια χρόνια.

«Εμείς σαν Κυβέρνηση προχωρούμε με το να προκηρύξουμε προσφορά εντός του Ιουλίου ώστε να καθαριστεί εκεί ο χώρος από τις εγκαταστάσεις που έχει και ειδικά από τους αμίαντους οι οποίοι είναι ζημιογόνοι για το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο το οποίο θα πάρει γύρω στα δύο με τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί διότι θα πρέπει να βγουν οι αμίαντοι και μετά να φύγουν από την Κύπρο. Επίσης, αυτό το έργο θα προκηρυχθεί τον Ιούλιο με σκοπό να ξεκινήσει εντός του 2016. Είναι ένα έργο το οποίο θα στοιχίσει γύρω στα 9 εκατομμύρια ευρώ και επίσης αυτή την στιγμή γίνονται επιτόπου καθαρισμοί της περιοχής εκεί από τα χόρτα και από τα δέντρα, ώστε να μην είναι επικίνδυνο εκεί για τους κατοίκους», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση πως θα αναπτυχθεί αυτή η περιοχή, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι είναι μια τεράστια περιοχή η οποία μπορεί να δώσει μια πολύ μεγάλη ώθηση στην περιοχή των Πολεμιδιών.

«Υπάρχουν ήδη αρκετοί οι οποίοι θα ενδιαφέρονταν να μετακινηθούν. Φυσικά, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή. Το πρώτο μεγάλο βήμα γίνεται τώρα, ο καθαρισμός της περιοχής και μετά θα μπορεί να αξιοποιηθεί για την ευημερία των κατοίκων εκεί και ολόκληρης της περιοχής», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν η περιοχή θα αξιοποιηθεί για βιομηχανικούς ή οικιστικούς σκοπούς, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι δεν θα είναι για βιομηχανικούς σκοπούς, αλλά θα είναι είτε για εμπορικούς, είτε για οικιστικούς σκοπούς.

«Δεν είναι χώρος που είναι για βιομηχανίες. Είναι ένας χώρος ο οποίος βρίσκεται δίπλα από οικιστική περιοχή. Θα έχει ένα τεράστιο όφελος για την Λεμεσό», ανέφερε.

Ανησυχίες για Λιμάνι Λάρνακας
Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα του Λιμανιού της Λάρνακας, ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι είναι γεγονός ότι όταν γίνεται ένα μεγάλο έργο πάντα υπάρχουν ανησυχίες.

«Φυσικά, εμάς δική μας δουλειά είναι να διαχειριστούμε αυτές τις ανησυχίες με τον καλύτερο τρόπο και έχοντας πάντα υπόψη το ευρύτερο καλό. Είναι γεγονός ότι το κύριο εμπορικό λιμάνι της Κύπρου, έχει οριοθετηθεί ότι θα είναι το Λιμάνι της Λεμεσού. Το Λιμάνι της Λάρνακας ο στόχος που είχε τεθεί από ολόκληρη την πόλη της Λάρνακας και από όλους φορείς ήταν να αναπτυχθεί κυρίως για τουριστικούς σκοπούς. Προχωρεί η μελέτη των εμπειρογνωμόνων στους οποίους έχουμε αναθέσει την μελέτη και σύντομα θα είμαστε σε θέση, να παρουσιάσουμε τα πρώτα αποτελέσματα στους φορείς της πόλης», πρόσθεσε.

Ο στόχος όλης αυτής της προσπάθειας, συνέχισε ο κ. Δημητριάδης, «είναι να κάνουμε ένα έργο το οποίο θα βοηθήσει στην ανάπτυξη ολόκληρης της Λάρνακας και θα είναι για το όφελος όλων των κατοίκων της πόλης».

Όπως είπε, αυτός είναι ο στόχος τους και αυτό σκοπεύουν να κάνουν.

«Υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις σχετικά με κάποιο όριο που είχε τεθεί για τον όγκο που θα εξυπηρετείται εκεί στο Λιμάνι της Λάρνακας. Ο όγκος έχει σχέση με τις σημερινές εργασίες και είχε μπει ούτως ώστε να δώσει κάποια προστασία σε αυτούς που ανέλαβαν το Λιμάνι της Λεμεσού,διότι τους έχουμε βάλει να κάνουν τεράστιες επενδύσεις εκεί, να μην κάνουν τις επενδύσεις μετά η Κυβέρνηση να μετατοπίσει δουλειά από το ένα Λιμάνι στο άλλο. Αυτές είναι πρακτικές που είναι συνήθεις στο εξωτερικό. Όμως όταν βάλαμε αυτό το όριο, είχαμε λάβει υπόψη φυσικά τον σημερινό όγκο που εξυπηρετεί το λιμάνι. Εμείς είμαστε σε διάλογο με όλους τους φορείς και όπως πάντα θα βρούμε τις πιο κατάλληλες λύσεις», συμπλήρωσε.

Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι είναι αποφασισμένοι να γίνει αυτό το έργο.

«Πρέπει να γίνει αυτό το έργο και εγώ απευθύνομαι σε όλους τους κατοίκους της Λάρνακας και γενικά όλης της Κύπρου. Οι πρώτες ενδείξεις που έχουμε πάρει από τους μελετητές είναι ενθαρρυντικές ότι μπορεί να γίνει κάτι εκεί το οποίο να είναι οικονομικά βιώσιμο. Φτάνει να ακολουθήσουμε σε μεγάλο βαθμό τις συμβουλές τους διότι προέρχονται και από την αγορά, δηλαδή από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Πιστεύω ότι αν καθίσουμε όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε τις σωστές λύσεις. Λύσεις οι οποίες θα λάβουν υπόψιν τις ανησυχίες που υπάρχουν, αλλά από την άλλη δεν θα σκοτώσουν ένα έργο που πραγματικά χρειάζεται η Λάρνακα», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων