Πρώτες στα παράπονα οι αερομεταφορές

Αυξητική τάση παρουσιάζουν τα παράπονα που κατατίθενται τα τελευταία χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή (ΕΚΚ) Κύπρου, ενώ τρεις στους πέντε καταναλωτές που διαμένουν στην Κύπρο εστιάζουν τα παράπονά τους στον τομέα των μεταφορών και ιδιαίτερα στις αερομεταφορές, κατά τη χρονιά που πέρασε.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο, λειτουργεί εξάλλου στην Κύπρο πλατφόρμα ηλεκτρονικής επίλυσης διαφορών για αγορές μέσω διαδικτύου, που προβλέπει την εξεύρεση λύσης εντός 30 ημερών.

Σύμφωνα με την Διευθύντρια του ΕΚΚ Κύπρου Έλενα Παπαχριστοφόρου, από το σύνολο των παραπόνων που κατέθεσαν το 2015 καταναλωτές από την Κύπρο, το 58% αφορούσε τις μεταφορές. Πρόσθεσε ότι βάσει των στοιχείων του ΕΚΚ, στις πλείστες των περιπτώσεων ο κόσμος παραπονιέται δικαίως, κυρίως λόγω των κενών που εμπεριέχει ο σχετικός Ευρωπαϊκός Κανονισμός, επιτρέποντας στις αεροπορικές εταιρείες να επικαλούνται συχνά «έκτακτες περιστάσεις» για θέματα καθυστερήσεων, άρνησης επιβίβασης ή αποσκευών.

Ο τομέας των μεταφορών - που πέραν των αερομεταφορών αφορά και ενοικιάσεις αυτοκινήτων - συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος των παραπόνων, τόσο των Κυπρίων, όσο και λοιπών Ευρωπαίων καταναλωτών, με 39%. «Για να υπάρχουν τόσα παράπονα, σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ελλείψεις, κάποια κενά» είπε η κ. Παπαχριστοφόρου, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στον Κανονισμό.

Βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας, ο καταναλωτής οφείλει να υποβάλει το παράπονό του πρώτα στην αεροπορική εταιρεία και ακολούθως να αποτεθεί στο ΕΚΚ για διαμεσολάβηση, εφόσον δεν ικανοποιηθεί.

Παρουσιάζοντας την Τετάρτη την Ετήσια Έκθεση του ΕΚΚ Κύπρου για το 2015, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, στο Σπίτι της ΕΕ στη στη Λευκωσία, η κ. Παπαχριστοφόρου είπε ότι τη χρονιά που πέρασε, το ΕΚΚ Κύπρου διερεύνησε 193 παράπονα, εκ των οποίων 116 υπεβλήθησαν από καταναλωτές που διαμένουν στην Κύπρο και 77 από καταναλωτές που διαμένουν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Επίσης χειρίστηκε 487 αιτήματα για παροχή πληροφόρησης. Σημειώνοντας την αυξητική τάση των παραπόνων, είπε ακόμη ότι το 2014 είχαν κατατεθεί 181 παράπονα και το 2013 συνολικά 154 παράπονα.

Τη δεύτερη θέση στα παράπονα των καταναλωτών από την Κύπρο καταλαμβάνουν για το 2015 τα εστιατόρια, ξενοδοχεία και οι υπηρεσίες διαμονής με 16%, ενώ στην τρίτη θέση, με 12%, κατατάσσονται τα παράπονα που δεν ταξινομούνται σε κάποια από τις υπάρχουσες κατηγορίες και αφορούν, ενδεικτικά, παράπονα για ιστοσελίδες γνωριμιών, φωτοβολταϊκά συστήματα αλλά και αγορές γλυπτών και αγαλμάτων.

Όσον αφορά τα παράπονα από καταναλωτές που διαμένουν σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία υποβλήθηκαν προς το ΕΚΚ Κύπρου, αυτά αφορούν διάφορα αγαθά και υπηρεσίες σε ποσοστό 40%, τις επικοινωνίες (εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ταχυδρομεία) κατά 23% και θέματα αναψυχής και κουλτούρας κατά 10%.

Το 38% των παραπόνων τη χρονιά που πέρασε αφορούσε το ίδιο το προϊόν ή την υπηρεσία, το 19% αφορούσε κυρίως αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και το 18% την παράδοση.

Τα παράπονα υποβλήθηκαν προς το ΕΚΚ κυρίως μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (39%), μέσω της ιστοσελίδας (37%) και μέσω τηλεφώνου (20%).

Από όσους αποτάθηκαν το 2015 στο ΕΚΚ, το 60% είχε αγοράσει το προϊόν ή την υπηρεσία ηλεκτρονικά, το 11% από κατάστημα και το 5% εξ αποστάσεως.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου