Σε δημόσιο χρέος και επενδύσεις στο εξωτερικό τα έσοδα ΦΑ

Για σκοπούς μείωσης του δημοσίου χρέους και απ` εκεί και ασφαλείς επενδύσεις στο εξωτερικό θα χρησιμοποιούνται τα μελλοντικά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες όπως προβλέπει το νομοσχέδιο και οι σχετικοί κανονισμοί για την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως δήλωσε, τη Δευτέρα (13 Ιουνίου), μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, «ουσιαστικά πρόκειται για το πλαίσιο διαχείρισης των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο».

Είχε προηγηθεί μια συστηματική εργασία, είχαμε δεχτεί συμβουλές από εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό και αυτό που προτείνουμε με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και τους κανονισμούς είναι ένα εξαιρετικά αξιόπιστο και διαφανές πλαίσιο για τη διαχείριση αυτών των σημαντικών μελλοντικών εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι με τη θέσπιση του Ταμείου καθιερώνονται διαδικασίες διαφάνειας, πολλαπλά επίπεδα ελέγχου αλλά και συγκεκριμένοι κανόνες για τη διαχείριση αυτών των εσόδων, εξηγώντας ότι βασικό χαρακτηριστικό αυτού του πλαισίου είναι πως τα έσοδα θα τυγχάνουν διαχείρισης για τις μελλοντικές γενιές μέσω της μείωσης από τη μια του δημοσίου χρέους και τη δημιουργία από την άλλη ενός επενδυτικού ταμείου το οποίο θα επιλέγει και θα πραγματοποιεί επενδύσεις εκτός Κύπρου σε πολύ ασφαλείς και αξιόπιστες επενδυτικές επιλογές.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προνοεί ότι σε περίπτωση που το δημόσιο χρέος υπερβαίνει το 80% του ΑΕΠ τότε ποσοστό μέχρι και 50% των ετήσιων εισροών θα χρησιμοποιείται για μείωση του δημοσίου χρέους ενώ σε περίπτωση που το επίπεδο του δημόσιου χρέους κυμαίνεται μεταξύ 60% (τιμή αναφοράς με βάση τη Συνθήκη της ΕΕ) και 80% του ΑΕΠ τότε ποσοστό μέχρι και 25% των ετήσιων εισροών θα χρησιμοποιείται για τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Ο Υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι η ενεργοποίηση της όλης διαδικασίας δεν θα γίνει αμέσως καθώς απέχουμε ακόμη κάποια χρόνια από την έναρξη της ροής εσόδων από το φυσικό αέριο, σημείωσε ωστόσο ότι το γεγονός ότι έγκαιρα το κράτος θεσπίζει ένα τέτοιο αξιόπιστο και διαφανές πλαίσιο, συμβάλλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την χώρα.

Σε ερώτηση αν το Ταμείο ενδέχεται να προικοδοτηθεί με τα έσοδα από το γ` γύρο αδειοδότησης, Ο κ, Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι μέχρι την έναρξη της σταθερής ροής εσόδων, το όποιο έσοδο θα αξιοποιείται αποκλειστικά για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί θα οδηγηθούν άμεσα στη Βουλή.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στελέχωση του Ταμείου, ο Υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως όταν δημιουργηθεί και συσταθεί ο οργανισμός, σε ένα κατοπινό διάστημα και αφού προηγουμένως συσσωρευθεί ένα ελάχιστο ποσό που να δικαιολογεί την ίδρυση του οργανισμού, αυτός ο οργανισμός θα πρέπει να στελεχωθεί με διαδικασίες που ο ίδιος ο οργανισμός θα καθορίσει.

«Και βεβαίως δεν πρόκειται να είναι στελέχωση με δημοσίους υπαλλήλους» πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση