Προώθηση των μεταρρυθμίσεων επιδιώκει ο ΥΠΟΙΚ

Δεν θα πρέπει να επιστρέψουμε στις πρακτικές του παρελθόντος σε ό,τι αφορά το κρατικό μισθολόγιο το οποίο αυξανόταν κατά 5-7% ετησίως χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών. Αυτό διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο. 

Καθώς η νέα Βουλή ανάβει μηχανές με την κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών να πιάνει και επίσημα δουλειά, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως θα πρέπει να προχωρήσουν τα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίες με πρώτιστο θέμα το κρατικό μισθολόγιο, το οποίο, όπως είπε, θα πρέπει να ακολουθεί την πορεία της οικονομίας και την πορεία αύξησης του ΑΕΠ. Δηλαδή, όταν υπάρχει οικονομική ανάπτυξη θα καταβάλλονται αυξήσεις ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα παραμένουν στάσιμοι.

Πολλαπλές συντάξεις
Κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων που λαμβάνουν πρώην δημόσιοι και κρατικοί αξιωματούχοι επιδιώκει το κράτος, με τον υπουργό Οικονομικών να χαιρετίζει την πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ που κατατέθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και σύμφωνα με την οποίαν θα καταβάλλεται μόνο μία σύνταξη, ενώ το ύψος της δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 50% του υψηλότατου μισθού που λάμβανε ο εν λόγω αξιωματούχος προτού συνταξιοδοτηθεί. 

Παράλληλα, όταν ένας συνταξιούχος διορίζεται σε κρατικό ή δημόσιο αξίωμα τότε η καταβολή της σύνταξης θα αναστέλλεται.

Φόρος Ακίνητης Ιδιοκτησίας
Πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις διακοπές του καλοκαιριού, το Υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί όπως ψηφιστεί το νομοσχέδιο για μείωση του συντελεστή φορολόγησης ακίνητης ιδιοκτησίας. Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα επωφεληθούν αρκετοί πολίτες, ενώ πρόσθεσε πως η φορολόγηση θα γίνει στη βάση των επικαιροποιημένων τιμών των ακινήτων του 2013.

Αυτονόμηση νοσηλευτηρίων
Στην οικονομική αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά ο Χάρης Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως θα παραμείνουν δημόσια, αλλά θα λειτουργούν ως αυτόνομοι οργανισμοί.  

Σε ό,τι αφορά την CYTA, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως υπάρχει ανάγκη για ουσιαστική αλλαγή, χωρίς ωστόσο να θέτει οποιαδήποτε χρονοδιαγράμματα

Δειτε Επισης

Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών