Ο Χ. Γεωργιάδης βάζει πίεση στη Βουλή

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης με επιστολή του ημερομηνίας 7 Ιουνίου και παραλαβής 8 Ιουνίου, προς τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, ζητά να εξεταστούν κατά προτεραιότητα από το νομοθετικό σώμα τα νομοσχέδια και κανονισμοί για το μισθολόγιο και τις προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία και τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας.

Η επιστολή θα τεθεί ενώπιον της πρώτης συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, την Τετάρτη, που όρισε έναρξη συνεδρίας στις 9.00.

Συγκεκριμένα, στον κατάλογο των νομοθετημάτων για τα οποία ζητά προτεραιότητα, ο κ. Γεωργιάδης περιλαμβάνονται:

α. Το νομοσχέδιο που εισαγάγει μηχανισμό που να διασφαλίζει το ύψος του κρατικού μισθολογίου σε βιώσιμα επίπεδα. Περί κρατικού μισθολογίου (προσαυξήσεις, τιμαριθμική αναπροσαρμογή και γενικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων των αξιωματούχων της κρατικής υπηρεσίας) νόμος του 2015.

β. Τα τρία νομοσχέδια εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την πλήρωση θέσεων στη δημόσια υπηρεσία με την εισαγωγή νέων διατάξεων για την αξιολόγηση και την επιλογή υποψηφίων για πλήρωση των ανελικτικών θέσεων στης δημόσιας υπηρεσίας με εισαγωγή νέας κατηγορίας θέσεων διατμηματικής προαγωγής με σκοπό την ενθάρρυνση της κινητικότητας.

1. Περί Δημόσιας Υπηρεσίας (τροποποιητικός) αρ. 2 νόμος του 2015

 2. Περί αξιολόγησης υποψηφίων για προαγωγή, διατμηματική προαγωγή, πρώτο διορισμό και προαγωγή στη δημόσια υπηρεσία νόμος του 2015

 3. Περί αξιολόγησης υποψηφίων για διορισμό στη δημόσια υπηρεσία, (τροποποιητικός) του 2015.

γ. Οι περί δημόσιας υπηρεσίας (αξιολόγηση υπαλλήλων) κανονισμοί του 2015, που όπως αναφέρεται στην επιστολή του Υπουργού Οικονομικών στοχεύουν στη εισαγωγή νέου συστήματος αξιολόγησης της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο συνδέεται με την ανέλιξη των υπαλλήλων σε θέσεις προαγωγής διατμηματικής προαγωγής. Στοχεύει επίσης στην ανάπτυξη και βελτίωση της απόδοσης των υπαλλήλων όλων των βαθμίδων.

δ. Το νομοσχέδιο με το οποίο επιδιώκεται η ρύθμιση της δυνατότητας κινητικότητας υπαλλήλων μεταξύ της δημόσιας υπηρεσίας και των ημικρατικών οργανισμών με σκοπό την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση τους. Περί απόσπασης υπαλλήλων της δημόσιας υπηρεσίας και οργανισμών δημοσίου δικαίου νόμο του 2015.

ε. Το νομοσχέδιο με το οποίο ενισχύονται οι υφιστάμενες διατάξεις για την αστική ευθύνη των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να καταστεί πρακτικότερη και αποτελεσματικότερη η εφαρμογή τους, Περί δημόσιας υπηρεσίας τροποποιητικός του 2015.

Στο κατάλογο ο Υπουργός Οικονομικών περιέλαβε τα πέντε νομοσχέδια για τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας.

1. Περί φορολογίας της ακίνητης ιδιοκτησίας νόμος του 2016

 2 Περί δήμων τροποποιητικός νόμος του 2015

 3. Περί κοινοτήτων τροποποιητικός νόμος του 2015

 4 Περί κτηματολογίου και χωρομετρικού τμήματος (τέλη και δικαιώματα) νόμος του 2016

 5. Περί Φόρου Πριστιθέμενης Αξίας (τροποποιητικός) νόμος του 2016

Τα πέντε νομοσχέδια, όπως αναφέρει ο Υπουργός Οικονομικών, αποτελούν μέρος της μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού του φορολογικού πλαισίου που διέπει την ακίνητη ιδιοκτησία ώστε να υπάρξει μείωση και να καταστεί δικαιότερη η κατανομή του φορολογικού βάρους, να υπάρξει συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να καθιερωθεί ένα απλοποιημένο και αναπτυξιακό σύστημα φορολογίας της ακίνητης περιουσίας.

Στο μεταξύ, οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές αρχίζουν δουλειά από την ερχόμενη εβδομάδα. Στην ιστοσελίδα της Βουλής αναρτήθηκαν για την προσεχή Τρίτη συνεδρίες τεσσάρων Επιτροπών.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών όρισε συνεδρία την Τετάρτη στις 9.00 για γνωριμία, προγραμματισμό και εξέταση της επιστολής του Υπουργού Οικονομικών.

 

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές