ΥΠΟΙΚ: Ήταν κυρίως κρίση εμπιστοσύνης η κυπριακή

Ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης μοιράστηκε την Πέμπτη (9 Ιουνίου την εμπειρία της εφαρμογής του προγράμματος της προσαρμογής κατά τη διάρκεια ενός εξειδικευμένου πάνελ στο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών, όταν κλήθηκε να αναφερθεί στα διδάγματα από το πρόγραμμα προσαρμογής των 3 χρόνων.

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι η κυπριακή κρίση ήταν κυρίως μια κρίση εμπιστοσύνης, η οποία οδήγησε σε ύφεση, φυγή κεφαλαίων και ανεργία.

"Μέσω του προγράμματος προσπαθήσαμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη», είπε ο Υπουργός. «Ήταν το μέσο, ​​δεν είναι ο αυτοσκοπός από μόνο του», είπε και απευθυνόμενος προς τον Marteen Verwey, επικεφαλής της ομάδας υποστήριξης μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν και πρώην μέλος της Τρόικας, είπε: «Marteen δεν το κάναμε για εσένα - το κάναμε για τις αγορές".

"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε έλλειμμα 5 και πλέον μονάδων μέσα σε ένα χρόνο, αποφεύγοντας τις αυξήσεις φόρων πράγμα που θα χτυπούσε τις επιχειρήσεις και τις οικογένειες. Αντί αυτού, επικεντρωθήκαμε στις περικοπές δαπανών, που τελικά τράβηξαν την οικονομία από την ύφεση", δήλωσε ο Χάρης Γεωργιάδης.

"Δεν μπορείς να ξεγελάσεις τις αγορές», τόνισε. «Υπάρχει καλός λόγος για την απώλεια της εμπιστοσύνης και υπάρχει καλός λόγος και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών. Τα πιο σημαντικά στοιχεία του προγράμματος είναι η ιδιοκτησία του προγράμματος και η υλοποίησή του. Αυτά είναι βασικά στοιχεία για την επιτυχία », κατέληξε ο Υπουργός.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους