Ντομπρόβσκις: Εφαρμόσατε με αποφασιστικότητα το πρόγραμμα

Η Κύπρος έχει εφαρμόσει το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής “με σαφή αποφασιστικότητα και με θετικά αποτελέσματα”, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, ύστερα από συνάντηση στη Λευκωσία με την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, την οποία ευχαρίστησε για την εργασία που επιτέλεσε και την αποφασιστικότητά της για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.

 

Ταυτόχρονα, ο κ. Ντομπρόβσκι εξέφρασε την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες της σε ορισμένους τομείς, όπως για παράδειγμα στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, ενώ τόνισε ότι η Επιτροπή είναι πρόθυμη να βοηθήσει και στη σύσταση του εθνικού συστήματος υγείας.

Όταν το πρόγραμμα πλησιάζει στο τέλος του, είναι σημαντικό να παραμείνουμε στην ίδια πορεία για να διασφαλιστεί ότι αυτές οι θετικές εξελίξεις που βλέπουμε τώρα στην κυπριακή οικονομία θα συνεχιστούν και ότι η βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη της Κύπρου και της οικονομία της είναι πιο ανθεκτική σε εξωτερικές μελλοντικές οικονομικές κρίσεις, επισήμανε.

Σε δηλώσεις, μετά τη συνάντηση τους στο Υπουργείο Εργασίας, η κ. Αιμιλιανίδου ευχαρίστησε τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής “για όλη τη στήριξη που έχουμε σε όλα τα θέματα, την τεχνική βοήθεια η οποία προσφέρεται – το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο” και πρόσθεσε ότι συζήτησαν θέματα που αφορούν τον κοινωνικό διάλογο, όπου στην Κύπρο έχουμε ένα σύστημα πολύ σημαντικό”.

Ένα σύστημα, στο πλαίσιο του οποίου ουσιαστικά με την τριμερή συνεργασία μπορούν να ανταλλαγούν απόψεις για όλα τα θέματα, επισήμανε.

Ανέφερε επίσης ότι ενημέρωσε τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση στην κοινωνική πολιτική και για την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος”, προσθέτοντας ότι “σε μια δύσκολη περίοδο για την Κυπριακή Δημοκρατία έχει αυξηθεί ο προϋπολογισμός για την κοινωνική πρόνοια κατά 50 εκατομμύρια έτσι ώστε σήμερα 47.000 πρόσωπα να στηρίζονται από το κράτος”.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του κυπριακού προγράμματος το οποίο θα λήξει αυτό το μήνα και του απολογισμού του προγράμματος, αλλά επίσης για να συζητηθούν κάποιες κατευθύνσεις για τη μελλοντική εργασία.

Ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε “το γεγονός ότι η Κύπρος έχει εφαρμόσει το πρόγραμμα με σαφή αποφασιστικότητα και με θετικά αποτελέσματα”.

Ανέφερε ότι η οικονομία γυρίζει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και “βλέπουμε ήδη ένα δεύτερο έτος οικονομικής ανάπτυξης”, που αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις μας.

Βλέπουμε την ανεργία να υποχωρεί και την κοινωνική ασφάλιση, τις κοινωνικές προκλήσεις να αντιμετωπίζονται στην Κύπρο, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι στη διάρκεια του προγράμματος, μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις έχουν υλοποιηθεί στην αγορά εργασίας, όπως είναι οι μηχανισμοί καθορισμού των μισθών, η εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος το οποίο είναι σημαντικό, επίσης, για τη στήριξη ατόμων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια, και μια σειρά από άλλα μέτρα.

Ευχαρίστησε την Υπουργό για την εργασία που επιτέλεσε και την αποφασιστικότητά της για την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων.

Ανέφερε επίσης ότι συζήτησαν και την τεχνική βοήθεια που προσφέρει η ΕΕ στην Κύπρο και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για στήριξη των υπηρεσιών.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες της σε ορισμένους τομείς όσον αφορά την κοινωνική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης για παράδειγμα της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας.

Πρόσθεσε ότι ένας άλλος τομέα πολιτικής στον οποίο θέλει να αναφερθεί και δεν αφορά άμεσα το Υπουργείο Εργασίας, αλλά αποτελεί μεταρρύθμιση, είναι η σύσταση του εθνικού συστήματος υγείας για το οποίο η Επιτροπή είναι πρόθυμη να παράσχει βοήθεια.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους