Εμπορικές σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ αξίας $1 δισ.

Μεγάλες προοπτικές συνεργασίας με το Ισραήλ βλέπουν επιχειρηματικοί φορείς του νησιού καθώς το ΑΕΠ του Ισραήλ αυξήθηκε κατά 109% σε μια δεκαετία. Μετά τις τριμερείς συμφωνίες στον ενεργειακό κλάδο, η συνεργασία των δύο χωρών έχει αναθερμανθεί τόσο σε επίπεδο εμπορίου όσο και τουρισμού. Ήδη, οι πρόσφατες συμφωνίες που υπογράφηκαν στην άμυνα, αλλά και η συνεργασία των Επιμελητηρίων Λεμεσού- Τελ Αβίβ είναι απαρχή μιας ενισχυμένης διμερούς συνεργασίας.

Εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το Επιμελητήριο του Τελ Αβίβ κατά την τελετή υπογραφής του πρωτόκολλου συνεργασίας με το ΕΒΕΛ, οι εξαγωγές από το Ισραήλ προς την Κύπρο ανήλθαν το 2015 σε 438 εκατ. δολάρια (402 εκατ. ευρώ), ενώ οι εισαγωγές από την Κύπρο στο Ισραήλ ανήλθαν σε 349 εκατ. δολάρια (321 εκατ. ευρώ). Συνολικά, οι διμερείς εμπορικές σχέσεις κατά το 2015 κοστολογούνται στα 787 εκατ. δολάρια (723 εκατ. ευρώ).  Το 2012 ήταν ισοζυγισμένη χρονιά καθώς οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών (τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές) ήταν σε ψηλά επίπεδα (905-965 εκατ. δολάρια). Το 2015 μάλλον ήταν κακή χρονιά, γεγονός που θέλουν να ανατρέψουν οι επιχειρηματίες.  

Εισαγωγές και εξαγωγές

Το Ισραήλ έχει στενούς δεσμούς με τις ΗΠΑ. Το Ισραήλ εισάγει κυρίως από Ευρώπη (49%), ΗΠΑ (13%) κι Ασία (25%). Κύρια εισαγωγικά προϊόντα είναι: 24% μηχανήματα και ηλεκτρικές συσκευές, 13% ορυκτά προιόντα, 11% διαμάντια, 10% χημικά, 9% οχήματα και εξοπλισμός μεταφορών, 6% μέταλλα, 4% κλωστοϋφαντουργία, 4% οπτικός και ιατρικός εξοπλισμός και 4% τρόφιμα.

Το Ισραήλ εξάγει κυρίως στην Ευρώπη (32%), ΗΠΑ (28%) και Ασία (28%). Τα προϊόντα που εξάγει είναι: 53% βιομηχανία (manufacturing), 38% υπηρεσίες, 8% διαμάντια και 1% γεωργικά προϊόντα.

Παραδοσιακές βιομηχανίες του Ισραήλ είναι: διαμάντια, μηχανές αυτοκινήτων, επεξεργασία τροφών, χημικές ουσίες, πλαστικό και γεωργικά μηχανήματα.

Παράλληλα, το Ισραήλ εξάγει προηγμένες τεχνολογίες: φαρμακευτικά σκευάσματα, ασφάλεια, electro-optics, ηλεκτρονικά είδη, ιατρική διάγνωση, βιοτεχνολογία και Hi Tech (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, λογισμικά και διαδίκτυο). 

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή