Πρόεδρος: Καλές επιδόσεις στις εξαγωγές

Συνεχίστηκε η βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων της Κύπρου κατά το 2015, με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να λέει πως καταγράφεται αύξηση 11% κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2015, σε σύγκρισή με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Μιλώντας κατά την τελετή απονομής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών για το 2014, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται τόσο στις παραδοσιακές αγορές, όσο και στη διείσδυση σε νέες, όπως αυτές του Ιράν, της Ινδίας και της Κίνας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, εξάλλου, ότι έχουν τεθεί στέρεες βάσεις για την έγκαιρη ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης της χώρας, αλλά και για την αναχαίτιση της ανεργίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εγχώριες εξαγωγές προϊόντων αυξήθηκαν από 617 εκατ. ευρώ το πρώτο δεκάμηνο του 2014, σε 686 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Για το ίδιο διάστημα, το συνολικό ύψος των εξαγωγών υπηρεσιών ανήλθε στα 5,9 δισ. ευρώ το 2015, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 4.5% σε σχέση με το 2014.

«Στη σημερινή τελετή βραβεύουμε τις κυπριακές επιχειρήσεις που το 2014 κατάφεραν να καταγράψουν εξαιρετικές εξαγωγικές επιδόσεις, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις του ρωσικού αντι-εμπάργκο σε γεωργικά προϊόντα, ως αποτέλεσμα και αποφάσεων της ΕΕ» είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Συμπλήρωσε ότι τα Βραβεία Εξαγωγών αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την απαρχή μιας νέας αναπτυξιακής πορείας για την Κύπρο.

«Το 2015, πρωτίστως με τις θυσίες του λαού μας, αλλά και λόγω της αμετακίνητης προσήλωσής μας στις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη συνετή δημοσιονομική διαχείριση καταφέραμε, σε λιγότερο από τρία χρόνια, να ανατρέψουμε όλες τις αρνητικές προβλέψεις και να καταγράψουμε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης για το 2015 που ανήλθε στο 1,6%» είπε.

Το 2016, συνέχισε, οφείλουμε να εντατικοποιήσουμε περαιτέρω τις προσπάθειες, ενώ χαρακτήρισε την ιδιωτική πρωτοβουλία ως «το κλειδί για την επίτευξη των κοινών μας στόχων».

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην ειδική εκστρατεία προώθησης της Κύπρου ως αξιόπιστου επιχειρηματικού κέντρου και κέντρου παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, που καταρτίστηκε μαζί με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η οποία συμπεριλαμβάνει για το 2016 συνολικά 23 επιχειρηματικές αποστολές και φόρουμ σε επιλεγμένες αγορές στο εξωτερικό.

Υπενθύμισε ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η κυπριακή επιχειρηματική αποστολή στην Βουλγαρία, της οποίας ηγήθηκε ο ίδιος.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στη σκληρή δουλειά των Κύπριων εξαγωγέων, λέγοντας ότι το 2014 οδήγησε σε αύξηση κατά 2,5% στις συνολικές εγχώριες εξαγωγές βιομηχανικών και μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων.

Είπε παράλληλα ότι την ίδια χρονιά υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση στις εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων, τσιμέντου, σιδήρου, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, χυμών, φρούτων και λαχανικών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε τέλος στο χαλούμι, το οποίο συνέχισε σταθερά την ανοδική του πορεία με συνολικές εξαγωγές 90 εκ. ευρώ, έναντι 76 εκατ. το 2013.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης
Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται